Εξυπνη μέθοδος εντοπίζει αν θα υποστεί χρόνια βλάβη μελλοντικά
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί ακόμη και αν η χοληστερόλη τους είναι φυσιολογική.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη, αλλά και για όσους βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση, ο κίνδυνος καρδιολογικών προβλημάτων είναι εξαπλάσιος, ανεξάρτητα από τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η υγεία τους. Η διαπίστωση έγινε χάρη σε μια μέθοδο μεγάλης ευαισθησίας που εντοπίζει τον κίνδυνο ακόμη και αν η κατάσταση των ατόμων αυτών φαίνεται κατά τα άλλα φυσιολογική.
Σύμφωνα με τη βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, δρα Elizabeth Selvin, ακόμη και αν οι γιατροί χορηγήσουν θεραπεία με στατίνες στους διαβητικούς και σε εκείνους που βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση, δεν θα μπορούν να είναι βέβαιοι ότι εξαλείφεται ο κίνδυνος θανάτου ή καρδιακής προσβολής. Για τον λόγο αυτόν η ομάδα της ανέπτυξε μια εξέταση που μετρά με μεγάλη λεπτομέρεια τα επίπεδα της τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται στην καρδιά όταν πεθαίνουν τα κύτταρά της.
Τα επίπεδα της τροπονίνης ελέγχονται στους ασθενείς που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, επειδή, όταν υπάρχει καρδιακή προσβολή, διαρρέει μεγάλη ποσότητα της πρωτεΐνης στο αίμα. Ωστόσο η νέα εξέταση παρουσιάζει δεκαπλάσια ευαισθησία και μπορεί να εντοπίσει τη χρόνια βλάβη ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις.
Οπως είπε η δρ Selvin, η νέα εξέταση θα είναι πολύ χρήσιμη, καθώς οι γιατροί πλέον θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς που έχουν βλάβη στο μυοκάρδιο, η οποία με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα δεν εντοπίζεται εγκαίρως. Συμπλήρωσε δε ότι θα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τις εξετάσεις της χοληστερόλης προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τα άτομα που κινδυνεύουν στο μέλλον να πάθουν καρδιακή προσβολή.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 9.300 ατόμων, από τα οποία κανένα δεν παρουσίαζε ενδείξεις καρδιολογικής βλάβης, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Circulation».