Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Σοβαρεύει το ειδύλλιο ανάμεσα στον Ιωαννίδη και στη Βουλγαράκη

Για wedding bells στο love story του Φώτη Ιωαννίδη...

Το λευκό πάρτι των Λιβανέζων Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στην Κηφισιά

Το low profile ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι με...

Γιάννης Κωνσταντέλιας: Tο αστέρι του ΠΑΟΚ παντρεύτηκε τη Χριστίνα της καρδιάς του

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ανήκει από το Σάββατο στο club...

Λάμψη από τις κορυφαίες αθλήτριες του μπάσκετ στο All Star Game Γυναικών...

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το All Star Game Γυναικών...

Αλλεργίες & stars

Διάσημοι που «εξομολογήθηκαν» για προβλήματα που επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Οι διατροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες είναι ένα πρόβλημα που επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ειδικά τις γιορτινές ημέρες που όλα περιστρέφονται γύρω από ένα τραπέζι με πολύπλοκης σύνθεσης φαγητά. Οπως κάθε δυσκολία όμως, δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας καταβάλουν. Κι επειδή κάθε πρόβλημα γίνεται πιο ανεκτό όταν το μοιραζόμαστε με πολλούς, σας παρουσιάζουμε μερικούς σταρ της showbiz που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις διατροφικές τους αλλεργίες.


Η Ζόι Ντεσανέλ, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έχει ευαισθησία σε ένα πολύ βασικό τρόφιμο, το αβγό, αλλά και στα γαλακτοκομικά και τα άλευρα! «Είμαι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να φάει κανείς μαζί του, επειδή έχω ένα σωρό διατροφικές ιδιαιτερότητες» έχει δηλώσει η ίδια στο «New York Magazine» προσθέτοντας ότι στην ουσία έχει δυσανεξία σε όλα τα τρόφιμα που της αρέσει να τρώει. Εξομολογείται ότι προσπάθησε να γίνει χορτοφάγος επειδή σε χορτοφαγικά εστιατόρια έβρισκε πράγματα που μπορούσε να φάει, αλλά και πάλι οι επιλογές της ήταν πολύ περιορισμένες. Τώρα έχει καταλήξει σε μια γκάμα φαγητών τα οποία τη χορταίνουν, αλλά φροντίζει να αποφεύγει το φαγητό εκτός σπιτιού.


Μια άλλη πολύ συχνή διατροφική αλλεργία είναι αυτή στα φιστίκια, τα οποία είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για τους αθλητές. Η τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς όμως, που είναι αλλεργική σε αυτά, φροντίζει να εξασφαλίζει την πρωτεΐνη από άλλες πηγές και όπως οι περισσότεροι αλλεργικοί, φροντίζει να ρωτάει και να ξαναρωτάει προτού βάλει οτιδήποτε στο πιάτο της, μη τυχόν περιέχει ίχνη ξηρών καρπών. Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα, αφού πολλοί ασθενείς, έστω και με την ελάχιστη ποσότητα του αλλεργιογόνου, εκδηλώνουν αναφυλακτικό σοκ!


Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που για να απαριθμήσουν τις δυσανεξίες τους χρειάζονται πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον, πρώην σύζυγος της Αντζελίνα Τζολί, που έχει δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και τα άλευρα, ενώ είναι αλλεργικός στα όστρακα. Η Μπίζι Φίλιπς, ηθοποιός και πρότυπο για μοντέλα της κούκλας Μπάρμπι, μπορεί να έχει ως αγαπημένο χόμπι να φτιάχνει τρισδιάστατες τούρτες, ωστόσο, ποτέ δεν δοκιμάζει από τις δημιουργίες της, καθώς έχει δυσανεξία στα άλευρα, στη γλουτένη και τη σόγια. Από την πλευρά της, η ηθοποιός Εμι Ρόσουμ, αν κι έχει επίσης δυσανεξία στη γλουτένη, τονίζει ότι αυτό δεν της στερεί τους υδατάνθρακες. «Επιλέγω το καφέ ρύζι, τις πατάτες -λατρεύω τον πουρέ- και την κινόα. Χρειάζομαι κάποιο είδος υδατανθράκων στη διατροφή μου. Διαφορετικά, νιώθω πεινασμένη» εξηγεί.


Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση ωστόσο εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα απέναντι σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζει σαν να ήταν παθογόνος. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τα κλασικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι η διάρροια, οι κράμπες του εντέρου, το φούσκωμα, η απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και ασθένειες των οστών.


Πιο πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι οι επιπτώσεις της δυσανεξίας στη γλουτένη επεκτείνονται και εκτός του βλεννογόνου του εντέρου και μπορεί να παίζουν ρόλο σε ασθένειες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, όπως η ηπατική νόσος, η δερματίτιδα, ο διαβήτης τύπου Ι, ακόμη και στη στειρότητα!


Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου, υπάρχει η πιθανότητα η δυσανεξία στη γλουτένη να μην έχει διαγνωστεί έγκαιρα ή και καθόλου σε πολλούς πάσχοντες. Μερικές φορές η δυσανεξία στη γλουτένη εντοπίζεται αρκετά αργά στη ζωή. Παλαιότερα θεωρούσαν ότι εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 1.500 ανθρώπους, αλλά οι νέες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 1 στους 100 ανθρώπους έχει αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματός του που παραπέμπουν σε αυτήν την ασθένεια.


Τρόποι για να γίνετε fit το 2014


Προγραμματίστε τον εαυτό σας στην επιτυχία: Θέστε συγκεκριμένους στόχους. Γράψτε γιατί θέλετε να χάσετε βάρος. Γράψετε τις ημέρες και τις ώρες που σχεδιάζετε να γυμνάζεστε και στήστε γύρω από αυτές το υπόλοιπο πρόγραμμά σας. Και βέβαια, ξεκινήστε σήμερα.


Κάντε την άσκηση αδιαπραγμάτευτη: Η γυμναστική είναι σαν το βούρτσισμα των δοντιών. Είναι μια ρουτίνα απαραίτητη στον οργανισμό, στη συνολική υγεία και μακροζωία. Αν αντιμετωπίζετε την άσκηση σαν πολυτέλεια, είναι πιο πιθανό τελικά να τα παρατήσετε.


Με το μαλακό: «Είτε ξεκινάτε πρώτη φορά γυμναστική, είτε ασχολείστε ύστερα από πολύ καιρό, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πειράζει να μην καταφέρνετε να βγάζετε πέρα όλο το πρόγραμμα.


Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Μια καλή ερώτηση είναι: «Είμαι εξουθενωμένος ή απλώς βαριέμαι;» Αν η απάντηση είναι το δεύτερο, συνεχίστε πιο σκληρά!


Κλείστε την τηλεόραση και το κινητό: Οι περισσότεροι φοβούνται να είναι αντιμέτωποι με τον εαυτό τους την ώρα που γυμνάζονται. Για να δει όμως κανείς αλλαγές στο σώμα του, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένος στους μυς του και να ελέγχει όλη τη διαδικασία της κίνησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην υπάρχουν παράγοντες που του αποσπούν την προσοχή.


Μην είστε… μονογαμικοί με ένα είδος γυμναστικής: Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την ανισομερή εκγύμναση του σώματος. Για παράδειγμα, τα πόδια μπορεί να είναι πολύ γυμνασμένα και γραμμωμένα και τα μπράτσα πλαδαρά. Αλλο μείον είναι ότι οδηγεί στη φθορά των μυών και των αρθρώσεων αφού καταπονούνται συνεχώς οι ίδιες.


Δυναμώστε με πρωτεΐνη: Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, τότε μπορεί το πιάτο σας να μην περιέχει αρκετή άπαχη πρωτεΐνη. Αντί για περιττούς υδατάνθρακες, φτιάξτε κι έχετε μικρά μπολ με γαλοπούλα ή κοτόπουλο που θα έχετε σοτάρει με κρεμμυδάκια, σέλερι και πιπεριές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Νυφούλα η Ζωζώ;

Η «βασίλισσα της νύχτας» μίλησε για όσα περιμένει από...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...