Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Τα ακριβότερα δώρα που έχει κάνει ποτέ ο Αϊ-Βασίλης σε celebrities

Οπως τα παιδιά στην Ελλάδα δεν έβλεπαν την ώρα...

Οταν ο Γονίδης πήγε σε ψυχολόγο και εκείνος του… ζήτησε συμβουλές

Επική ατάκα από τον Σταμάτη Γονίδη: «Πήγα στον καλύτερο...

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς μιλά για την αλλαγή του χρόνου και τη σύζυγό...

Μοναχικές γιορτές για τον 95χρονο θρύλο του ελληνικού θεάτρου...

Το «κανείς δεν θα σε δει» που πήγε στράφι στο ναρκοπάρτι στα...

Η αινιγματική φράση «Κανείς δεν θα σε δει» ακολουθούσε...

Μαζικές εξετάσεις για κορονοϊό προτού γίνουμε Ιταλία

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα μας οδεύει προς το σενάριο του Μπόρις Τζόνσον για «ανοσία της αγέλης» κρούει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, προειδοποιώντας τους αρμόδιους φορείς να αλλάξουν τακτική και να κάνουν μαζικό έλεγχο για κορονοϊό σε όλους τους συμπτωματικούς ασθενείς, τους ήπιους συμπτωματικά και σε όλες τις επαφές τους, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.

Ο κ. Φαρσαλινός, ο οποίος θεωρείται από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα την τελευταία δεκαετία, φέρνει ως παράδειγμα… προς αποφυγήν τη γειτονική Ιταλία, που δεν αντιμετωπίζει απλά μια δραματική εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19, αλλά έχει και τεράστια θνητότητα:

«Η πολιτική της Ιταλίας ήταν (ή έγινε σύντομα μετά την έναρξη της επιδημίας) επιλεκτική στην εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό, σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα που έκαναν (και κάνουν) μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων» αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο πατρινό σάιτ thebest.gr, ενώ στη συνέχεια τονίζει:

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 15 Μαρτίου, περίπου 14.800 από τα συνολικά 24.747 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60. Αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αντιπρoσωπεύει το 15%-20% του συνόλου των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και όχι το 59,7%, όπως αναφέρει επίσημα η Ιταλία. Αρα η Ιταλία πιθανότατα πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 100.000 πραγματικά κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί.

Βλέποντας τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, μάλλον αυξάνεται καθημερινά αυτή η διαφορά μεταξύ πραγματικών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με λίγα λόγια, η ελλιπής εξέταση για κορονοϊό στην Ιταλία ήταν η αιτία που διέφυγε η διάγνωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού νεότερης ηλικίας, που τελικά είχαν προσβληθεί αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν».

Επιπτώσεις

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εξηγεί τις επιπτώσεις:

«Οι νέοι είναι προφανώς πιο δραστήριοι, συναναστρέφονται περισσότερους, μετακινούνται πολύ συχνότερα και έχουν σαφώς περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές στην καθημερινότητά τους. Πάρα πολλοί από αυτούς είχαν και έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά δεν εξετάστηκαν ποτέ. Ισως κάποιοι έκαναν ήπια νόσο, που είτε δεν επηρέασε καθόλου τις δραστηριότητές τους ή τους περιόρισε για μια δύο ημέρες και μετά επέστρεψαν στην καθημερινή ρουτίνα τους. Αυτοί αποτέλεσαν τις κινούμενες βόμβες (τους λεγόμενους super spreaders) που μετέδωσαν με δραματικό ρυθμό τον κορονοϊό στην κοινότητα».

Ο κ. Φαρσαλινός προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κάνει εξαιρετικά επιλεκτική εξέταση για κορονοϊό, ίσως πιο επιλεκτική ακόμη και από την Ιταλία!

«Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε πλήθος κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεότερης ηλικίας, κάνουν ήπια νόσο (ή είναι ακόμη ασυμπτωματικοί) και φυσικά δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Αυτοί είναι, όμως, που τελικά μεταδίδουν με δραματικό ρυθμό τον κορονοϊό στην κοινότητα. Γίνονται, δηλαδή, οι super spreaders σε όλη τη χώρα».

Γι΄ αυτό τονίζει ότι είναι κρίσιμο να γίνει μαζικός έλεγχος, κυρίως στους νέους που έχουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα, παρά σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα, στους οποίους εξ ορισμού θα γίνει έλεγχος στο νοσοκομείο και θα απομονωθούν αναγκαστικά ως νοσηλευόμενοι.

Σενάριο ανοσίας της αγέλης
«Ας μάθουμε από τα λάθη της Ιταλίας όσο είναι νωρίς. Η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε σενάριο ανοσίας της αγέλης (herd immunity), δηλαδή σε προσβολή του πολύ μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Αυτή είναι και η συνειδητή απόφαση και στρατηγική της Αγγλίας, με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της. Κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφασή του παρανοϊκά τρελή και εκφράζουν φόβους ότι η Αγγλία οδεύει προς τη μακάβρια πρωτιά του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, από τον κορονοϊό.
Εμείς φαίνεται ότι δεν έχουμε αυτή τη στρατηγική, οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε άμεσα ότι οδεύουμε προς σενάριο ανοσίας της αγέλης. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική ΤΩΡΑ!» προειδοποιεί ο έγκριτος ερευνητής, προσθέτοντας ότι «απαιτείται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το εικοσιτετράωρο» και καταλήγει με νόημα:
«Ολα αυτά πρέπει να γίνουν… χθες»!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το λευκό πάρτι των Λιβανέζων Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στην Κηφισιά

Το low profile ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι με...

Στενό «μαρκάρισμα» από γόνο γνωστής οικογένειας στη φρεσκοχωρισμένη Ζέτα Θεοδωροπούλου!

Σε στενή πολιορκία από έναν νέο, πολύ γοητευτικό άντρα...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Αξέχαστα Χριστούγεννα για την Ολγα Κεφαλογιάννη, τα πρώτα μετά το διαζύγιό της από τον Μίνω Μάτσα

Αξέχαστα Χριστούγεννα πέρασε στα ορεινά των Τρικάλων και στα...

Ο Διονύσης…Ρουβάς έψησε κάστανα!

Οσοι παρακολουθούν τον Διονύση Ζάχο σε παραστάσεις του και...

Καυστική Οικονομάκου για τα σχόλια των fans της

«Δεν με νοιάζει τι θα πει και τι άποψη...