Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Μια μεγαλειώδης βραδιά για τα 30 χρόνια Versus Travel με τη μοναδική...

Μια μεγαλειώδη βραδιά με τη μοναδική Αλκηστη Πρωτοψάλτη απόλαυσαν...

Η «Εspresso» ανοίγει τις πύλες στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το GEM...

Ανοιξη, κι όμως στο Κάιρο η θερμοκρασία έφτανε το...

Ο Τζώνυ Θεοδωρίδης έχασε οριστικά τη μάχη με τον ΑΝΤ1 για τα...

Σχεδόν 20 χρόνια αφότου η «Λάμψη» σταμάτησε να προβάλλεται...

Λουίζα Μπατίστα: Η ζωή εν τάφω μιας ξεχασμένης σταρ…

Τυφλή, έχοντας ήδη πατήσει τα 96 χρόνια της και...

Ιτε παίδες Ηomo sapiens

❱❱ Το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη είναι ελληνικό και χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών

Το αρχαιότερο δείγμα Homo sapiens στην Ευρώπη είναι ελληνικό, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»!

Πρόκειται για ένα κρανίο που ανακαλύφτηκε στο σπήλαιο Απήδημα, στη Μάνη, και το οποίο χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών. Είναι, δηλαδή, τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου που έχει βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη!

Ενα δεύτερο κρανίο που ανακαλύφτηκε στην ίδια τοποθεσία και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ.

Τα δύο απολιθωμένα κρανία είχαν εντοπιστεί στο τέλος της δεκαετίας του 1970, κατά τη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως τώρα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος, όμως ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής την Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη, τα μελέτησαν πρώτη φορά συγκριτικά, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη σημαντικότητα του ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Εχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα…» ανέφερε η κυρία Χαρβάτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ερευνητική ομάδα έκανε εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων (γνωστών και ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2) και τα συνέκρινε με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα προκειμένου να καθορίσει την ηλικία τους.

Το «Απήδημα 2» εμφανίζει τα χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, ενώ το «Απήδημα 1» συνδυάζει σύγχρονα και πρωτόγονα χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν στην οικογένεια του «έμφρονος ανθρώπου».

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν πως στο σπήλαιο έζησαν δύο ομάδες, ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από έναν πληθυσμό Νεάντερταλ, οι οποίοι προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας.

Με τη σειρά τους οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου, περίπου 40.000 χρόνια πριν.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Big Brother» με 15+1 παίκτες

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον «Μεγάλο Αδελφό»! Το...

Silver alert τέλος για τη Mελά του «Big Brother»

Η Φραντζέσκα Μελά έδωσε... σημεία ζωής στα μπουζούκια. Για...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Relax travel» στο Μπαλι!

Ενα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και ψυχικής ηρεμίας στο Μπαλί...

Ρεκόρ για το μοντέλο Νεκτάριο Κυρκόπουλο

Ταξίδεψε στην Κίνα για μιάμιση μέρα ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος,...

Ο Γιάννης Μπέζος σε σούπερ μάρκετ

Ο ταλαντούχος Γιάννης Μπέζος αποτελεί έναν από τους πιο...
spot_img
spot_img