Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την εκκλησία στο Ισραήλ όπου ο Ιησούς θεράπευσε τη γυναίκα που αιμορραγούσε για δώδεκα χρόνια
Εκκλησία που είχε χαθεί από προσώπου Γης για πολύ καιρό και στην οποία πιστεύεται ότι ο Ιησούς θεράπευσε τη γυναίκα που αιμορραγούσε για δώδεκα χρόνια ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους θαμμένη κάτω από μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη.
Οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Χάιφα πιστεύουν ότι η εκκλησία βρισκόταν στην αρχαία πόλη Μπανιάς, η οποία μετονομάστηκε σε Καισάρεια Φιλίππου την εποχή κατά την οποία τοποθετείται χρονικά η ζωή του Χριστού.
Ο Βυζαντινός ιστορικός Ευσέβιος έγραψε ότι, όταν η αιμορροούσα γυναίκα θεραπεύτηκε, έφτιαξε ένα άγαλμα για να θυμίζει σε όλους το θαύμα σε μια εκκλησία κοντά στις πηγές της Καισάρειας Φιλίππου, που βρίσκεται στα υψίπεδα του Γκολάν, μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου. Η πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή στην πόλη έφερε στο φως μια εκκλησία που βρισκόταν κάτω από ένα μονοπάτι κοντά στις πηγές.
Η καθηγήτρια Αντι Ελριχ δήλωσε ότι πηγές από την αρχαιότητα υποστηρίζουν ότι το άγαλμα αργότερα έγινε κομμάτια και αυτά τα κομμάτια εκτίθεντο, αλλά και δίνονταν ως κειμήλια.
Βιβλικό θαύμα
Αν και υπάρχει και άλλη εκκλησία εκεί κοντά, η δρ Ελριχ πιστεύει ότι αυτή που ανακάλυψαν είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις περιγραφές του μέρους όπου συντελέστηκε το βιβλικό θαύμα.
«Υπάρχει και άλλη εκκλησία που ήρθε στο φως από ανασκαφή περίπου 30 χρόνια πριν, στην άλλη πλευρά των πηγών, αλλά η μικρή μας εκκλησία είναι περισσότερο σαν μνημείο παρά σαν ένας κανονικός ναός όπου πραγματοποιούνται τελετές» εξήγησε και κατέληξε: «Οπότε μπορεί να ήταν ένα μνημείο του θαύματος». Η αρχαιολόγος και ο συνάδελφός της Ρον Λάβι βρήκαν επίσης έναν βράχο που χρονολογείται το 400 μ.Χ. και είναι σημαδεμένος με σταυρούς, οι οποίοι μάλλον είχαν χαραχθεί από προσκυνητές. Στο ίδιο σημείο, όπως συμβαίνει συχνά σε σημεία χριστιανικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε ένα πρότερης χρονολογίας ιερό, της Ρωμαϊκής Εποχής, αφιερωμένο στον θεό Πάνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκκλησία που έφεραν στο φως με την ανασκαφή τους είχε σε μια πρώτη φάση χτυπηθεί από σεισμό, που έκανε το μισό κτίριο να υποχωρήσει κατά ένα μέτρο. «Σε δεύτερη φάση εγκαταλείφτηκε, ίσως εξαιτίας της υποχώρησης του χριστιανισμού στην περιοχή και της ανόδου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά» εξηγούν.