«Να βάζουν όρια στις σχέσεις τους και να μιλούν στα κοντινά τους πρόσωπα για όσα τους συμβαίνουν». Αυτή είναι η συμβουλή της βουλευτού Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού προς τις γυναίκες που βασανίζονται στα σπίτια τους.
Διαβάστε επίσης: Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Η πρόβα νυφικού της Καρολάιν – «Δεν την άφηνε λεπτό μόνη», αποκαλύπτει η σχεδιάστρια
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Κι όλο αυτό, με αφορμή τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, που «έχασε την ευκαιρία να δει το παιδί της να μεγαλώνει», όπως χαρακτηριστικά λέει στην «Espresso» η Μυκονιάτισσα βουλευτής. Άλλωστε, μόλις επέστρεψε από το ταξίδι της στις ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την ελληνική Βουλή, στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, έπεσε πάνω στο πιο σκιώδες έγκλημα των τελευταίων ετών. Η Κατερίνα Μονογυιού, παρότι κουβαλούσε στις βαλίτσες της τον φόβο του κορονοϊού, πέταξε ως τη Ν. Υόρκη και θαύμασε την ομογένεια. Νιώθει περήφανη που μπορεί να φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα του τόπου της, ενώ πιστεύει ότι ο βουλευτής είναι το ίδιο χρήσιμος, όπως κι ο υπουργός. Δεν της αρέσει να «κακολογούν» τη δική της Μύκονο, γιατί, όπως υποστηρίζει, χρειάστηκε πολλή δουλειά για να γίνει το νησί παγκόσμιος προορισμός.
Η Κατερίνα αποκαλύπτει ότι ως παιδί στο σχολείο βίωσε περιστατικό βίας και λόγω της δυσλεξίας της. «Μιλήστε, μην αφήνετε τέτοια περιστατικά στο σκοτάδι» επιμένει η Κατερίνα Μονογυιού. Ως ενήλικας, όμως, εκείνη δύσκολα κρατάει κακίες, και τη στενοχωρεί η έλλειψη ενσυναίσθησης. Κι όταν νιώσει κάπως έτσι, δηλαδή λυπημένη, οι πρώτοι άνθρωποι που το μαθαίνουν είναι ο πνευματικός της και οι παιδικές της φίλες.
Πώς πήγε το ταξίδι στην Αμερική; Τι έφερες στις βαλίτσες;
Επισκέφθηκα τις ΗΠΑ εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στην εκδήλωση του «Sail to Freedom» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πραγματοποίησα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον προϊστάμενο του ΕΟΤ στις ΗΠΑ Κωνσταντίνο Χαροκόπο, με τον πρόεδρο των Αμοργινών στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. Ανδριωτών, με την πρόεδρο της Atlantic Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου, με καταγωγή από τη Μύκονο, και με τον πρώην γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρο Γαλάτουλα. Επισκέφθηκα δύο ελληνόφωνα σχολεία, τα δημοτικά σχολεία του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι στην Αμερική έφερε την εθνική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση για τον Ελληνισμό, που διαπρέπει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και τη σιγουριά ότι παραμένει όλη η ομογένεια ενωμένη, σαν μία γροθιά, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.
Τι καλό ή τι άσχημο σου άφησε η περίοδος της καραντίνας και της πανδημίας;
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές ολόκληρου του πλανήτη. Οι άνθρωποι ξαφνικά βρέθηκαν σε καραντίνα στα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μείνουν ασφαλείς. Τα άσχημα που άφησε η πανδημία σε μένα προσωπικά ήταν ο φόβος απέναντι σε έναν άγνωστο ιό, που δεν ήξερε κανείς πώς θα εξελιχθεί, και ο φόβος για τα άτομα της οικογένειάς μου στο να παραμείνουν υγιή. Ενα θετικό μέσα σε αυτήν την άσχημη κατάσταση ήταν ότι περάσαμε πολύ χρόνο με την οικογένειά μας, κάτι που πριν δεν συνέβαινε, λόγω των γρήγορων ρυθμών στην καθημερινότητά μας. Επίσης η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και η ενασχόληση με τις αμέτρητες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία βοήθησαν όλους μας να εξελιχθούμε τεχνολογικά.
Σε περίπτωση ανασχηματισμού θα ήθελες να αναλάβεις χαρτοφυλάκιο; Και ποιο θα ήταν αυτό;
Ο ανασχηματισμός και η επιλογή των μελών της κυβέρνησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο βουλευτής, από τη θέση που υπηρετεί, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.
Τι είναι αυτό που σε γοητεύει μέσα στη Βουλή; Πώς αισθάνεσαι όταν μιλάς στο βήμα; Σε φοβίζει; Σε ενθουσιάζει;
Είναι πολύ χρήσιμο να αναδεικνύεις τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας τόπος από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο, τιμώντας τον τόπο και τους πολίτες που σε εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Ως γυναίκα αλλά και ως πολιτικός, πώς άκουσες αυτό το φρικτό έγκλημα των Γλυκών Νερών; Τι είναι αυτό που πρέπει να μάθουν οι νέες γυναίκες, ώστε να προστατεύονται από τη συζυγική ή άλλη κακοποίηση;
Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά συγκλόνισε το πανελλήνιο. Δεν θα πω πώς το είδα ως πολιτικός, αλλά ως άνθρωπος και ως γυναίκα. Η σκέψη μου ήταν σε αυτό το κορίτσι που δολοφονήθηκε με αυτόν τον τρόπο, χάνοντας την ευκαιρία να δει το παιδί του να μεγαλώνει. Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θεωρώ ότι θα πάρει τη σωστή απόφαση για την τιμωρία του θύτη. Συμβουλή μου προς όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να βάζουν όρια στις σχέσεις τους, και να μιλούν στα κοντινά τους πρόσωπα και στην Πολιτεία για όσα τους συμβαίνουν. Τόσο τα θύματα όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο e-mail [email protected]. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.
