Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Άκης Σακελλαρίου: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες και βελόνες»

Ο Άκης Σακελλαρίου μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε...

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: «Η Κατερίνα Καινούργιου είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και μια γυναίκα που...

Η Κατερίνα Παπακωστοπούλου μίλησε στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή...

Μαρία Σολωμού: «Με ξεφτίλισαν τα μεσημεριανά»

Στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη βρέθηκε καλεσμένη η Μαρία...

Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν με πείραξαν τα σχόλια που έγιναν στην αρχή για...

Η Κατερίνα Καραβάτου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Happy...

Το ντέρμπι της Κοιλάδα του Ρουρ

Η κοιλάδα του Ρουρ είναι ένα Γερμανικό πληθυσμιακό κέντρο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κατοικείται από περίπου 5,3 εκατομμύρια κόσμο και είναι η 5η κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης. Αποτελείται κυρίως από διάφορες ανεξάρτητες μεγαλουπόλεις μεταξύ των οποίων το Γκελζενκίρχεν, Έσσεν, Μιλχάιμ, Μπόχουμ, Μπότροπ, Ντόρτμουντ, Ντούισμπουργκ, Ομπερχάουζεν, Χαμ και Χέρνε.

Σε αυτό το κρατίδιο εδρεύουν δύο από τις πιο σημαντικές Γερμανικές ομάδες. Ο λόγος για τις  Μπορούσια Ντόρτμουντ και Σάλκε, αγορές των ομάδων της Μπουντεσλίγκα μπορείτε να βρείτε στη bet365 cy για νόμιμο στοίχημα στην Κύπρο.

Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι τις δύο πόλεις χωρίζουν μόλις 30 χιλιόμετρα, παρ’ όλα αυτά τα παιχνίδια μεταξύ τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Γερμανική Λίγκα και θεωρούνται τα μεγαλύτερα ντέρμπι στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερες είναι ομάδες, με μεγάλη βάση οπαδών στις εργατικές τάξεις.

Οι Ιστορίες των ντέρμπι

Για πολλά χρόνια τα παιχνίδια της Σάλκε με τη Ντόρτμουντ δεν ήταν άξια προσοχής και αυτό γιατί οι «Βασιλικοί μπλε» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της περιοχής αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα.

Η μεγάλη αντιπαλότητα ξεκίνησε μετά το 1950, όπου η Ντόρτμουντ αναπτύχθηκε ποδοσφαιρικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα αυτό να μην αρέσει καθόλου στους φίλους της Σάλκε. Στην συνέχεια η κατάσταση οδήγησε σε μία κόντρα ακόμη και για τοπικούς τίτλους ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Μάλιστα, είναι τέτοιο το πάθος που πολλοί οπαδοί των δύο ομάδων έχουν δώσει όρκο να μην πατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο του αντιπάλου.

Τα Χριστούγεννα του 2011 η κοιλάδα του Ρουρ ήταν χιονισμένη. Η οροφή του γηπέδου της Σάλκε δεν τα κατάφερε και κατέρρευσε.

Ένας από τους εργάτες ήταν οπαδός της Ντόρτμουντ και σκέφτηκε να «πικάρει» τους φίλους της Σάλκε. Έτσι ανέβηκε στην κορυφή του σταδίου υψώνοντας την σημαία της Ντόρτμουντ  και όπως ήταν λογικό στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη για την πράξη του καθώς υπήρξε μεγάλη κατακραυγή από την κοινή γνώμη.

Ένα θρυλικό γεγονός που γιγάντωσε την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν όταν το 1969, ένας σκύλος της αστυνομίας τραυμάτισε έναν παίκτη της Σάλκε, σε ένα παιχνίδι μεταξύ των δύο.

Λίγα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι παίκτες της Σάλκε πήραν το προβάδισμα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους των γηπεδούχων. Οπαδοί της Ντόρτμουντ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα η Γερμανική Αστυνομία να τους κυνηγήσει με την βοήθεια σκύλων.

Μέσα στον χαμό, ένα από τα τετράποδα επιτέθηκε στον Φρανς Ράους, τον οποίο και τραυμάτισε. Ο ίδιος για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να ξεπεράσει το σοκ από το συμβάν.

