❱❱ Μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στον ασθενή εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωσηΥπουλη νόσος θεωρείται το γλαύκωμα, καθώς δρα αθόρυβα χωρίς να δίνει συμπτώματα, με συνέπεια, όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι δεν βλέπει καλά, να είναι πια αργά. Το γλαύκωμα είναι η βλάβη που δημιουργείται στα οπτικά νεύρα, τα οποία είναι τα «καλώδια» που συνδέουν τα μάτια μας με τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των οπτικών ερεθισμάτων από τα μάτια στον εγκέφαλο.
Το γεγονός ότι το γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα καθιστά τη νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού στο αρχικό στάδιό της οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι χάνουν σιγά σιγά την περιφερειακή όρασή τους, ενώ στο τελικό στάδιο χάνουν και την κεντρική όραση.
Επομένως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το γλαύκωμα θεωρείται η δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη και ότι το 6% του πληθυσμού του πλανήτη πάσχει από γλαύκωμα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά το 1%-2% του γενικού πληθυσμού και το 2%-4% των ατόμων άνω των 40 ετών. Συνεπώς υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον 100.000 Ελληνες.
«Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να σώσουν την όραση των ασθενών που πάσχουν από γλαύκωμα» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και clinical fellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.
Τρίτη ηλικία
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (EOΠ) είναι η κυριότερη αιτία της πάθησης, που συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία τους. «Το γλαύκωμα, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, συχνά οδηγεί σε τύφλωση, γι’ αυτό ονομάζεται “ύπουλος κλέφτης” της όρασής μας» είπε ο δρ Μάλλιας και συνέχισε: «Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρις ότου συμβεί σοβαρή απώλεια της όρασης. Και δυστυχώς, όταν η βλάβη έχει ήδη επέλθει, είναι μη αναστρέψιμη. Για τον λόγο αυτό η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας».
Οταν τα οπτικά νεύρα πάθουν βλάβη από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, τότε ένα μέρος των οπτικών ερεθισμάτων δεν μεταδίδεται από τα μάτια στον εγκέφαλο. Αυτό έχει αποτέλεσμα την απώλεια ενός τμήματος του οπτικού πεδίου. Στα αρχικά στάδια η απώλεια του οπτικού πεδίου αφορά την περιφερική όραση (γι’ αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή), ενώ στα τελικά στάδια προσβάλλεται και η κεντρική όραση, με κατάληξη την τύφλωση.
Αλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου είναι:
■ Ηλικία άνω των 40 ετών.
■ Κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.
■ Μυωπία.
■ Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης.
■ Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος.
■ Αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης.
■ Μαύρη φυλή.
«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Μάλλιας. Είναι σημαντικό για όλους μας να εξεταζόμαστε προληπτικά από οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, για να μετρά ο οφθαλμίατρος την ενδοφθάλμια πίεση και να ελέγχει την κατάσταση των οπτικών νεύρων.