❱❱ Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε κινηματογράφους της Αθήνας και προσαγωγές ανηλίκων
❱❱ «Θέατρο» από τη Λίνα Μενδώνη
Παροξυσμό και αντιπαράθεση, σχόλια και πολιτική κόντρα υπερασπιστών του νόμου και… αντιφρονούντων με μοναδικό κερδισμένο τον κινηματογραφικά παράφρονα τιμωρό «Joker» προκάλεσαν η επέμβαση της Αστυνομίας σε δυο κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι προσαγωγές ανήλικων μαθητών με τα… ποπκόρν στα χέρια!
Από τη Νάντια Αλεξίου
Από τη μια στιγμή στην άλλη, χάρη στον νόμο 37 του Μεταξά ολόκληρη η χώρα τράβηξε… τζόκερ και κινείται πλέον στους ρυθμούς του Άρθουρ Φλεκ, ενός αποτυχημένου κωμικού, που ζει στην εχθρική Γκόθαμ Σιτι μαζί με τη μητέρα του, με τον ίδιο να ταλαιπωρείται από βαριά προβλήματα ψυχικής υγείας. Πίσω από τη μάσκα του κλόουν, το βαθύ επιτηδευμένο γέλιο του, ενδεικτικό της αδυναμίας του να εναρμονιστεί με το περιβάλλον. Όταν η αμηχανία και η τρέλα πλέκονται στο θολωμένο μυαλό του και όλοι τον αγνοούν, γίνεται ο Τζόκερ της αιματηρής φονικής εκδίκησης. Ένας άνθρωπος του περιθωρίου οδηγείται στην απόγνωση, μετά στην τρέλα και έπειτα μετατρέπεται σε serial killer.
Σκηνές ωμής βίας
Όλα άρχισαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν μια υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, βρέθηκε στον πολυκινηματογράφο του Τhe Mall στο Μαρούσι και διαπίστωσε ότι στην αίθουσα μεταξύ των θεατών υπήρχαν ανήλικοι χωρίς συνοδεία ενηλίκου για να παρακολουθήσουν την ταινία, για την οποία υπάρχει απαγόρευση να την παρακολουθήσουν άτομα κάτω των 18 ετών. Και αυτό διότι περιέχει σκηνές ωμής βίας, με τον διαταραγμένο πρωταγωνιστή να οδηγείται σε αποτρόπαια εγκλήματα. Στην ταινία, μάλιστα, οι πράξεις του κινηματογραφικού ήρωα προκαλούν «κίνημα» και οδηγούν πολλά άτομα με ευάλωτο ψυχικό κόσμο στον μιμητισμό.
Αμέσως, η υπάλληλος προχώρησε σε καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα, πλήρωμα μετέβη στο κινηματογράφο και προχώρησε σε έλεγχο εντός της αίθουσας. Μεταξύ των θεατών εντοπίστηκαν επτά ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 16 ετών, και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Αμαρουσίου, ενώ, όπως προβλέπεται, προχώρησαν στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου. Με προφορική εντολή εισαγγελέα, ο υπεύθυνος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι έφηβοι παρελήφθησαν από τους γονείς τους, οι οποίοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά. Όμως, υπήρξε και συνέχεια, καθώς το βράδυ της Κυριακής μια άλλη υπάλληλος του ίδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε την παρουσία ανηλίκων στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, επί της οδού Πατησίων.
Μετά από καταγγελία στις διωκτικές αρχές δύο αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο.Οι ένστολοι κινήθηκαν προς το ταμείο, όπου με τη διαβεβαίωση του ταμία ότι δεν έχει διαπιστώσει παρουσία ανηλίκων στη συγκεκριμένη προβολή και χωρίς να εισέλθουν στην κινηματογραφική αίθουσα, ενημέρωσαν για «αρνητικόν» στις διαπιστώσεις τους και αποχώρησαν. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση στα κοινωνικά δίκτυα, αναρτήσεις με πανομοιότυπο περιεχόμενο ανέφεραν μέχρι και έφοδο της ΕΚΑΜ, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έσπευσε να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για το υπουργείο της και μίλησε για αυτόβουλη ενέργεια δύο υπαλλήλων του υπουργείου της. Μάλιστα προανήγγειλε και ένορκη διοικητική εξέταση. Κοινώς, η υπουργός αναμένεται να εξετάσει τις δύο υπαλλήλους που είχαν το θράσος να εφαρμόσουν τον νόμο.
