Ανίκανη να διαχειριστεί το σοβαρό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας είναι η κυβέρνηση.
Η αρμόδια Υπηρεσία Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποτύχει παταγωδώς σε έναν τομέα που αποτελεί σοβαρό δείκτη για την επιτυχία της κυβέρνησης, πιο κρίσιμο απ’ ό,τι η οικονομία.
Και ενώ τα μαστιζόμενα νησιά συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από τις «καραβιές» αλλοδαπών, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να τα αποσυμφορήσουν αλλά ούτε και να κατανείμουν σωστά ανά την επικράτεια τους παράνομους μετανάστες και τους λιγοστούς πρόσφυγες πολέμου, κάτι που προκαλεί προστριβές και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Λέσβος, Χίος, Σάμος και Λέρος «βουλιάζουν». Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησής του, ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί σε σταθερή βάση περίπου 15.000 μετανάστες, ενώ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Χίο, όπου οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και χθες, όταν κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Στην Κω το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού απέκλεισαν το λιμάνι, προκειμένου να μην αποβιβαστούν από πλοίο πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονταν από άλλα νησιά.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος της Κω προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί εκεί η μεταφορά προσφύγων. Από την άλλη, στη Λέρο οι κάτοικοι απειλούν με κινητοποιήσεις εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στο νησί. Ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας τόνισε ότι πλέον υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των μεταναστών, αφού πολλοί από αυτούς κοιμούνται στην παραλία.
Δεσμεύσεις
Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει σκληρή τακτική για να ανακόψει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η κατάσταση αποδεικνύει ότι απέτυχε πανηγυρικά να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αποτυγχάνει, όμως, και στην απλή διαχείριση του προβλήματος. Η «σπίθα» της αντίδρασης προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατανομή των παράνομων μεταναστών έχει μεταφερθεί από τα νησιά και στην ενδοχώρα.
Οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται όπου επιχειρείται η εγκατάσταση νέων μεταναστευτικών hot spots, δείγμα ότι ούτε προεργασία έχει γίνει με τις Περιφέρειες ούτε έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η εγκατάσταση των μεταναστών θα είναι αποδεδειγμένα προσωρινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Γιαννιτσά, όπου ομάδα κατοίκων έστησε μπλόκο προκειμένου να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι παρουσιάζονται θετικοί στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο αρκετές είναι οι φορές που αναγκάζονται να υποκύψουν μπροστά στις απειλές των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.