Η Μονή Εσφιγμένου προσφέρει στη Γαλλία τη «Σκηνή του Ναπολέοντα», με αντάλλαγμα τη βοήθεια προς τη χώρα μας.
Διατεθειμένοι να παραχωρήσουν στη Γαλλία ένα από τα πιο ιστορικά χρυσοποίκιλτα κειμήλια της Μονής Εσφιγμένου, τη «Σκηνή του Ναπολέοντα», φαίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι Αγιορείτες μοναχοί. Ως μοναδικό όρο στη συμφωνία τους με τη γαλλική κυβέρνηση οι μοναχοί θέτουν τη στήριξη των προσπαθειών της χώρας μας να βγει από την κρίση.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Μεθόδιος, οι μοναχοί δεν ζητούν κανένα απολύτως αντάλλαγμα για το μοναστήρι τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Το αριστουργηματικό υφαντό είναι πολύ αγαπητό στους Γάλλους, καθώς αποτελεί μέρος της εθνικής τους κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως το 2009 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, εκ των μεγαλύτερων θαυμαστών του Βοναπάρτη, είχε αποπειραθεί να επισκεφτεί τη Μονή Εσφιγμένου στην Αθωνική Πολιτεία για να το θαυμάσει από κοντά.
Το ιστορικό κειμήλιο συμπληρώνει φέτος 194 χρόνια παραμονής στη Μονή Εσφιγμένου. Το αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του ΙΗ’ αιώνα έχει δημιουργηθεί από γοβελίνειο ύφασμα από το ξακουστό ταπητουργείο των Γοβελίνων (Γκομπλέν – Gobelins) στο Παρίσι. Στο ταπητουργείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1667 από τον Λουδοβίκο ΙΔ’, κατασκευάζονταν με την ύφανση διάφορα ζωγραφήματα, ένα εκ των οποίων ήταν και η «Σκηνή του Βοναπάρτη». Το κειμήλιο αρχικά ανήκε στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο τον ΙΣΤ’ (1774 – 1792), ο οποίος είχε υπουργό τον περίφημο Ζακ Τουργκό. Στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή του Ναπολέοντα του Βοναπάρτη και μέρος του αποτελούσε τη στρατιωτική σκηνή του.
Οταν ο Ναπολέων κατέκτησε την Αίγυπτο, Ελληνες πειρατές κατέλαβαν το πλοίο που μετέφερε στον Ναπολέοντα διάφορα εφόδια μαζί με τη σκηνή αυτή, την οποία χώρισαν σε τέσσερα τμήματα· τα τρία από αυτά τα πούλησαν, ενώ το τέταρτο δόθηκε -άγνωστο από ποιους- στον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’, ο οποίος διατηρώντας στενές σχέσεις με τους Εσφιγμενίτες, λόγω των πολλών του ευεργεσιών προς αυτούς, τους το παραχώρησε το 1819.
Αλλη παράδοση αναφέρει ότι το τμήμα αυτό της σκηνής του Ναπολέοντα ήρθε στη μονή κατά την επάνοδο του καθηγουμένου της μονής, αρχιμανδρίτου Αγαθαγγέλου το έτος 1851 από τη Ρωσία, όπου του δόθηκε ως δώρο από τον καθηγουμένο της Λαύρας του Κιέβου.
Ενα μοναστήρι με πλούσια ιστορία
Η Μονή Εσφιγμένου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από μοναχούς αρχαιότερης μονής που -κατά παράδοση- είχε ιδρύσει η Πουλχερία, αδερφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Τον 16ο αιώνα καταστράφηκε δύο φορές από πειρατές και ξαναχτίστηκε. Μετά από έναν αιώνα παρήκμασε. Στην ανασύσταση της μονής αργότερα βοήθησε ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος. Το καθολικό της τιμάται στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και διαθέτει τοιχογραφίες του 1806. Η βιβλιοθήκη έχει κώδικες εκκλησιαστικής. Μερικά από τα σημαντικότερα κειμήλιά της είναι: ο Σταυρός της Πουλχερίας και η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού του 7ου αι. Πολλά από τα κειμήλια της μονής φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιό της, που προσωρινά συστεγάζεται με τη βιβλιοθήκη των χειρογράφων πάνω από τον νάρθηκα του Καθολικού. Τα κειμήλια αυτά είναι σταυροί, εγκόλπια, ιερά άμφια, λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα. Εκεί φυλάσσεται επίσης και το χρυσοΰφαντο κομμάτι (διαστάσεων 3,05Χ2,80 μ.) από τη σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα, δώρο του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ προς τη μονή, το οποίο χρησιμοποιείται μία φορά τον χρόνο, την ημέρα της Ανάληψης που εορτάζει η μονή, ως παραπέτασμα στη βασιλική πύλη του καθολικού, ενώ ένα μικρότερο τοποθετείται στην πρόθεση. Η βιβλιοθήκη, όπου ανεβαίνει κανείς από μια στενή ελικοειδή σκάλα, περιέχει 372 χειρόγραφα, από τα οποία τα 75 είναι περγαμηνά και μερικά εικονογραφημένα, μεταξύ των οποίων και το σπουδαιότατο μηνολόγιο, αριθμ. 14, με τις ογδόντα μικρογραφίες του. Εδώ βρίσκονται ακόμη περίπου 2.000 έντυπα βιβλία, ενώ πάνω από 7.000 φυλάσσονται σε άλλο σημείο, στον δεύτερο όροφο της βορεινής πλευράς της μονής.