Νερό υπάρχει στην επιφάνεια του φεγγαριού και με την -κινεζική- βούλα της επιστήμης. Το διαστημικό σκάφος που έστειλε η Κίνα στη Σελήνη έγινε το πρώτο στην Ιστορία που επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πιο πολύτιμου στοιχείου για την ανάπτυξη της ζωής και την επιβίωση μελλοντικών αποικιών στο φεγγάρι.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», τα δείγματα που συνέλεξε το σκάφος «Chang’e-5», το οποίο προσεληνώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2020, αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού σε πετρώματα και στο χώμα του φεγγαριού.
Η ανακάλυψη έγινε μετά την επιστροφή του «Chang’e-5» στον πλανήτη μας, στις 16 Δεκεμβρίου, που έδωσε τη δυνατότητα στους Κινέζους επιστήμονες να αναλύσουν τα δείγματα από χώμα και βράχους της Σελήνης, συνολικού βάρους 1.731 γραμμαρίων, που έφερε στη Γη το σκάφος. Ήδη κατά την παρουσία του στο φεγγάρι το κινεζικό διαστημικό σκάφος είχε κάνει μετρήσεις με τα όργανά του, που είχαν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την πιθανότητα ύπαρξης νερού.
Η ανακάλυψη των ερευνητών της Κίνας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αστρονόμων της NASA, οι οποίοι με βάση τις παρατηρήσεις τους με τηλεσκόπια από τη Γη είχαν υπολογίσει ότι ήταν πολύ πιθανόν να υπάρχουν μόρια νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι μετρήσεις των Κινέζων έδειξαν ότι σε πολλά δείγματα του «Chang’e-5» υπάρχουν 120 μέρη νερού για κάθε 1.000.000 μέρη της πέτρας ή του χώματος, ενώ σε άλλα το νερό έφτανε τα 180 μέρη.