Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, καθώς η ζέστη, η υγρασία, η άμμος και η αφυδάτωση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία της γυναίκας. Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου μας εξηγεί με απλές συμβουλές τι θα πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να περάσουμε ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.
Από τι προκαλούνται οι κολπίτιδες;
Η συνηθέστερη αιτία είναι οι μύκητες. Επιπλέον, κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηρίδια (Gadnerella Vaginalis), τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis), μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα), χλαμύδια και ιούς, όπως ο HPV και ο έρπης των γεννητικών οργάνων)
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο επιπτώσεις αυτών των λοιμώξεων, αν και συνήθως είναι παροδικές, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική γονιμότητα, αλλά ακόμα και στην ίδια τη ζωή της γυναίκας αλλά και του άνδρα.
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις
Πώς εμφανίζεται η κολπίτιδα;
Για την εμφάνιση των περισσότερων μολύνσεων ενοχοποιούνται οι πισίνες, η θάλασσα και η απευθείας επαφή με την άμμο. Τα μέτρα προστασίας όπως η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό αμέσως μετά το μπάνιο, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή, καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο ή σε παγκάκια/στέρεα καθίσματα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μόλυνση.
Τα τελευταία χρόνια, τα τοπικά (κολπικά) προβιοτικά, βοηθούν στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων, όταν χρησιμοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, ως προφύλαξη.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων είναι οι σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις. Επομένως, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όσους δεν έχουν σταθερή σχέση πως η χρήση προφυλακτικού και η σωστή επιλογή ενός συντρόφου είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος, στις αρχές του φθινοπώρου, θα σας αποκαλύψει εάν έχετε κολλήσει κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα, ενώ ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από αυτό.
Κλείστε το ραντεβού σας με την Γυναικολόγο Σοφία Καλόγηρου εδώ
Κεφάλαιο«Ουρολοιμώξεις». Επίσης, αρκετά συνηθισμένες την καλοκαιρινή περίοδο. Ποια είναι τα αίτια των ουρολοιμώξεων;
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη και τα νεφρά.
Η επαρκής πρόσληψη νερού και η υγιεινή βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερματοκτόνα, διαφράγματα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε μολυσμένα νερά.
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Ενδέχεται όμως, να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).
Είναι σαφές ότι χωρίς διάγνωση με καλλιέργεια του ένοχου παθογόνου που προκάλεσε την ουρολοίμωξη δεν μπορεί να δοθεί η ενδεδειγμένη αντιβίωση.
Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόζουμε για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων;
Να αποφεύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, την καφεΐνη και να καταναλώνετε πολλά υγρά σε οποιαδήποτε μορφή. Επίσης, βοηθητική είναι η κατανάλωση σόδας καθώς δημιουργεί αλκαλικά ούρα.
Να αποφεύγετε τις πικάντικες τροφές, τροφές με οξέα, πίκλες, ξύδι, φασόλια και κρεμμύδια και οποιαδήποτε άλλη τροφή ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.
Επιπλέον,σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς η δυσκοιλιότητα δημιουργεί ελλιπή κένωση της ουροδόχου κύστης.
Τέλος, είναι πολύ σημαντική η υγιεινή της περιοχής, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ουρολοιμώξεις δημιουργούνται από το κολοβακτηρίδιο Ε. coliπου βρίσκεται στο παχύ έντερο και το οποίο πολύ συχνά μπορεί να διεισδύσει στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει κάποια μόλυνση.
Το αντιβιόγραμμα θα σας δείξει ποια αντιβιοτικά ή αντι-μυκητισιακά φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την περίπτωσή σας. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε χρήση φαρμάκων, αν δεν γνωρίζετε ακριβώς το μικρόβιο το οποίο σας έχει προσβάλει.
Ευχαριστούμε την κα. Σοφία Καλογήρου, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210.77.10.386 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofiakalogirou.gr