❱❱ Τα προβλήματα του ΕΣΥ οδηγούν πολλούς Ελληνες σε καλύψεις από φορείς του ιδιωτικού τομέα
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ομολογουμένως «χτυπήθηκε» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θεσμό στη χώρα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε για ένατο χρόνο.
Είναι σαφές ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, καθώς πολλά δημόσια νοσοκομεία έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σύγχρονα μηχανήματα και υποδομές, με συνέπεια ο κόσμος να ταλαιπωρείται και σε πολλές περιπτώσεις να μην εξυπηρετείται.
Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που οι πολίτες δυσαρεστήθηκαν από τις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ιδιωτική ασφάλεια στην υγεία τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική δυσπραγία των πολιτών, εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), «οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους τομείς δραστηριοποίησης ιδιωτικής ασφάλισης. Το 2017 συμμετείχαν 32 ασφαλιστικές επιχειρήσεις (το 2016 ήταν 35), με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 2,1 δισ. ευρώ.
Από έρευνα της ΕΑΕΕ προκύπτει ότι το 11% των πελατών τους είναι ασφαλισμένο για ασθένεια, ατύχημα και απλή ασφάλεια και το 31% για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αύξηση
Σύμφωνα με έρευνα της GPO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, είναι σημαντική η αύξηση του ποσοστού χρήσης ιδιωτικής ασφάλισης για κάλυψη νοσοκομειακών εξόδων, τόσο πρωτοβάθμιων όσο και δευτεροβάθμιων.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 2.005 ατόμων από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 24 Απριλίου 2016 και παρουσιάστηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην ενότητα «Τρόποι κάλυψης εξόδων για νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας τον τελευταίο χρόνο».
Συγκεκριμένα, η χρήση της ιδιωτικής ασφάλειας στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας παρουσιάζει αύξηση από 2,6% τo 2006 σε 5,5% τo 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2015 ήταν 4,4%, ενώ για το 2011 δεν ξεπερνούσε το 3,4%. Παράλληλα, πάντοτε όσον αφορά τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, η έρευνα καταδεικνύει ότι μειώνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού ταμείου από 64,3% σε 54% και ταυτόχρονα αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας.
Ο τρόπος κάλυψης των εξόδων για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες έχει, επίσης, υποστεί μεταβολές. Στην ερώτηση «ποιοι οι τρόποι κάλυψης εξόδων για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας τον τελευταίο μήνα», οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν «με την ιδιωτική μου ασφάλιση» σε ποσοστό 1,8%, έναντι 1,4% το 2006.
Η αύξηση της χρήσης ιδιωτικής ασφάλισης στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας χαρακτηρίζεται «μικρή» από τον υπεύθυνο της έρευνας, διδάκτορα Οικονομικών της Υγείας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Ζάβρα. Ωστόσο, εάν κάποιος δει αυτή την ομολογουμένως μικρή άνοδο μέσα στο πλαίσιο της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας που έχει χτυπήσει και την ασφαλιστική αγορά, τότε δεν είναι αμελητέα, σύμφωνα πάντα με τους ασφαλιστές.