Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

Η σωστή διατροφή κατά την εμμηνόπαυση βοηθά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Οι πολλές και διαφορετικές αλλαγές που συμβαίνουν στον γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δημιουργούν μία επιπρόσθετη αλλά βασική ανάγκη: να τροποποιηθεί ανάλογα και η διατροφή.

Η διατήρηση ή επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους και η πρόληψη παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος είναι οι βασικοί στόχοι του κατάλληλα διαμορφωμένου διατροφικού σχήματος γι’ αυτή την ηλικία.

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί εξάψεις, εφιδρώσεις, διακυμάνσεις της διάθεσης, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αϋπνίες και αυξημένη διάθεση για κατανάλωση φαγητού. Αυτές οι συνθήκες, δυστυχώς οδηγούν και σε άστατες διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη.

Προστατευτική δράση

«Η εμμηνόπαυση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, λόγω των μειωμένων οιστρογόνων. Επομένως η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με προστατευτική δράση για την καρδιά: ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, φρούτα εποχής, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως» επισημαίνει η κυρία Κόκκαλη. Η αύξηση του βάρους, η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη LDL χοληστερόλη και η υπέρταση είναι δεδομένα τα οποία μπορούν να προληφθούν με τις σωστές διατροφικές επιλογές βασισμένες στη μεσογειακή δίαιτα.

Επίσης, αυτή η περίοδος επηρεάζει αρνητικά και τον σκελετό και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η οστική πυκνότητα, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, κεφίρ, αριάνι, φυτική μαργαρίνη, σαρδέλες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αμύγδαλα είναι απαραίτητα. Συστήνεται η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως, ώστε να διασφαλίζεται μία καλή πρόσληψη ασβεστίου. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι γάλα, 30 γρ. τυρί και 200 γρ. γιαούρτι. Η βιταμίνη D συναντάται σε σχετικά λίγα τρόφιμα: λιπαρά ψάρια, κρόκος αβγού, εμπλουτισμένο γάλα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...

Λίτσα Πατέρα: Είναι πιθανές κάποιες μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές και στο τραπεζικό σύστημα

Η αποψινή πανσέληνος πραγματοποιείται στον άξονα Ταύρου (σταθερό ζώδιο...

Χειροπέδες στη… λέαινα της Αμαλιάδας

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την Ειρήνη Μουρτζούκου, η...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...