❱❱ Με βάση τις εμμονές του και την έχθρα του απέναντι στην Εκκλησία και την Ιεραρχία εξακολουθεί να πολιτεύεται ο Νίκος Φίλης.
Ο πρώην υπουργός έφτασε στο σημείο, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, να χαρακτηρίσει «άτολμη» και «περιορισμένη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης άδειασε την κυβέρνηση και άφησε αιχμές και για την «καρατόμησή» του από τη θέση του υπουργού Παιδείας έπειτα από απαίτηση του Πάνου Καμμένου, λόγω της σύγκρουσής του με τον Αρχιεπίσκοπο.
«Δεν θέλουμε ένα θρησκευόμενο κράτος και μια πολιτευόμενη Εκκλησία. Δεν θέλουμε να μετατρέπονται εκκλησιαστικοί ηγέτες σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες ούτε πολιτικούς αρχηγούς πρώην υπουργούς πρόθυμους να ανατρέψουν την κυβέρνηση αν το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, με τις γνωστές και χιλιοδιατυπωμένες ιδεοληψίες του, ο Νίκος Φίλης επικαλέστηκε σχετικές δημοσκοπήσεις (αυτές που δεν… πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ;) και ισχυρίστηκε ότι ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Νίκος Φίλης είχε επιτεθεί στον κλήρο λέγοντας: «Στην Κατοχή, η πλειονότητα του ανώτερου κλήρου σιωπούσε, ενώ ορισμένοι μητροπολίτες συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Στον Εμφύλιο, στη μετεμφυλιακή περίοδο και τη δικτατορία η Εκκλησία λειτούργησε ως στυλοβάτης της εθνικοφροσύνης».