Άξιο αναφοράς είναι και το παιχνίδι των δύο ομάδων δύο χρόνια αργότερα, που ήταν το πρώτο ντέρμπι του Ρουρ για τον Γιούργκεν Κλοπ. Τα πράγματα για την Ντόρτμουντ ήταν τραγικά, καθώς η Σάλκε είχε προηγηθεί ήδη με 3-0 το 54’.

Ο Γιούργκεν Κλοπ όμως είχε άλλη γνώμη και περνώντας στο παιχνίδι τον αμφίβολος λόγω τραυματισμού Φράι, καταφέρνει με πρωταγωνιστή τον Ελβετό να ισοφαρίσει σε 3-3 σε μία αναμέτρηση που μπορεί να μην έκρινε κάποιον τίτλο, έχει μείνει όμως χαραγμένη στο μυαλό των φιλάθλων και των δύο ομάδων.

Ακόμη ένα απίστευτο ντέρμπι έγινε τη σεζόν 2006-2007. Η Σάλκε ταξιδεύει στο Ντόρτμουντ βρισκόμενη στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα επτά παιχνίδια αήττητη στο «Βεστφάλεν». Από την άλλη η Ντόρτμουντ έχει σωθεί από οικονομική καταστροφή, ενώ θα παραταχθεί και βαθμολογικά αδιάφορη, καθώς έχε εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία.

Οι «Κιτρινόμαυροι» θα κάνουν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της χρονιάς και θα κερδίσουν με 2-0, ένα αποτέλεσμα που στέρησε στο τέλος το πρωτάθλημα από την Σάλκε και πανηγυρίστηκε σαν τίτλος από τους φίλους της Ντόρτμουντ.

Ο σεβασμός στον αντίπαλο που δείχνουν οι δύο ομάδες

Παρά την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων, υπάρχει και αρκετός σεβασμός, με τους φιλάθλους των δύο να μην ξεχνάνε τις εργατικές του ρίζες. Πολλές φορές στην ιστορία χρειάστηκε οι δύο ομάδες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια η μία στην άλλη.

Το 1974, όταν η Ντόρτμουντ αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του υποβιβασμού της, η Σάλκε την στήριξε οικονομικά, ενώ στα εγκαίνια των γηπέδων και των δύο ομάδων, έχουν γίνει φιλικά προς οικονομική ενίσχυση των γηπεδούχων.

Η Προϊστορία των ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ

Ντόρτμουντ και Σάλκε έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους σε 138 παιχνίδια, με την ομάδα του Γκελζενκίρχεν να μετράει 46 νίκες, τους «κιτρινόμαυρους» 51, ενώ 41 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Επιμέλεια: livebetting.com.cy

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή Στήριξης ΚΕΘΕΑ: 210-9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νίκος Παππάς: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε από την «Τζέσικα Ράμπιτ» του Open!

Η λαϊκή φράση «καρδιά αγκινάρα» ταιριάζει απόλυτα στον Νίκο...

Τα δάκρυα του Ξαρχάκου μπροστά σε πρώην και νυν

Ανάμεσα στη γυναίκα του Ηρώ Σαΐα και την πρώην...

Η Μαρίνα (πρώην κυρία Πατούλη) πούλησε το πατρικό της στην Πεύκη!

Την ώρα που ο Γιώργος Πατούλης περιμένει να κρατήσει...

Αγκαλιά στα φλας η Παπούλια με τον πρώην σύζυγο και την κόρη της

Κοσμικό reunion της Εβελίνας Παπούλια και του Γιώργου Λιάντου...

Τα τελευταία λόγια του Ντίνου Καρύδη που προμήνυαν τον θάνατό του!

«Τελειώνω. Δεν υπάρχει χρόνος πια για τέτοια». Αυτή είναι...

Ο Γιαννιώτης «χρηματιστής» που «δάγκωσε» από Κατερίνα Λέχου μέχρι Σκλεναρίκοβα!

Γιαννιώτης μεγαλοαπατεώνας καταχράστηκε περιουσίες ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ και...