Σε επιδημία έχει εξελιχθεί ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας, καθώς περισσότεροι από 1.200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν.
Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προστεθεί σ’ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.
Την ώρα που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Με απλά λόγια ο διαβήτης γερνά πρόωρα την καρδιά και τα αγγεία. Τρία στα τέσσερα άτομα με τη νόσο υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.
Επίσης, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10% έως 40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με κοινή επιπλοκή της την καρδιακή ανεπάρκεια, κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό. Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει και τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, τα πόδια, ενώ προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.
Ενημέρωση
«Με αυτά τα δεδομένα εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την πάθηση και τις επιπλοκές της, αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να διαδοθεί το πολύ σημαντικό κοινωνικό μήνυμα της πρόληψης» τόνισαν οι ειδικοί στο πλαίσιο πανελλήνιας εκστρατείας ψηφιακής ενημέρωσης, η οποία οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Με οδηγό τον διαβήτη και θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί.