Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ιβάν Σβιτάιλο: «Ο θεσμός της Eurovision έχει αλλοιωθεί, έχει πολιτικοποιηθεί»

Ο Ιβάν Σβιτάιλο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Breakfast@star....

Η «Εύα» και ο… «Αδάμ» Μασκ

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, πάει και... στον...

«Άγιος έρωτας»: Η Χλόη μαθαίνει ότι είναι έγκυος

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας».Ο Παύλος φαίνεται ότι...

Η τριπλή επέμβαση της 39χρονης που την οδήγησε στη μάχη με τη...

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε για μια 39χρονη γυναίκα η τριπλή...

Κότσι στο πόδι: Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση;

Τί είναι το κότσι στο πόδι;

Το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση στο πόδι. Πρόκειται για μία παραμόρφωση του πρώτου δαχτύλου του ποδιού που προκαλεί αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά προβλήματα. Στην ουσία στο εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης δημιουργείται ένας κάλος με αποτέλεσμα το μεγάλο δάχτυλο να παρεκκλίνει προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού και πολλές φορές και στο τρίτο. Τα δάχτυλα αυτά παραμορφώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στα υπόλοιπα κάλος. Το κότσι του ποδιού δημιουργεί κάποιες δυσκολίες λόγω της παραμόρφωσης όπως πόνο, χάσιμο της ισορροπίας και δυσχέρεια στο βάδισμα και απαιτεί ειδικά υποδήματα για να διευκολύνει το περπάτημα.

Από τί δημιουργείται το κότσι στο πόδι;

Βασικό χαρακτηριστικό στην εμφάνιση του κότσι είναι τα στενά ψηλοτάκουνα αφού κρατάνε για πολλές ώρες τα δάχτυλα σε στενό χώρο σε βαθμό που δεν μπορούν να κουνηθούν. Γι’ αυτό το λόγο το κότσι εμφανίζεται στην πλειοψηφία σε γυναίκες και πολύ λιγότερο στους άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία. Θεωρείται ακόμα επίκτητο κληρονομικό χαρακτηριστικό κυρίως από μητέρα σε κόρες. Το οικογενειακό ιστορικό συναντάται στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών.

Πώς φαίνεται το κότσι στο πόδι;

Η εικόνα του είναι χαρακτηριστική. Σε πρώτη φάση το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στρέφεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να πιέζει το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού το οποίο στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πάνω από το μεγάλο δάχτυλο. Αυτό συμβαίνει καθώς προσπαθεί να «βολευτεί» σε κάποια θέση όταν τα δάχτυλα πιέζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού. Αυτή η παραμόρφωση λέγεται σφυροδακτυλία του δεύτερου δαχτύλου. Η πάθηση ολοκληρώνεται όταν εμφανίζεται ο κάλος ο οποίος δυσχεραίνει την κατάσταση καθώς προκαλείται έντονος πόνος ειδικά με την τριβή του στο παπούτσι. Αν ο ασθενής δεν προβεί σε κάποια θεραπεία τότε η άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου οδηγείται σε σοβαρού βαθμού υπεξάρθρημα.

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς το κότσι: είτε με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση.

Συντηρητική θεραπεία: η μέθοδος αυτή επιλέγεται συνήθως στο αρχικό στάδιο της πάθησης, όπου η παραμόρφωση είναι μικρή. Τότε χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας, κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή προτείνονται φαρδιά μαλακά παπούτσια προκειμένου να μην ασκείται πίεση στα δάχτυλα, ώστε να αποφευχθεί η άμεση επιδείνωση. Στη συντηρητική αγωγή σημαντικό ρόλο έχουν και τα επικάλια καθώς και σιλικονούχα μαξιλαράκια που τοποθετούνται ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αγωγή αυτή το κότσι δεν εξαφανίζεται τελείως, απλώς καθυστερεί την εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.
•  Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική – Διαδερμική χειρουργική: Το χειρουργείο δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς. Όταν τα συμπτώματα εντείνονται και παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες στο περπάτημα, τότε ο γιατρός επεμβαίνει χειρουργικά. Στόχος του χειρουργείου είναι η επαναφορά του άξονα της άρθρωσης και η απομάκρυνση της εξόστωσης με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και η νοσηλεία του ασθενούς είναι βραχεία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η κινητοποίηση του ασθενούς άμεση και η επαναφορά του στις καθημερινές του ασχολίες ταχεία.

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης του κάθε περιστατικού. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι η πιο σημαντικές καθώς πραγματοποιείται επούλωση του τραύματος μετά την επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής βαδίζει με ειδικό υπόδημα και θεωρητικά τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο είναι κανείς έτοιμος να επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητα του μέχρι και σε αθλητικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση όπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την ολοκληρωτική ανάρρωση του.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Λευτέρης Ζαμπάκος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των παθήσεων του άκρου ποδόςμε τη μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής. Για οποιαδήποτε απορία και προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας επικοινωνήστε μαζί του στο 210 3632077.

zampakos 1

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Και σε εμπόριο βρεφών;

Σφίγγει ο κλοιός για την Ειρήνη Μουρτζούκου και την...

Λίτσα Πατέρα: Είναι πιθανές κάποιες μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές και στο τραπεζικό σύστημα

Η αποψινή πανσέληνος πραγματοποιείται στον άξονα Ταύρου (σταθερό ζώδιο...

Προς νέο εμφύλιο η οικογένεια της Λάσκαρη εκεί που όλα έδειχναν ότι είχαν κατάπαυση πυρός

Νέος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας της...

Η Μαρίνα δεν πάει πουθενά χωρίς τον Αλέξανδρό της

Το μεγάλο της στήριγμα είναι ο γιος της, o...

Βαρύ πένθος για τον Νίκο Ψαρρά

Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Ψαρρά καθώς έφυγε από...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...