Στο σφυρί βγαίνουν κοσμήματα της Ζωής Λάσκαρη και σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια.
Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει η δημοπρασία που ξεκινά αυτό το καλοκαίρι ο Oίκος Βέργος. Κι αυτό γιατί τα κομμάτια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συλλέκτες συνδέονται με σημαντικές προσωπικότητες.
Στην κατηγορία «πολύτιμα κοσμήματα» ξεχωρίζει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μια επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει. Είναι φτιαγμένα από χρυσό 18 καρατίων, έχει 28 σμαράγδια και 538 διαμαντάκια, ενώ η τιμή εκκίνησής τους στη δημοπρασία έχει οριστεί στα 15.000 ευρώ και εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ.
Μια από τις ενότητες της δημοπρασίας περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγεται μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια, που φέρει το οικόσημό της και περιέχει πιάτα, φλιτζάνια, ποτήρια για διάφορες περιστάσεις, καράφες, φρουτιέρες, σαλατιέρες και άλλα είδη σερβιρίσματος.
Η τιμή εκκίνησης για 12 μεγάλα ρηχά πιάτα με οικόσημο του Ιωάννη Καποδίστρια από τα μέσα του 19ου αιώνα έχει οριστεί στα 2.600 ευρώ, με την εκτιμώμενη τιμή να αγγίζει τα 3.500 ευρώ. Αντιστοίχως, δύο καράφες με το οικόσημο της οικογένειας ξεκινούν από τα 700 ευρώ και εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 900 ευρώ, καταγράφοντας τις ίδιες τιμές με ένα σετ έξι ποτηριών σαμπάνιας που δημοπρατούνται επίσης.
Στη δημοπρασία του Οίκου Βέργος ξεχωρίζει ακόμη το έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) «Μάχη Ελλήνων και Τούρκων», το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει, μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Πολεμικό Μουσείο.