Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025

Ο «μελό» Μπιμπίλας απειλεί Θεούς και δαίμονες

Το μελόδραμα του Σπύρου Μπίμπιλα, ηθοποιού, πρώην προέδρου του...

Δημόσια καυτά φιλιά για τον «ξεχασμένο» Κασσελάκη και τον Τάιλέρ του

Στην «ασταμάτητη αγάπη του», στον έρωτα της ζωής του,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Δευτέρα 31 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε και να μη σκορπίζεστε δεξιά...

Νέο Medley από τη Γωγώ Λιδάκη με επιτυχίες μεγάλων δημιουργών

Συνέχεια στην επιτυχημένη συνεργασία τους δίνουν ο καταξιωμένος δημιουργός,...

Smart πρωτεΐνη

❱❱ Εργαστηριακή ανακάλυψη που θα «χτυπά» εγκεφαλικές βλάβες και άλλες ασθένειεςΛύση σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα των θεραπειών ευελπιστεί να δώσει μια ομάδα βιοτεχνολόγων από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Ουάσινγκτον. 

Εχοντας διακρίνει ότι οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χορηγούνται στις κατάλληλες δόσεις και στη σωστή στιγμή, συνισταμένες που πολλές φορές δεν είναι σαφείς ούτε στους ίδιους τους γιατρούς, βρήκαν τη λύση σε μια τεχνητή πρωτεΐνη, η οποία θα ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών βασιζόμενων σε «έξυπνα» κύτταρα.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα βιοτεχνολόγων, την οποία διηύθυναν η Hana El-Samad από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και ο David Baker από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βρήκε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

«Εξυπνα» κύτταρα θα λειτουργούν στο μέλλον σαν μικροσκοπικά αυτόνομα ρομπότ, εντοπίζοντας την περιοχή της βλάβης και της ασθένειας και παρεμβαίνοντας την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής πρωτεΐνης, η οποία σχεδιάστηκε στον υπολογιστή και συνετέθη στο εργαστήριο.

Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργεί ένα νέο είδος βιολογικών κυκλωμάτων μέσα στα ζωντανά κύτταρα, τα οποία θα μετατρέπουν τα συνήθη κύτταρα σε «έξυπνα» με ιδιαίτερες ικανότητες.

Η πρωτεΐνη αυτή (Latching Orthogonal Cage-Key pRotein – LOCKR) παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και συνιστά μια πρωτότυπη επινόηση.

Δύο έρευνες

Δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτεΐνη με τη LOCKR στη φύση, καθώς αυτή αλληλεπιδρά με τα συστατικά του κυττάρου και δύναται να αντιμετωπίσει βιολογικά προβλήματα που ανακύπτουν. Για τη διερεύνησή της διεξήχθησαν δύο έρευνες.

Στην πρώτη φάνηκε ότι η πρωτεΐνη LOCKR μοιάζει με ένα βαρέλι, το οποίο, όταν ανοίγει, αποκαλύπτει μόρια ππου χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν και να ρυθμίσουν την κυτταρική διαδικασία.

Στη δεύτερη μελέτη περιγράφηκε η δυνητική κατασκευή τεχνολογικών κυκλωμάτων με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάστηκε degronLOCKR, το οποίο ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα, ως απάντηση σε ερεθίσματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του κυττάρου.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν αυτά τα τεχνητά «έξυπνα» κύτταρα να αποτελέσουν λύση για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ακόμα και εγκεφαλικών βλαβών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Ευαγγελία Δομάζου: Όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των «Ελλήνων Μπέκαμ των 60s»

Εχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο «στρατηγός»...

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...

Πατούλης και Κοίλου στην εκκλησία με τον γιο για την ευχή

Το μωράκι του Γιώργου Πατούλη έγινε σαράντα ημερών και,...

Συνέβη στο Nox: Καυτό φιλί από Ρέμο

Με ένα τρυφερό φιλί στην Υβόννη ο Αντώνης Ρέμος...

H Σερέτι «κρατάει» τον Ντι Κάπριο λόγω… πεθεράς

Χωρίς να το θέλει, η Βιτόρια Σερέτι αποκάλυψε το...