❱❱ Οι εθελοντές θα πηγαίνουν σε οργανωμένες αίθουσες και με συγκεκριμένα ραντεβού
Γυρίζει σελίδα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με μια σειρά από έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών, όπου ήδη είναι εγγεγραμμένα πάνω από 638.000 μέλη, ή προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, όπως οι δύο πρώτες αίθουσες αιμοδοσίας, εκτός νοσοκομείων, που βρίσκονται η μία στο Αιγάλεω και η άλλη κοντά στο υπουργείο Εργασίας.
Στις αίθουσες αυτές οι εθελοντές αιμοδότες θα μπορούν να απευθύνονται συγκεκριμένες ώρες και μέρες, προγραμματισμένα, για να προσφέρουν αίμα, μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το στενόχωρο περιβάλλον του νοσοκομείου, με τους ασθενείς που υποφέρουν και το εξαντλημένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης, ένα άλλο μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται και θα εγκαινιαστεί μέσα στον Μάιο είναι η μεγάλη αίθουσα κεντρικής συλλογής και επεξεργασίας αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), όπου οι μονάδες θα διαχωρίζονται σε πλάσμα, αιμοπετάλια και συμπυκνωμένα ερυθρά, και θα διανέμονται στα νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Σε τέσσερα κέντρα
«Είμαστε σε καλό δρόμο και μπορώ να πω ότι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ίσως σε λίγα χρόνια να μη χρειαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές σε αίμα από την Ελβετία» μας είπε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα και εξήγησε: «Εχουμε κάνει πολλές βελτιωτικές κινήσεις. Από το 2017 έχουν συγκεντροποιηθεί οι 96 αιμοδοσίες της χώρας, που ήταν στα νοσοκομεία της χώρας, σε τέσσερα κέντρα και ο στόχος μας είναι να γίνουν δύο τα κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, όπως στο εξωτερικό. Επίσης στόχος μας είναι να δημιουργηθούν ειδικοί ευχάριστοι χώροι εκτός νοσοκομείων για τους εθελοντές αιμοδότες. Ηδη οι δύο πρώτες αίθουσες είναι σχεδόν έτοιμες και αναμένεται να λειτουργήσουν. Η μία αίθουσα είναι στο Αιγάλεω, δίπλα στο γήπεδο, και η άλλη δίπλα από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα».
Μπορεί οι δύσκολες εποχές για την επάρκεια του αίματος να παραμένουν το καλοκαίρι και οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ωστόσο το ΕΚΕΑ εκσυγχρονίζεται, όπως μας είπε η πρόεδρός του Χάρις Ματσούκα. «Είμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν πέρυσι με τις ίδιες ελλείψεις, κυρίως το καλοκαίρι, που είναι η πιο δύσκολη περίοδος για την αιμοδοσία. Αυτό όμως που έχει γίνει έως σήμερα είναι ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά ως την κεντρική συλλογή. Στα τέσσερα κέντρα που υπάρχουν συλλέγονται όλες οι μονάδες αίματος από τα νοσοκομεία και τις επεξεργαζόμαστε. Σήμερα γνωρίζουμε πόσο αίμα διαθέτουμε, πότε λήγει και το διοχετεύουμε ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής» ανέφερε η κυρία Ματσούκα.
Σήμερα στα τέσσερα κέντρα αιμοδοσίας που λειτουργούν στη χώρα γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στο αίμα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά του (π.χ. μονάδες αίματος μολυσμένες από ιούς και μικρόβια, ηπατίτιδες, καταστρέφονται). Στη συνέχεια διαχωρίζονται τα πολύτιμα συστατικά του αίματος (πλάσμα, αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια) και η ποσότητα αυτή επιστρέφεται στα νοσοκομεία.
Εάν κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει ανάγκη από αίμα, ζητάει από τα γειτονικά νοσοκομεία ή ακόμα και από θεραπευτήρια που βρίσκονται σε άλλες νομαρχιακές περιφέρειες. Ωστόσο, όπως μας διευκρινίζει η κυρία Ματσούκα, το γεγονός ότι το αίμα είναι πάντα σε έλλειψη κάνει τις διοικήσεις να νιώθουν ανασφάλεια και να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, με συνέπεια να μη «δανείζουν» εύκολα μονάδες αίματος παρά μόνο εάν το άλλο θεραπευτήριο βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη.