Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συστηματικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι αποκομίζουν πολλά οφέλη.
Σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και τρέφονται με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής τουλάχιστον έναν χρόνο έχουν περισσότερα βακτήρια στο έντερό τους, γεγονός που τους βοηθά να έχουν πιο υγιή γηρατειά.
Όπως αποδεικνύεται, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία και τη βελτίωση ενός μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του μυαλού.
Φλεγμονή
Και επειδή το γήρας επιφέρει σταδιακά μείωση των κινητικών λειτουργιών και χρόνια φλεγμονή, έρχεται η μεσογειακή διατροφή, αρχικά, να μειώσει εκείνους τους μικροοργανισμούς που «υποβοηθούν» την παραπάνω φλεγμονή. Αυτή η πρώτη νίκη στη συνέχεια αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Gut», ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων, ηλικίας 65 έως 79 ετών, σε πέντε χώρες. Οι πέντε χώρες που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πολωνία.
Όσοι συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή και η άλλη ομάδα τη διατροφή που συνήθιζε. Αυτό διήρκεσε έναν χρόνο και όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ για τη σωματική και νοητική κατάστασή τους και πριν και μετά έναν χρόνο.
Στους ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου τους, που ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη σωματική δύναμη, και τα επίπεδα συστημικής φλεγμονής ήταν χαμηλότερα.