Το κόκκινο κρασί και τα κόκκινα σταφύλια βοηθούν στη μη απώλεια ακοής και γνωστικής εξασθένησης.
Ερευνητές από το Νοσοκομείο Χένρι Φορντ του Ντιτρόιτ συμπέραναν ότι το κόκκινο κρασί και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ουσία η οποία φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια ακοής και τη γνωστική εξασθένηση.
Σε πειράματα σε ζώα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι στο εργαστήριο υπέφεραν λιγότερο από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του θορύβου που προκαλείται από την απώλεια ακοής, αν είχαν καταναλώσει ρεσβερατρόλη πριν από την ακρόαση δυνατού θορύβου για παρατεταμένη χρονική περιόδο.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης αυτης Michael D. Seidman, διευθυντής του τμήματος της Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής – Κεφαλιού και Λαιμού στο Νοσοκομείο Henry Ford, δήλωσε: «Η τελευταία μελέτη μας επικεντρώνεται στη ρεσβερατρόλη και τις επιδράσεις της στην άμυνα του οργανισμού και πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, η γήρανση και η απώλεια ακοής».
Μάλιστα, 150 ml κόκκινο κρασί περιέχουν μεταξύ 0,30 και 1,07 mg ρεσβερατρόλη. Η ισχυρή αυτή χημική ουσία, φαίνεται να προστατεύει από τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που σχετίζονται με την απώλεια ακοής, τη γνωστική λειτουργία και τη γήρανση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα. Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί έχει σημαντικές ιδιότητες αντιγήρανσης.
Σχεδόν το 20% των ανθρώπων ζει με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής και για όλους η ακοή συνεχώς χειροτερεύει καθώς γερνούν. Η απώλεια αυτή είναι η αιτία αρκετών προβλημάτων, όπως προφανώς η αδυναμία του ατόμου να ακούσει σωστά, οι δυσκολίες στον ύπνο και προβλήματα στην επικοινωνία. Υπάρχει επιπλέον υψηλός κίνδυνος καρδιακής νόσου, λόγω της μεγαλύτερης υπέρτασης, της αύξησης των λιπιδίων του αίματος και των επιπέδων του σακχάρου.
Ο δρ Seidman και η ομάδα του έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την απώλεια ακοής, καθώς και για τη ρεσβερατρόλη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εν λόγω ουσία είναι ένα συστατικό του κόκκινου σταφυλιού. Πλούσιες πηγές ρεσβερατρόλης είναι επίσης τα βατόμουρα και τα φιστίκια. Περιέχεται επίσης στο λευκό κρασί και στα λευκά σταφύλια, αλλά σε αρκετά χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
Η περιεκτικότητα ρεσβερατρόλης που έχει το κρασί και σταφύλια είναι:
• Κόκκινο κρασί 0,30 – 1,07 mg/150ml.
• Κόκκινο χυμό σταφυλιού 0,17 – 1,30 mg/150ml.
• Λευκό κρασί 0,01 – 0,27 mg/150ml.
Σε αυτή την τελευταία μελέτη οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ό, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ρεσβερατρόλη στην απώλεια ακοής, τη γνωστική λειτουργία και τη γήρανση.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η μελέτη τους είχε στόχο να προσδιορίσει τον δυναμικό προστατευτικό μηχανισμό της ρεσβερατρόλης, μέσω της μέτρησης του αποτελέσματος της κυκλοοξυγενάσης-2 ή COX-2, το κλειδί για τη φλεγμονώδη διαδικασία. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στον σχηματισμό του οξυγόνου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική «σηματοδότηση» και την ομοιόσταση.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η παραπάνω «έκφραση» της COX-2 πρωτεΐνης προκάλεσε ακουστική υπερδιέγερση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση ρεσβερατρόλης σε αρουραίους που είχαν εκτεθεί σε δυνατό θόρυβο για παρατεταμένες περιόδους μείωσε σημαντικά τον σχηματισμό αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, ανέστειλε την «έκφραση» της COX-2 και μείωσε την απώλεια ακοής.
Ο Δρ Seidman δήλωσε ότι δίνοντας στα ζώα ρεσβερατρόλη μπορέι να μειωθεί η ποσότητα της ακουστικής και γνωστικής τους εξασθένησης. Στο ίδιο περιοδικό οι συντάκτες της μελέτης συμπέραναν ότι τα αυξημένα επίπεδα της COX-2 επάγονται δραματικά στην αυξημένη έκφραση θορύβου (ακουστική υπερδιέγερση). Αυτή η «έκφραση» μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός που προκαλείται από την απώλεια ακοής (θορυβογενής απώλεια της ακοής). Επιπλέον, μας δείχνει και την ικανότητα της ρεσβερατρόλης να μειώσει τη θορυβογενής απώλεια της ακοής, μειώνοντας την «έκφραση» της COX-2.
Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος
BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London ΑMet