Ο Στρατής Χατζησταματίου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία υποδυόμενος τον Μανώλη στη σειρά «Σασμός». Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε ή δεν θυμάστε είναι πως ο ηθοποιός έπαιζε στις «Άγριες Μέλισσες».
Πώς ασχολήθηκες με την υποκριτική;
Το 2015 πέρασα στη Νομική Σχολή Αθηνών. Αν και χρωστάω ακόμη δύο μαθήματα για να πάρω το πτυχίο μου, έχω αποφασίσει να την τελειώσω. Στην πραγματικότητα, όμως, από το γυμνάσιο ήδη ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι θα ασχολιόμουν με την υποκριτική, καθώς συμμετείχα στις θεατρικές ομάδες του σχολείου. Έτσι, κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στη Νομική έδωσα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, στην οποία κάθε χρόνο εισάγονται 16 φοιτητές –οκτώ αγόρια και οκτώ κορίτσια–, ενώ δίνουν πάνω από 800 παιδιά. Η φοίτηση είναι τριετής, με 12ωρα μαθήματα, το πρόγραμμα απαιτητικό, αλλά από το Εθνικό βγαίνεις ένας άλλος άνθρωπος, όχι μόνο όσον αφορά την τέχνη, αλλά και τη σκέψη σου για τη ζωή.
Διαβάστε επίσης: «Σασμός» spoiler – Ένα σοβαρό τροχαίο θα ανατρέψει τις ζωές των ηρώων
Με την Κρήτη τι σχέση έχεις;
Καμία. Ο πατέρας μου είναι από τη Λέσβο, εξού και το βαφτιστικό μου, Στρατής, και ως οικογένεια έχουμε καταγωγή από τη Μικρά Ασία, προερχόμαστε από τη Μάκρη και τις χαμένες πατρίδες, γι’ αυτό και μένουμε στη Νέα Μάκρη. Οι γονείς μου είναι πολιτικοί μηχανικοί και πιστεύω ότι από όταν ήμουν μικρός, είχαν αντιληφθεί την εσωτερική μου ανάγκη να εκφράζομαι καλλιτεχνικά. Για αυτό και με στήριξαν στις σπουδές μου. Το 2019 αποφοίτησα από τη Σχολή και το 2020 ξεκίνησε η πανδημία.
Διαβάστε επίσης: Ποιος ηθοποιός του «Περί ανέμων και υδάτων» παίζει στον «Σασμό»;
Πώς πήρες το ρόλο του Μανώλη στο «Σασμό»;
Με κάλεσε η casting director του «Σασμού», η Μιράντα Ρωσταντή. Με είχε επιλέξει παλιότερα στις «Άγριες Μέλισσες», για να υποδυθώ τον Δούκα Σεβαστό σε μικρή ηλικία. Έτσι, όταν αποφασίστηκε να γίνει ο «Σασμός», με κάλεσε ξανά για δοκιμαστικό και, μετά από διάφορες οντισιόν, πήρα το ρόλο του Μανώλη.
Τι το ξεχωριστό έχει ο Μανώλης;
Διαφέρει από το περιβάλλον του και από την οικογένειά του. Είναι ευαίσθητος, καλός μαθητής, θέλει να φύγει από την Κρήτη και να έχει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από όπλα και βεντέτες, αλλά τελικά θα επιλέξει, όσο και αν δεν το θέλει, να σπουδάσει στη Γεωπονική για να είναι κοντά στο φίλο του, τον Νικηφόρο. Αυτοί οι δύο έχουν ένα όραμα, ένα σχέδιο, να βγάλουν λεφτά και να δημιουργήσουν έργο, μέσα από εναλλακτικές καλλιέργειες. Δεν είναι συμβατικοί νεαροί. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα σαν βαρίδι τούς κρατά στα φοιτητικά τους χρόνια, μετά τη δολοφονία του Στεφανή, στην Κρήτη.
Διαβάστε επίσης: Κι όμως ο «Κώστας» του «Σασμού» έπαιζε στη σειρά «Άκρως οικογενειακόν» (video)
Έχεις και εσύ στη ζωή σου τόσο σημαντικές φιλίες όπως αυτή του Μανώλη και του Νικηφόρου;
Ναι, έχω φίλους που είμαστε μαζί από το Λύκειο και τους νιώθω σαν αδέλφια.
Στο όνειρό του ο Μανώλης βλέπει το δολοφόνο και μαζί με αυτόν τον βλέπει και το κοινό… Τι θα κάνει τελικά; Θα αποκαλύψει το μυστικό;
Ο Μανώλης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία είναι η αδελφική αγάπη για τον Νικηφόρο, καθώς αυτή η αποκάλυψη θα είναι σοκαριστική για αυτόν και θα τον κάνει να ορφανέψει για δεύτερη φορά, αφού ο Μαθιός έχει πάρει το ρόλο του πατέρα του. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η δικαίωση του νεκρού. Ο Μανώλης είναι δυνατό παιδί και για αρκετά επεισόδια θα κρατά το στόμα του κλειστό. Δύσκολα θα αποκαλύψει το μυστικό, αλλά η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Μανώλης δεν ξέρει ότι ο Μαθιός αγαπάει την Βασιλική και έφτασε στο σημείο να σκοτώσει τον Στεφανή, επειδή την έβλεπε να παιδεύεται. Βλέπει απλώς τον Στεφανή να σκοτώνεται από έναν αγαπημένο του ξάδερφο. Άρα παθαίνει σοκ. Από την άλλη μεριά, έχει την αδίστακτη και επικίνδυνη αδελφή του, η οποία θέλει να μπλέξει τον Πετρή, επειδή την παράτησε, στη βεντέτα και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για αυτό τον Μανώλη.
Ποιο είναι το αρνητικό του Μανώλη;
Τον έχει στοιχειώσει ο φόβος. Φοβάται ότι, αν αποκαλυφθεί ο δολοφόνος, ο Νικηφόρος δεν θα αντέξει και αυτό το χτύπημα. Πιστεύω ότι ο αστυνομικός και ο παπάς ξέρουν ότι γνωρίζει τον δολοφόνο. Ο φόβος του ορίζει τη ζωή του και δεν μιλά για να μην γίνει μεγαλύτερο κακό. Ο Μανώλης θέλει να μείνουν τα πράγματα στο σκοτάδι. Είναι μία καταπιεσμένη προσωπικότητα. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Μαθιός έβγαλε από τη μέση τον Στεφανή. Πιστεύει, δε, ότι η βία φέρνει βία και δεν θέλει άλλη βεντέτα στο χωριό. Το αίσθημα της αντιδικίας υπάρχει ακόμη στην Κρήτη, τα μίση, τα πάθη. Οι άνθρωποι γίνονται ανεξέλεγκτοι και οι βεντέτες δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Ο σασμός για μένα και η συμφιλίωση είναι το παν. Και αυτή την ανάγκη για ειρήνη τη βλέπουν οι σοφοί του τόπου και, πριν ξεκληριστούν χωριά, βάζουν τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές σε συνεννόηση, ώστε να επιβιώσουν όλοι τους.
Έχει αλλάξει η ζωή σου από το «Σασμό» και μετά;
Ναι. Με ρωτούν όλοι στο δρόμο: «Ποιος έφαγε τον Στεφανή;» και «Γιατί δεν μιλάς;». Το σημαντικό για εμένα είναι ότι φέτος είναι η χρονιά της ελληνικής μυθοπλασίας και οι ηθοποιοί βρίσκουν πλέον δουλειές.
Συνέντευξη στο περιοδικό 7 ΜΕΡΕΣ TV