Λίγο αργότερα, και με εμφανή την πίεση που δέχεται η Λίνα Μενδώνη εντός και εκτός κυβέρνησης, μέσω πηγών του υπουργείου άφησαν να διαρρεύσει πως αυτές οι καταγγελίες, που ήταν η αφορμή για τις εισβολές στους κινηματογράφους, προήλθαν από στελέχη ανταγωνιστικής εταιρίας διανομής. Ωστόσο, τους ισχυρισμούς της κυρίας Μενδώνη φαίνεται πως τους καταρρίπτει μία από τις υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού στην κατάθεσή της.
Όπως ανέφερε η υπάλληλος που μετέβη στο The Mall μαζί με δύο αστυνομικούς, το έκανε αφού είχε λάβει χαρτί από τον εισαγγελέα. Μάλιστα, φέρεται ότι κατέθεσε πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιτροπής για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της ταινίας, αφού είχαν προφορική εντολή από τη διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, παραθέτοντας και το σχετικό έγγραφο που εξηγούσε τον λόγο για τον οποίο προέβη στον έλεγχο.
Πολιτικές προεκτάσεις
Με λίγα λόγια, και η μία υπάλληλος αλλά και η άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις διαψεύσεις της υπουργού πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή του υπουργείου στα δύο περιστατικά. Το θέμα έλαβε γρήγορα και πολιτικές προεκτάσεις, αφού η κυρία Μενδώνη έσπευσε σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης να κατηγορήσει τις δύο υπαλλήλους γιατί έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσουν τον νόμο. Πέρα από την αντιπολίτευση, η οποία εξαπέλυσε μύδρους κατά της υπουργού και της κυβέρνησης, η ίδια δεν βρήκε υποστηρικτές ούτε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πρώτος πρώτος έσπευσε να την «αδειάσει» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία εισβολή της Αστυνομίας και πήρε τις αποστάσεις του λέγοντας πως το βράδυ θα δει την ταινία «Joker» με τον 15χρονο ανήλικο γιο του, καταπατώντας κι αυτός προκλητικά τον υφιστάμενο νόμο.
Την ίδια ώρα, οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία οργιάζουν και μιλούν για έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο εστάλη από την 1η Οκτωβρίου στους κινηματογράφους για την ταινία «Joker», με το οποίο ζητείται να γίνονται έλεγχοι στα γκισέ για την ηλικία των θεατών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου, η κυρία Μενδώνη είναι πολιτικά έκθετη και θα κληθεί να απαντήσει προς τι τόσο ψέμα!
Με βάση, πάντως, την εφαρμογή του νόμου του 1937, δεν επιτρέπεται η είσοδος των ανηλίκων στις αίθουσες.
Ο σχετικός νόμος, είναι σε ισχύ με την επικαιροποιημένη υπογραφή του (τότε) υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Το ατόπημα του Χρυσοχοΐδη και το τρολάρισμα από τον Τσίπρα
Ο σάλος που προκλήθηκε από την παρέμβαση της Αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους το Σαββατοκύριακο, όπου προχώρησε σε προσαγωγές ανηλίκων την ώρα που έβλεπαν την ταινία «Joker», έχει δημιουργήσει πολιτικές έριδες εντός της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άδειασε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τη συνάδελφό του Λίνα Μενδώνη.
Η αγωνία ωστόσο του κ. Χρυσοχοΐδη να διώξει από πάνω του τη ρετσινιά για τους ελέγχους σε ανήλικους θεατές τον οδήγησε σε μέγα σφάλμα. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές ότι χθες το βράδυ θα πήγαινε με τον 15χρονο ανήλικο γιο του να δει την ταινία «Τζόκερ».
Η φράση αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη έχει προκαλέσει σωρεία αρνητικών σχολίων και όλοι πρέπει να του θυμίσουμε ότι πρώτο μέλημα δημόσιου αξιωματούχου και δη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πρέπει να είναι η εφαρμογή του νόμου. Όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον νόμο και μάλιστα επιδεικτικά, δίνοντας το παράδειγμα σε εκατομμύρια πολίτες στη χώρα να πράξουν ομοίως και να προκληθεί το απόλυτο χάος.
Χαρακτηριστική είναι κι η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλου, ο οποίος μέσω twitter κάλεσε τον υπουργό να παραιτηθεί, αφού λέει ότι θα παραβιάσει τον νόμο συνειδητά.
Είχε προηγηθεί το τρολάρισμα που είχε ο κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μέσω social media, ποστάροντας ένα φωτομοντάζ με τον κ. Χρυσοχοΐδη να κυνηγάει τον Τζόκερ και κάνοντας λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του ’60.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων λέει ότι και ο ίδιος παρακολούθησε την ταινία «Joker» το περασμένο Σάββατο και σχολιάζει σκωπτικά: «Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοΐδης».