Ήταν θέμα χρόνου, εκτός από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, τον ξεριζωμό και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, να δεχτεί καίριο πλήγμα και η πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας, καθώς τα «αρπακτικά» των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας ακονίζουν ήδη τα νύχια τους στα σημαντικά έργα πολιτισμού της χώρας.
Μουσεία και πινακοθήκες στις εμπόλεμες ζώνες έχουν γίνει έρμαια στις διαθέσεις των αρχαιοκαπήλων, που φροντίζουν να τα ρημάξουν και να προωθήσουν τα πολύτιμα έργα τέχνης σε ιδιωτικές συλλογές και διεθνείς οίκους δημοπρασιών αντί αδράς αμοιβής.
Την αποκάλυψη έκανε μέσα από το facebook ο Γιώργος Τσούκαλης, ο Ελληνας μετρ στο κυνήγι της αρχαιοκαπηλίας, με αμέτρητες επιτυχίες που είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν στον τόπο μας χιλιάδες αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας.
«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται… Κάποιοι πολεμούν για να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της Ουκρανίας, και κάποιοι κάνουν πλιάτσικο στα μουσεία και στις πινακοθήκες… Ηδη golden boys μεγάλων οίκων δημοπρασιών τρίβουν τα χέρια τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ηδη από έγκυρη πληροφορία στη Μεγάλη Βρετανία φθάνουν αρχαιότητες από τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία!» έγραψε στη σελίδα του ο κ. Τσούκαλης, αποκαλύπτοντας μια παράμετρο των επιπτώσεων του πολέμου η οποία δεν είχε αναδειχθεί έως πρότινος.
Η «Espresso» επικοινώνησε με τον πολύπειρο ερευνητή, που προσπαθεί να υπάρξει μια παρέμβαση από τους αρμόδιους οργανισμούς για να σταματήσει άμεσα η πολιτιστική «αιμορραγία» της Ουκρανίας, προτού είναι αργά.
«Από τις πρώτες μέρες που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, είχα την πρώτη πληροφορία πως ξεκίνησε να γίνεται πλιάτσικο σε μουσεία και πινακοθήκες, και ιδιαίτερα σε αντικείμενα αντίκες που βρίσκονταν σε αποθήκες μουσείων» είπε ο Γιώργος Τσούκαλης, οι «κεραίες» του οποίου έπιασαν την παράλληλη εισβολή των «αρπακτικών» που δρουν για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς συλλέκτες με τα βαριά πορτοφόλια. «Στην πορεία, πριν από τέσσερις ημέρες, πληροφοριοδότης μας ο οποίος είναι αξιόπιστος με ενημέρωσε ότι στη Βρετανία ήδη έφθασαν αρχαιότητες από την εμπόλεμη ζώνη και διοχετεύονται σε golden boys γνωστών οίκων δημοπρασιών» μας αναφέρει ο ερευνητής και συνεχίζει εξηγώντας πώς έγινε η «επιχείρηση»:
«Ο πληροφοριοδότης μας σε νεότερη επαφή μάς ενημέρωσε ότι τα πολύτιμα αντικείμενα που κλάπηκαν φυγαδεύτηκαν με μέριμνα συνεργατών των κυκλωμάτων μέσα σε λεωφορεία με πρόσφυγες, που αποχωρούσαν από τις εμπόλεμες ζώνες! Οπως μας είπε, στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη μια ομάδα, η οποία συνεχίζει τη μεταφορά αρχαιοτήτων χρησιμοποιώντας τα καραβάνια των προσφύγων».
Ανάμεσα στα σημαντικά αντικείμενα που άρπαξαν οι αρχαιοκάπηλοι από πλιάτσικο σε εκκλησίες και εγκαταλειμμένα ή βομβαρδισμένα σπίτια είναι πολλές εικόνες της Ορθοδοξίας. Εικόνες που ασπάστηκαν και προσκύνησαν γενιές και γενιές χριστιανών, οι οποίες θα γίνουν περιζήτητα εκθέματα δημοπρασιών και θα τις διεκδικήσουν μεγαλοσυλλέκτες που δεν δίνουν δεκάρα για τη θρησκευτική τους σημασία και αξία.
Τα στοιχεία του κορυφαίου διώκτη της αρχαιοκαπηλίας για αυτό το τεράστιο πολιτιστικό έγκλημα δεν είναι αόριστα, αλλά έχουν και… ονοματεπώνυμο! «Υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι, εντός της εγκληματικής οργάνωσης που έχει αναλάβει εργολαβικά την κλοπή των αρχαιοτήτων, βρίσκεται γνωστός Τούρκος κακοποιός ο οποίος κινείται στους χώρους των δημοπρασιών. Ο ίδιος πρωτοστατούσε στον πόλεμο της Συρίας, απ’ όπου έκλεψε αρχαιότητες, τις οποίες, μέσω των Κατεχόμενων στην Κύπρο, προωθούσε στη Μάλτα για άγνωστους παραλήπτες» αναφέρει στην «Espresso» ο Γιώργος Τσούκαλης. Ο πληροφοριοδότης έχει ήδη ενημερώσει τις βρετανικές Αρχές για όσα γνωρίζει, ωστόσο ο Ελληνας ερευνητής επισημαίνει πως απαιτείται να κινηθούν άμεσα και να δράσουν διεθνείς οργανισμοί.
«Ως σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς του International Αction Αrt και της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, αλλά και διώκτης της αρχαιοκαπηλίας αδιάλειπτα επί 30 χρόνια, κάνω έκκληση να παρέμβουν η UNESCO και οι διωκτικές Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών για να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθότι υπήρξαμε θύματα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, όπως και κατά τη διάρκεια του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» λέει ο κ. Τσούκαλης και προσθέτει πως, όταν συγκεντρώσει ικανά στοιχεία με… ονόματα και διευθύνσεις, προτίθεται να ενημερώσει την ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Το ίδιο… έργο είχαμε δει σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, αλλά και στην κατεχόμενη Ελλάδα, απ’ όπου έκαναν «φτερά» σημαντικές αρχαιότητες.
Η εμπόλεμη κατάσταση αποδεικνύεται διαχρονικά το κατάλληλο πεδίο για να γεμίσουν οι αποθήκες των αρχαιοκαπήλων, που δημιουργούν άμεσα κανάλια για τη μεταφορά των αντικειμένων, τα οποία θα βγουν στο σφυρί σε ανύποπτο χρόνο για να τα διεκδικήσουν οι… αξιοσέβαστοι «λάτρεις» της τέχνης.