Η «Espresso της Κυριακής» ξεφυλλίζει το φωτογραφικό άλμπουμ από τον γάμο του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 1964
Από το «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς από την Ελλάδα που τον έλεγαν Κωνσταντίνο και ένα όμορφο κορίτσι από τη Δανία που το έλεγαν Αννα Μαρία…» έως σήμερα έχουν περάσει πέντε δεκαετίες. Χρόνια γεμάτα από ευτυχία αλλά και δύσκολες στιγμές στην ιστορία ενός γαλαζοαίματου ζευγαριού, που εξακολουθεί να αποδεικνύει ακόμα και ύστερα από μισό αιώνα κοινής ζωής ότι η αφοσίωση και η αγάπη είναι το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο.
Η «Espresso της Κυριακής» με αφορμή τη χρυσή επέτειο των 50 χρόνων γάμου του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία, που με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στη χώρα μας με prive dinner και δεξιώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ημέρα των γάμων τους. Με βοηθό το www.royalchronicles.gr και τον συλλέκτη Ιωάννη Καστρινάκη φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες όχι μόνο του ζευγαριού αλλά και των αντικειμένων που δόθηκαν στον γάμο ως μπομπονιέρες καθώς και των διακοσμητικών που φτιάχτηκαν προκειμένου οι θαυμαστές του ζευγαριού να αποκτήσουν κάτι που θα τους θυμίζει για μια ζωή την ημέρα εκείνη.
Αχώριστοι
Από την ημέρα που γνωρίστηκαν το 1959 -κατά την επίσκεψη του τότε διαδόχου του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνου με τους γονείς του Φρειδερίκη και Παύλο στην Κοπεγχάγη- έως σήμερα, το πρώην βασιλικό ζευγάρι της Ελλάδας δεν έχει χωρίσει στιγμή. Κάτι που αποδεικνύετε και από την ευτυχισμένη οικογένεια που έχουν δημιουργήσει με τα πέντε παιδιά και τα εννέα εγγόνια τους, που με σεβασμό και ευλάβεια ακολουθούν τις συμβουλές τους. Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας άρχισε να αποκαλύπτεται τον Μάιο του 1962, κατά τη διάρκεια των γάμων της αδερφής του διαδόχου πριγκίπισσας Σοφίας με τον επίσης διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος στην Αθήνα. Δύο ήταν τότε τα θέματα που απασχόλησαν καλεσμένους και κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορούσε το πανέμορφο νυφικό που σχεδίασε ο Αιγυπτιώτης σχεδιαστής μόδας, γνωστός και ως «βασιλιάς της μουσελίνας», Γιάννης Ντεσσές για την όμορφη Σοφία και το δεύτερο -και πιο πικάντικο- το πόσο ταιριαστό έδειχνε την ημέρα εκείνη το ζευγάρι Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία. Η σχέση του ερωτευμένου ζευγαριού επισημοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1963 με την τέλεση του αρραβώνα τους σε μια λαμπρή τελετή στο ανάκτορο Αμαλίενμποργκ της Κοπεγχάγης. Ο θάνατος του πατέρα του Κωνσταντίνου, βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο του 1964, επέσπευσε την τέλεση του γάμου τους, ο οποίος ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, λίγες ημέρες μετά την ενηλικίωση της Αννας Μαρίας.
Η μέλλουσα βασίλισσα έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου στον όρμο του Παλαιού Φαλήρου με τη βασιλική θαλαμηγό της Δανίας, συνοδευόμενη από πλοία του ελληνικού και δανικού Πολεμικού Ναυτικού. Από την ημέρα εκείνη και για μία εβδομάδα η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας, με τις εορταστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις που λάμβαναν χώρα στην Αθήνα (παρουσία εκατοντάδων υψηλών προσώπων και εστεμμένων από όλη την υφήλιο) να καταγράφονται από τους ξένους δημοσιογράφους που είχαν καταφτάσει για το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.
Με 21 κανονιοβολισμούς από τα πυροβολεία του Λυκαβηττού ξημέρωσε η μέρα του γάμου τους. Κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας είχαν σημαιοστολιστεί με σημαίες της Ελλάδας και της Δανίας, ενώ από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε τα πεζοδρόμια των κεντρικών λεωφόρων και τους γύρω δρόμους από τη Μητρόπολη. Στρατιωτικά αγήματα παρατάχθηκαν κατά μήκος των οδών από όπου θα περνούσε η βασιλική πομπή. Στις 9.00 το πρωί άρχισε η προσέλευση των επίσημων προσκεκλημένων στην εκκλησία. Τρία τέταρτα αργότερα 13 αυτοκίνητα από τα ανάκτορα της Ηρώδου Αττικού μετέφεραν τους βασιλείς, πρίγκιπες, δούκες και κόμητες καθώς και τις έξι πριγκίπισσες επί των τιμών, τις Αννα της Μ. Βρετανίας, Χριστίνα της Σουηδίας, Μαργαρίτα της Δανίας, Κλαρίσα της Εσης, Τατιάνα Ράτζβιλ και Ειρήνη της Ελλάδος.
Λίγο μετά τις 10.00 προσήλθαν σε ανοιχτή άμαξα στον μητροπολιτικό ναό ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενδεδυμένος με τη μεγάλη στολή στρατάρχου, συνοδευόμενος από τη βασιλομήτορα Φρειδερίκη, ενώ στις 10.30 ακριβώς κατέφθασε με άλλη χρυσοποίκιλτη άμαξα η Αννα Μαρία συνοδευόμενη από τον πατέρα της Φρειδερίκο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος και δεκάδες αρχιερίες τέλεσαν το μυστήριο.
Δύο χρυσά στέμματα
Τα στέφανα, δύο χρυσά στέμματα, άλλαξε η βασίλισσα Φρειδερίκη που ήταν η κουμπάρα του ζεύγους, και εν συνεχεία τα κράτησαν εναλλάξ επί δύο λεπτά ο καθένας δέκα νεαροί πρίγκιπες, μεταξύ των οποίων ο Κάρολος της Αγγλίας, ο Μιχαήλ της Ελλάδος, ο Χάραλντ της Νορβηγίας, ο Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας.
Η τελετή διεξήχθη με κάθε επισημότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια παρουσία περίπου 1.200 υψηλών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων 18 βασιλείς και βασίλισσες, επτά διάδοχοι θρόνων, δύο βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες καθώς και 20 δούκες και κόμητες από κάθε γωνιά της Γης. Κατά το χαρμόσυνο γεγονός την πρωτεύουσα δονούσαν οι ήχοι 101 κανονιοβολισμών από τον λόφο του Λυκαβηττού, σε συνδυασμό με τους ήχους βολών πυροβόλων και συριγμών πολεμικών πλοίων, καθώς και των κωδωνοκρουσιών όλων των ναών. Μετά το πέρας της τελετής, το νέο βασιλικό ζεύγος επιβιβάστηκε στην άμαξα και διαμέσου της Σταδίου, πλατείας Ομονοίας, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Ολγας επέστρεψε στα ανάκτορα των Αθηνών υπό τις ευχές, επευφημίες και εκδηλώσεις λατρείας πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το κέντρο της πρωτεύουσας.
Μοναδικά επετειακά αντικείμενα
Ο γάμος του ζευγαριού έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός βασιλικός γάμος που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αφού ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ νυμφεύτηκε την Ολγα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και οι βασιλείς Κωνσταντίνος Α’, Γεώργιος Β’ και Παύλος νυμφεύτηκαν ως διάδοχοι του ελληνικού θρόνου, ήταν δηλαδή πριγκιπικοί γάμοι. Για τον γάμο του Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία πολυάριθμα ήταν και τα επετειακά αντικείμενα τα οποία κατασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν. Πολλά από αυτά αποκτούν λόγω της σπανιότητας τους ιδιαίτερη συλλεκτική αξία, ενώ κοσμούν σήμερα πολλές και διάφορες βασιλικές συλλογές. Ενα από τα σπάνια αντικείμενα είναι η ασημένια μπομπονιέρα του γάμου του ζεύγους, που είχε ορθογώνιο σχήμα και διαστάσεις 3,5×4 εκ. Στην κορυφή εξέχει το στέμμα, ενώ στην μπροστινή πλευρά απεικονίζονται οι βασιλείς. Το μοτίβο συμπληρώνουν επίσης το ελληνικό και το δανικό βασιλικό οικόσημο, ενώ στην πίσω πλευρά είναι χαραγμένο «ΑΘΗΝΑΙ 18 CEΠΤ 1964». Ξεχωριστά επίσης και τα χρυσά κουτάλια με χαραγμένα στο πίσω μέρος τους την ημερομηνία των γάμων και μπροστά τα δύο βασιλικά οικόσημα. Επίσης κυκλοφόρησαν νομίσματα, διακοσμητικά πορσελάνινα πιάτα με τα πρόσωπα του ευτυχισμένου ζευγαριού, τριγωνικά σημαιάκια, καρφίτσες, κούπες αλλά και υφαντά πετσετάκια με το ελληνικό οικόσημο και τα αρχικά των ονομάτων του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας.
Θάνος Μακρογαμβράκης