❱❱ Θεράπευσαν άνδρα με λευχαιμία, που ήταν και φορέας του ΗIV, με γενετικά τροποποιημένα κύτταραΕρευνητές στην Κίνα κατάφεραν να θεραπεύσουν με ασφάλεια άνδρα που έπασχε από λευχαιμία και ήταν φορέας του HIV χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα κύτταρα.
Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση που χάραξε πέρυσι ένας επίσης Κινέζος επιστήμονας, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία για να δημιουργήσει τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά του κόσμου.
Η περίπτωση του νέου ασθενούς, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», είναι η πρώτη λεπτομερής έκθεση που δημοσιεύεται και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί χρησιμοποιούν το πειραματικό εργαλείο Crispr για να παρέμβουν στο DNA ενός εν ζωή ασθενούς, σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν μια ασθένεια.
Πράσινο φως
Η διπλή ασθένεια του ασθενούς, το AIDS και ο καρκίνος, έδωσε στους ερευνητές του Peking University Stem Cell Research Center στο Πεκίνο έναν μοναδικό ερευνητικό ορίζοντα.
Ο άνδρας χρειαζόταν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για να αντικαταστήσει αυτά που είχαν υποστεί βλάβη και του προκαλούσαν τον καρκίνο του αίματος. Η διαδικασία τούς έδωσε επίσης την ευκαιρία να τροποποιήσουν το γονίδιο CCR5 στα κύτταρα του δωρητή για να είναι ανθεκτικά έναντι του HIV.
«Αυτό είναι το πράσινο φως για ολόκληρο τον τομέα της γονιδιακής τροποποίησης» δήλωσε ο Carl June, πρωτοπόρος στη χρήση της γονιδιακής θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου και του AIDS, από το University of Pennsylvania.
Δεκαεννέα μήνες μετά τη θεραπεία, ο καρκίνος του νεαρού άνδρα, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, είναι σε ύφεση και τα τροποποιημένα κύτταρα παραμένουν στον οργανισμό του. Η προσπάθεια για θεραπεία του AIDS, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε εξίσου επιτυχής.
Μόλις το 5% των λεμφοκυττάρων του που δίνουν μάχη ενάντια στη νόσο είναι ανθεκτικό στον ιό HIV, οπότε είναι επιβεβλημένο να συνεχίσει να παίρνει τα φάρμακά του για τον έλεγχο του AIDS.
Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως τα κύτταρα που έχουν τροποποιηθεί με το εργαλείο Crispr μπορούν να μεταμοσχευθούν σ’ έναν ασθενή και να μείνουν στον οργανισμό του.