❱❱ Το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας είναι τεράστιο και αγγίζει όλες τις ηλικίες
❱❱ Επιπτώσεις της εξάρτησης από το οινόπνευμαΤο βλέμμα είναι κενό, τα χέρια τρέμουν, τον ρωτάνε πώς τον λένε, εάν είναι μέρα ή νύχτα, πού βρίσκεται, και τους κοιτάζει με τα άδεια, κίτρινα, θολά μάτια του χωρίς να ανταποκρίνεται.
Οι συγγενείς δίπλα κλαίνε, δεν αναγνωρίζουν τον άνθρωπο με τον οποίο μέχρι πριν από λίγες μέρες συζητούσαν για τη δουλειά, για τα παιδιά στο σχολείο, για το ταξίδι στο χωριό. Είναι ένας άλλος άνθρωπος, χαμένος σε έναν κόσμο άγνωστο, που τρομάζει.
Κι όμως, όλοι γνώριζαν, όλοι τον είχαν δει να οδηγεί μεθυσμένος, να μυρίζει η ανάσα του αλκοόλ το πρωί στο γραφείο, να απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα με αναρρωτική άδεια. Ολοι γνώριζαν, η οικογένεια, οι φίλοι, όμως δεν μιλούσαν. Δεν τολμούσαν ούτε τη λέξη «αλκοολικός» να πουν… γιατί είναι ταμπού!
Στα Επείγοντα
Και τώρα; Τώρα είναι μόνοι τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αιγινήτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και ακούν τους νευρολόγους να τους ρωτούν επίμονα, με σταθερή φωνή: «Πόσα χρόνια πίνει;»
Σιωπή… «Τα τελευταία χρόνια» ψελλίζουν οι συγγενείς, και οι νευρολόγοι με αυστηρό ύφος απαντούν: «Εχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, για τουλάχιστον 20 χρόνια, για να καταφέρει να κάνει τέτοια ζημιά στον εγκέφαλό του. Αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μέσα σε λίγα χρόνια».
Οι συγγενείς σκύβουν το κεφάλι, ξέρουν ότι οι γιατροί έχουν δίκιο, απλά δεν το παραδέχονται.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο πατέρας, ο αδελφός, ο γιος, η κόρη, η μάνα, η αδελφή που είχε κατάθλιψη, που ήταν νευρική ή που είχε αλλάξει χαρακτήρα σιγά σιγά και είχε μεταλλαχθεί σ’ έναν βίαιο και οξύθυμο άνθρωπο είναι αλκοολικοί πολλά χρόνια τώρα και πρέπει να μπουν σε κέντρο αποτοξίνωσης.
Το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας είναι τεράστιο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου εξακολουθεί να είναι ταμπού. Αγγίζει όλες τις ηλικίες από τους 18χρονους έως τις πλέον παραγωγικές ηλικίες και, φυσικά, τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
Το γεγονός ότι μένει για δεκαετίες κρυμμένο πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες και καλοσιδερωμένα πουκάμισα απλά ενισχύει το πρόβλημα.
Η τραγωδία κορυφώνεται όταν αποφασίσουν οι συγγενείς να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς. Τότε ανακαλύπτουν ότι είναι εξαιρετικά λίγες οι δομές απεξάρτησης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας, το οποίο πλέον έχει εξελιχθεί σε σιωπηλή επιδημία.
Το 9,7% των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο οδήγησε μεθυσμένο
Στη χώρα μας από το 2004 έως το 2015 η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε από το 32% στο 44% και τα επεισόδια μέθης από το 12,9% στο 20,1%! Συγκεκριμένα, κρασί 42%, μπίρα 28,8%, τσίπουρο 18,8%. Να σημειωθεί ότι το 1/3 των χρηστών αναφέρει κατανάλωση οικιακής παραγωγής αλκοόλ.
Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ αποκαλύπτει η έρευνα Rarha project που διεξήχθη από το 2014 έως το 2016 σε 30 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα έγινε σε 1.500 άτομα στη χώρα μας, ηλικίας από 18-64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε στην ομιλία του στο 45ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ο ψυχίατρος Ελευθέριος Μέλλος, υπεύθυνος στο πρόγραμμα «Αθήνα» στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στον ΟΚΑΝΑ. Στις ηλικίες 18-64 ετών ένας στους δύο (44%) πίνει σε εβδομαδιαία βάση και ένας στους 10 (10,5%) σε καθημερινή. Υπερβολική κατανάλωση, δηλαδή πάνω από έξι ποτά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κάνει το 7,3% των Ελλήνων, ενώ στους νεότερους (18-34 ετών) το 11,5%. Το 20,1% μεθάει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ στους νεότερους (18-34 ετών) το 41%!
Στον μαθητικό πληθυσμό τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Ενας στους δέκα μαθητές στην Ελλάδα (9,9%) αναφέρει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (άνω των πέντε ποτών στη σειρά) τουλάχιστον τρεις φορές τον μήνα. Το 6,2% των μαθητών αναφέρει ότι μέθυσε τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, ενώ το 9,7% των μαθητών αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο οδήγησε (σκούτερ, αυτοκίνητο, μηχανή κ.λπ.) μεθυσμένο. Το 0,9% ενεπλάκη σε τροχαίο και το 15,4% ήταν συνεπιβάτες σε όχημα με οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ!
Επιπτώσεις της εξάρτησης από το οινόπνευμα
Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι μία από τις πιο σοβαρές και ύπουλες εξαρτήσεις, που οδηγεί σε αργό και επώδυνο θάνατο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2016 πέθαναν 2.800.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από την κατάχρηση αλκοόλ. Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύματος συνδέεται με περισσότερες από 200 διαφορετικές διαταραχές και 60 παθήσεις, ακόμα και με καρκίνους. Και όταν λέμε βαριά κατανάλωση, εννοούμε την εξάρτηση, δηλαδή πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και πάνω από έξι ποτά για τους άνδρες.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αλκοολικοί κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από κίρρωση του ήπατος και έμφραγμα. Ομως το αλκοόλ καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα ή απλά «καίει τον εγκέφαλο» και προκαλεί ηπατική εγκεφαλοπάθεια, πρώιμη άνοια, αλλά και βαριά κατάθλιψη έως και αυτοκτονία.
Διάγνωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέχει την πρώτη θέση στην εξάρτηση από το αλκοόλ. Υπάρχουν 11.000.000 αλκοολικοί, δηλαδή το 5,2% των ανδρών και το 1,5% των γυναικών.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν 330.000 ασθενείς εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Δυστυχώς μόνο το 8% θεραπεύεται, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αναγνώριση της εξάρτησης, στη διάγνωση και τη δέσμευση του ασθενούς στη θεραπεία» είπε στην «Espresso» ο ψυχίατρος Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, καθηγητής στην 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. H απεξάρτηση από το οινόπνευμα είναι δυσκολότερη απ’ ό,τι η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και το στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.