Στη μετα-κορονοϊό εποχή προβλέπεται αύξηση θανάτων από HIV, φυματίωση και ελονοσία
Σημαντική αύξηση των θανάτων από ασθένειες που συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα, αλλά η αντιμετώπισή τους έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, φοβούνται πως θα καταγραφεί τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη νέας μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι θάνατοι από HIV, φυματίωση και ελονοσία είναι πιθανό να αυξηθούν στις φτωχές χώρες, αλλά και σε εκείνες μεσαίου εισοδήματος, καθώς τα ήδη ανεπαρκή συστήματα υγείας τους αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που υψώνουν οι μεγάλες ανάγκες για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, μέσα στην επόμενη πενταετία, οι θάνατοι από αυτές τις τρεις ασθένειες πιθανόν να αυξηθούν κατά 10%, 20% και 36%, αντίστοιχα!
«Σε χώρες με υψηλά ποσοστά ελονοσίας και μεγάλες επιδημίες HIV και φυματίωσης, ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τα προγράμματα για τον έλεγχο και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών» δήλωσε ο Τίμοθι Χάλετ, καθηγητής στο Imperial College, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη. Κατά τον ίδιο, οι απευκταίες επιπτώσεις του Covid-19 μπορούν να ακυρώσουν ως έναν βαθμό τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καταπολέμηση των συγκεκριμένων νόσων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι επιπτώσεις
Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», διαπιστώνει ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον HIV πιθανόν να προέλθουν από τη διακοπή των προμηθειών των αντιρετροϊκών φαρμάκων για το AIDS, που λαμβάνουν πολλοί ασθενείς για να ελέγχουν τη νόσο.
Το κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (HIV) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για τέτοιου είδους ελλείψεις στα αποθέματα των φαρμάκων, με πάνω από το 1/3 των χωρών όλου του κόσμου να ανακοινώνουν ότι ήδη κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντιρετροϊκά.