Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν χθες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση.
Αξιωματούχοι μάλιστα τόνιζαν πως θα υπάρξει πρόβλημα για τα ήδη βεβαρημένα συστήματα Υγείας των χωρών, στην περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται μετά το lockdown.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…). Τριάντα χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων» επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι «σε 11 από τις χώρες αυτές η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια πολύ σημαντική αύξηση που, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα ωθήσει τα συστήματα Υγείας στο χείλος του γκρεμού και πάλι στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στη γηραιά ήπειρο καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι, ο Κλούγκε χαιρέτισε πάντως την «ταχεία» αντίδραση χωρών όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ισραήλ μπροστά στην αύξηση των νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε «στα σχολεία, τα ανθρακωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής τροφίμων», κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι σαφείς προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για το γεγονός πως δεν «υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» απέναντι στην πανδημία του Covid-19 ήρθαν αφότου έγινε γνωστό πως στη Γερμανία καταγράφηκαν άλλα 630 κρούσματα μόλυνσης, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 13 άνθρωποι.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της χώρας βλέποντας τα κρούσματα κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να εκτοξεύονται, λόγω των περιστατικών μόλυνσης σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων, τόνιζε πως «ο ιός είναι ακόμη στη χώρα και πρέπει να τηρούμε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα» εξάπλωσής του.