Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Αντώνης Ρέμος: Στο Ντουμπάι για vip πάρτι ο τραγουδιστής, με τιμές για...

VIP live party στο Ντουμπάι με τιμές για «γερά»...

«Πρωταγωνιστές»: Η Ζωή, ο Μάνος, η Μελίνα, ο Καραμανλής και ο «συνήγορος...

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που έκλεισε πριν λίγες μέρες τα...

Απασφάλισε ο Στηβ Μιλάτος: «Fipster αν δεν υπήρχε αυτός ο τύπος πριν,...

Στα «καρφιά» που πέταξε ο Fipster μέσα από τη...

Το ξεχωριστό βιβλίο που ετοιμάζει η Τατιάνα Μπλάτνικ

Την περασμένη βδομάδα ταξίδεψε στην Κολομβία και επισκέφθηκε τα...

Tα «παιδιά των μνημείων» έγιναν επαίτες – «Το κράτος μάς άφησε ξεκρέμαστους»

Επαίτες στην ίδια τους τη χώρα έχουν καταντήσει οι διπλωματούχοι ξεναγοί που έχουν να εργαστούν από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού.

  • από την
    Κέλλυ Φαναριώτη

Αν και ο τουρισμός θεωρείται η «βαριά μας βιομηχανία», οι πρεσβευτές της χώρας -όπως αρέσκονται κάποιοι να τους αποκαλούν- έλαβαν για όλο το 2020 το ποσό των… 1.868 ευρώ ο καθένας, δηλαδή μόλις κάτι παραπάνω από 150 ευρώ τον μήνα!

«Υπαγόμαστε στο υπουργείο Τουρισμού, απ’ όπου δόθηκαν κάποια χρήματα σε ξενοδοχοϋπαλλήλους ή εργαζομένους εστιατορίων που τέθηκαν σε αναστολή. Εμείς δεν έχουμε έναν εργοδότη, ούτε όμως θεωρούμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και ασφαλιστικά ανήκουμε στο ΙΚΑ. Το κράτος μάς άφησε εντελώς ξεκρέμαστους και μετά από κάποιες πιέσεις δόθηκε κάποιο πενιχρό ποσό. Είμαστε στην ουσία άποροι και εξαρτιόμαστε από τη σύνταξη των γονιών μας ή τα δανεικά των φίλων μας» δηλώνει στη «Espresso» η Σοφία Μορφίδου, διπλωματούχος ξεναγός από το 2011.

Οπως εξηγεί, οι παλινωδίες της κυβέρνησης κατά την περσινή τουριστική σεζόν, με τη συνεχή αλλαγή του αριθμού των επιτρεπόμενων ατόμων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και τουριστικά λεωφορεία, καθώς και η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδήγησαν κάποιες χώρες στην έκδοση οδηγιών για την αποφυγή ή ακόμη και ακύρωση των ταξιδιών προς την Ελλάδα.

«Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων, ενώ όσον αφορά τον αριθμό ξεναγούμενων στα μουσεία επικράτησε τεράστια ασάφεια, με κάθε μουσείο να θέτει τους δικούς του κανόνες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε κάποια μουσεία, όπως αυτό της Ακρόπολης, απαγορεύτηκε η ξενάγηση ακόμη και σε ένα άτομο, ακόμη και με χρήση μάσκας και μικροφώνου. Τελικά τον Νοέμβριο επιβλήθηκε καθολικό απαγορευτικό και σε αρχαιολογικούς χώρους και σε μουσεία» εξηγεί, τονίζοντας πως οι μόνοι που δούλεψαν ήταν οι παράνομοι ξεναγοί, χωρίς μικρόφωνα και χρήση μάσκας και με ανεξέλεγκτο αριθμό ατόμων.

Τεράστιο πλήγμα

Το θέμα των παράνομων ξεναγήσεων, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα, καθώς, προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, η 39χρονη ξεναγός μαζί με τους συναδέλφους της αναλάμβαναν χρέη… Τουριστικής Αστυνομίας!

«Εμείς ως διπλωματούχοι ξεναγοί κάναμε παράλληλα και περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουμε όσους πραγματοποιούσαν παράνομες περιηγήσεις. Μέσα σε μία μόνο ημέρα στο κέντρο της Αθήνας πιάσαμε τουλάχιστον 90 παράνομους! Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για τη δουλειά μας, το οποίο καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να εντοπίσουμε και να καταγγείλουμε, λόγω έλλειψης προσωπικού στην Τουριστική Αστυνομία».

Η ξεναγός αισθάνεται έντονη πικρία για τη χώρα την οποία επί μία δεκαετία διαφήμιζε καθημερινά στους επισκέπτες που συνέρρεαν για διακοπές από κάθε γωνιά του κόσμου. «Αισθάνομαι ότι ξεκινώ πάλι από την αρχή. Στέλνω διαρκώς βιογραφικά για οποιαδήποτε δουλειά» καταλήγει, δηλώνοντας την απελπισία της για την έλλειψη πόρων διαβίωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μπαμ» χωρισμού: O Μπισμπίκης έφυγε από το σπίτι της Βανδή και μένει σε ξενοδοχείο

Σαν βόμβα έσκασε στα αγαπημένα τους πρόσωπα η είδηση...

Με ρόλο στους «Weekenders» η σύζυγος του Βαρθακούρη

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανανεωμένη Αντελίνα...

Αρπακτικά του σεξ γύρω από την κόρη της Καίτης Χωματά

Η Ιουλία Μαυρομάτη, κόρη της σπουδαίας ερμηνεύτριας του Νέου...

«Happy end» στο… θρίλερ με «Το σόι σου»

Φαμίλια ενωμένη, ποτέ νικημένη. Οι οικογενειακές ιστορίες λείπουν από...

Η Φιλιππινέζα και ο βίαιος mr Οnirama

Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» ανάμεσα στη Σίσσυ Χρηστίδου...

Δημόσια καυτά φιλιά για τον «ξεχασμένο» Κασσελάκη και τον Τάιλέρ του

Στην «ασταμάτητη αγάπη του», στον έρωτα της ζωής του,...