Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Οι υψηλές αμοιβές των star ηθοποιών και η κόντρα των καναλιών με...

Σταρ ηθοποιοί εναντίον καναλιών και κανάλια εναντίον παραγωγών. Πόλεμος...

«The Reunion»: Πρεμιέρα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Πριν από 10 χρόνια, δύο φίλοι, ο Σάκης και...

«Kitchen Lab»: Πρεμιέρα, σήμερα στις 16:40

Ο Άκης Πετρετζίκης ανοίγει το «Kitchen Lab», το… εργαστήρι μαγειρικής του, κι...

Γεροπλάτανοι – εκκλησάκια

Πόλος έλξης για τους πιστούς μικροί ναοί που κρύβονται μέσα σε υπεραιωνόβια δέντρα.

Η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων τούς ωθεί να δημιουργούν εκκλησάκια σε ασυνήθιστα μέρη, όπως το προσκυνητάρι που έχει δημιουργηθεί μέσα σε έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο σε χωριό της Θεσπρωτίας, αλλά και η μικρή εκκλησία της Παναγίας Πλατανιώτισσας στα Καλάβρυτα.


Στην «καρδιά» του λεγόμενου «πλατάνου του αράπη», που η ηλικία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, στο χωριό Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας, δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια ένα μικροσκοπικό προσκυνηματικό εικονοστάσι. Το δέντρο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από έναν φύλακα του κάμπου ή από την αρβανίτικη λέξη «ραπ» που σημαίνει πλάτανος, ενώ ένα τρίτο σενάριο το αποδίδει σε κάποια μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.


Στο γέρικο δέντρο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες της Σέλλιανης έστησαν ενέδρα στους Γερμανούς, ενώ κατά τα νεότερα χρόνια ο πλάτανος άντεξε από μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε όταν λαθρομετανάστες άναψαν φωτιά στο κοίλωμά του για να ζεσταθούν. Ειδικοί αποκατέστησαν την καταστροφή με κλάδεμα και θεραπεία με φυτοφάρμακα. Οι κάτοικοι από τότε άρχισαν να φροντίζουν περισσότερο το τεράστιο δέντρο και μάλιστα έφτιαξαν το εικονοστάσι τοποθετώντας μια βρύση δίπλα του, ενώ του έδωσαν το όνομα «Παναγία η Πλατανιώτισσα».


Ακόμα ένα εκκλησάκι με το ίδιο όνομα, που έχει δημιουργηθεί στην «αγκαλιά» τριών πλατάνων, βρίσκεται στα Καλάβρυτα. Ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, αν και έχει μήκος μόλις οκτώ μέτρα και πλάτος τρία, χωρά ακόμα και δεκαπέντε προσκυνητές! Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας στο κοίλωμα των τεράστιων πλατάνων βρήκαν καταφύγιο δύο μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου που μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Λέγεται πως όταν ξύπνησαν την επομένη το πρωί, είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της εικόνας στον κορμό του δέντρου όπου την είχαν ακουμπήσει.


Αιώνες μετά το αποτύπωμα παραμένει αναλλοίωτο. Η ιστορία του αποτυπώματος και της μικροσκοπικής εκκλησίας προσελκύουν το ενδιαφέρον των προσκυνητών που συρρέουν από ολόκληρη τη χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηρώδου Αττικού & απιστίας γωνία – Το παράνομο ζευγάρι πολιτικών

Ένα... ιδιόμορφο (και γράφουμε «ιδιόμορφο» μια και γνωρίζουμε και...

Η Αντζελίνα Τζολί παρουσίασε και… επίσημα τον νέο σύντροφό της

Σταμάτησε να κρύβεται η Αντζελίνα Τζολί και παρουσίασε «επισήμως»...

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Open που συνεργάστηκαν πέρυσι με την εταιρία του Κοκλώνη

Μέσα σε εποχές μεγάλης ακρίβειας κάποιοι εργαζόμενοι στο Open...

Κλαούντια Ζαΐμη: Από τις ταινίες του Σειρηνάκη, στο «Power of love»

Αποκαλύψεις-φωτιά και με φωτογραφικά πειστήρια για το «ροζ» παρελθόν...