Υπήρξες ποτέ θύμα λεκτικής ή άλλης βίας; Έζησες ποτέ κάποιο περιστατικό που σε ενόχλησε;
Έχω βιώσει ένα περιστατικό βίας κατά την παιδική ηλικία μου στο σχολείο. Κάθε μορφή βίας, είτε λεκτικής είτε σωματικής, είναι καταδικαστέα. Η Πολιτεία έχει το νομικό πλαίσιο και το οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Το μήνυμα είναι ένα: μιλήστε, μην αφήνετε τέτοια περιστατικά στο σκοτάδι.
Τι είδους τουρισμό έχουν φέτος οι Κυκλάδες; Άλλαξε κάτι σε σχέση με άλλες χρονιές;
Θεωρώ πως οι Κυκλάδες φέτος θα έχουν περισσότερο τουρισμό συγκριτικά με πέρυσι, όπως και πολλά άλλα ελληνικά νησιά αντίστοιχα. Αυτό που άλλαξε είναι ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του ελληνικού, αλλά και ξένου πληθυσμού. Φέτος οι τουρίστες δεν φοβούνται τόσο όσο πέρυσι να ταξιδέψουν και να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους ξενοδόχους και από τους εργαζομένους είναι πολύ θετικά. Μου μεταφέρουν ένα αισιόδοξο κλίμα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Στόχος είναι να φτάσουμε στο 40%-50% του τζίρου του 2019 και απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι να συνεχίσει η εξαιρετική επιτυχία του εμβολιασμού στη χώρα μας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως παρατηρούμε ότι φέτος έχει ανέβει πολύ ο θαλάσσιος τουρισμός.
Η Μύκονος ήταν πάντοτε «το νησί της αλαζονείας», θα έλεγα εγώ. Μακριά από κάθε είδους άλλη πραγματικότητα στη χώρα. Εξακολουθεί να είναι έτσι ή η πανδημία άλλαξε τα πράγματα;
Θα χαρώ πολύ να έρθετε να σας φιλοξενήσω στο νησί μου, στη Μύκονο, για να διαπιστώσετε κι εσείς με τα μάτια σας ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι Μυκονιάτες με εργατικότητα, κόπο και ιδρώτα, μεράκι και πάθος έχτισαν έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που κατάγομαι από τη Μύκονο. Είδα από μικρή τη σκληρή δουλειά των Μυκονιατών και τις θυσίες που απαιτούνταν ώστε το νησί μας να φτάσει στην κορυφή σε παγκόσμια κλίμακα και με αμέτρητο ανταγωνισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, που είναι εξίσου κορυφαίοι προορισμοί.
Έχετε χρόνο για την προσωπική σας ζωή;
Η προσωπική μου ζωή είναι αρκετά περιορισμένη σε επίπεδο χρόνου, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασίας. Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα των Κυκλάδων έχει ιδιαιτερότητες συγκριτικά με αντίστοιχες περιφέρειες, καθότι απαιτεί συνεχή και πολύωρα ταξίδια. Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, περνάω χρόνο με την οικογένειά μου.
Το ότι σε αναγνωρίζουν όπου πας στο νησί και αλλού έχει κάνει καλό ή κακό στην ιδιωτική σου ζωή;
Δεν νιώθω καμία αλλαγή και διαφορά. Η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο πρόσωπό μου είναι ίδια. Το ίδιο και η δική μου συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στη Μύκονο, οπότε οι νησιώτες λίγο πολύ με γνωρίζουν και κάποιοι άλλοι με γνώρισαν με την πολιτική ιδιότητα. Αισθάνομαι όμως ότι με θεωρούν δικό τους άνθρωπο και πάντα είμαι ανοιχτή να τους ακούσω. Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι που να με φέρει σε δύσκολη θέση και να μπορεί να κάνει κακό στην ιδιωτική ζωή μου.
Τι είναι αυτό που θα σε έκανε να κλάψεις και να στενοχωρηθείς;
Σαν άνθρωπος δύσκολα κρατάω κακία και συνήθως δικαιολογώ τους ανθρώπους, γιατί ίσως κάποιος άθελά του με στενοχώρησε. Με στενοχωρούν και με λυπούν η κακία, η έλλειψη ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης καθώς και η αδικία.
Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίον απευθύνεσαι όταν έχεις πρόβλημα; Το πρώτο τηλέφωνο που σηκώνεις για να πάρεις;
Προέρχομαι από μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια, και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Πάντα από τους πρώτους ανθρώπους που θα πάρω σε μια δύσκολη στιγμή ή απλά για να ανακτήσω την αισιοδοξία μου είναι ο πνευματικός μου, η οικογένειά μου και οι παιδικές φίλες μου. Οι γονείς μου ήταν πάντοτε δίπλα μου σε όλα και τους αγαπώ πολύ.
Πού θα ξεκουραστείς φέτος;
Προτεραιότητά μου όλα τα χρόνια ήταν η οικογένειά μου και να περνάμε μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές. Πρώτα ο Θεός, φέτος θα βρίσκομαι στη γενέτειρά μου, τη Μύκονο, με την οικογένειά μου.