Η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει προκαλέσει «εμφύλιο» μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης. Η αύξηση των κρουσμάτων, που κινδυνεύουν πλέον να σταθεροποιηθούν σε πενταψήφιο αριθμό, και η συνακόλουθη αύξηση των εισαγωγών έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων που μιλούν για νέο πανδημικό κύμα.
Ωστόσο, την ανησυχία αυτή των επιστημόνων φαίνεται πως δεν συμμερίζεται το υπουργείο Υγείας. Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε την κατάσταση με τις νοσηλείες ασθενών «απολύτως ελεγχόμενη», ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των περιοριστικών μέτρων.
Φαίνεται, όμως, πως με την εκτίμηση του υπουργού Υγείας συντάσσεται μόνο μια μικρή μειοψηφία των επιστημόνων που απαρτίζουν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όπως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος προτίμησε να μιλήσει για «ταλάντωση» της πανδημίας, προκαλώντας γέλια αλλά και έντονες αντιδράσεις! Η εντονότερη ήρθε από τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στον Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.
«Θεωρώ τον “ταλαντισμό” ανώτερη κατάκτηση της ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους “θεσμούς”. Σκεφτείτε το: τρόικα= κακοί, θεσμοί= σεβαστοί. Έτσι, επίσης, επιδημικά κύματα, τσουνάμια, διασωληνώσεις= πολύ κακά και απειλητικά, ταλαντισμοί= ανώδυνοι ή και πολύ ευχάριστοι. Brilliant! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο»!
Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία εκτίμησε πως «ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τα 15.000». «Έχουμε πρόβλημα» είπε, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η επιστροφή της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, η κυρία Λινού προέτρεψε η προσοχή να επιστρέψει στην προσπάθεια εμβολιασμού.
«Oχι για την τέταρτη δόση, αλλά για τον εμβολιασμό αυτών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, που μέχρι χθες δεν είχαν το δικαίωμα. Και αυτά είναι τα παιδάκια μας. Hδη, στις ΗΠΑ εγκρίθηκαν τα εμβόλια για μωρά άνω των έξι μηνών. Είναι ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε» τόνισε η κυρία Λινού.
Από την πλευρά του, ο δρ Μοριακής Βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς ξεκαθάρισε πως «ο ιός επέστρεψε» και τον χαρακτήρισε «πραγματικά απίστευτο», αφού καταφέρνει να ξεγλιστρά με γρήγορες μεταλλάξεις από την υπάρχουσα ανοσία (όσον αφορά την πιθανότητα επαναμόλυνσης) και δίνει εξάρσεις κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.