Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Ο Θοδωρής Ζευγαράς στα χνάρια της αδερφής του Λένας

Στα χνάρια της αδερφής του βαδίζει ο Θοδωρής Ζευγαράς,...

Comeback στο γυαλί για τον Κυριακίδη

Ο κυρ Ηλίας (κατά κόσμον Βλαδίμηρος Κυριακίδης) έρχεται με...

Λίτσα Πατέρα μ’ ένα παράπονο πικρό…

Ενα υποδόριο παράπονο άφησε η αγαπητή αστρολόγος Λίτσα Πατέρα,...

Ολα ανοιχτά για «Super Κατερίνα» και Παπακωστοπούλου

Μυστήριο για την ξανθιά ρεπόρτερ της πρωινής ζώνης! Ποιο...

Επαγρύπνηση για το… τέρας

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων το ρήγμα της Ανατολίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο

Στο πιο ενεργό «τέρας» της Ευρώπης, το φονικό ρήγμα της Ανατολίας, είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Αν και οι Ελληνες σεισμολόγοι που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται καθησυχαστικοί, η αγωνία είναι έκδηλη, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του «τέρατος» του βόρειου Αιγαίου.

«Λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό φαίνεται πως έχουμε μια ομαλή εξέλιξη του φαινομένου. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη. Εχουν ακολουθήσει και νέες δονήσεις. Παρατηρείται πλούσια σεισμική ακολουθία και την περιμένουμε να ολοκληρωθεί, ώστε να γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Ωστόσο το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν πάνω σε μια από τις προεκτάσεις του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που εισέρχεται στο βόρειο Αιγαίο δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη».

Καθησυχασστικοί

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Χατζηδημητρίου τονίζοντας ότι ο αριθμός των δονήσεων μειώνεται, όπως και το μέγεθός τους, το οποίο είναι από 4 έως 4,5 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας: «Δεν υπάρχει θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας», ενώ ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας σημείωσε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη. «Πρόκειται για σεισμό που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βόρειου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες» επισήμανε.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2013, η «Espresso» είχε παρουσιάσει τα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και της ομάδας του για το ρήγμα της Ανατολίας. Ο διακεκριμένος επιστήμονας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει, ένα τμήμα του ενεργού ρήγματος το οποίο εισέρχεται βαθιά στον ελλαδικό χώρο μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σπάσει.

«Το δραστήριο ρήγμα της Ανατολίας εγκυμονεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από το 1999, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ τη γείτονα χώρα, έπεσε σε «χειμερία νάρκη». Η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος σίγησε κατά μήκος του τμήματος του άξονα Βορρά – Ανατολίας που φτάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Ρήγμα 30 χλμ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος μήκους 30 χιλιομέτρων που εκτείνεται σε βάθος μόνο λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιποννήσων, φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει σπάσει εδώ και δεκαετίες. Ετσι, εάν χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ.

Εκτός από τον Γερμανό επιστήμονα και Τούρκους συναδέλφους του, την περιοχή μελετούν με προσοχή και οι Ελληνες σεισμολόγοι και γεωλόγοι. Χαρακτηριστικά, ο Ευθύμιος Λέκκας είχε αναφέρει στην «Espresso»: «Από το 1999, οπότε και το ρήγμα έδωσε τον φονικό σεισμό με τους 20.000 νεκρούς, είναι κοινό μυστικό ότι το ρήγμα που δεν έχει σπάσει μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει έναν μεγάλο σεισμό».

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Πριν να «πάρει» το χρίσμα από τον Γιώργο Παπαδάκη...

Ζεύγος Τανιμανίδη: Συν γυναιξί και τέκνοις στη ζούγκλα των likes

Την ώρα που ο αγαπημένος τους κουμπάρος Μίλτος Καμπουρίδης...

Silver alert τέλος για τη Mελά του «Big Brother»

Η Φραντζέσκα Μελά έδωσε... σημεία ζωής στα μπουζούκια. Για...

«Γιος» αντιστάρ σε καρνέ κοκαΐνης

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του… ντίλερ της κοκαΐνης, πρώην...
spot_img
spot_img