Εν τη απουσία του Πέτρου Φιλιππίδη ολοκληρώθηκε, χθες, ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων που πρότειναν οι καταγγέλλουσες στην υπόθεση, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του ηθοποιού.
«Κυρία πρόεδρε, σας μεταφέρω την οδύνη του Πέτρου Φιλιππίδη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια σε βάρος του από συγκεκριμένο εξωθεσμικό παράγοντα που λέγεται Σπύρος Μπιμπίλας. Λέει πως, αν αθωωθεί ο Φιλιππίδης, θα φέρει δυσαρέσκεια σε κόσμο που έχει βασανιστεί. Για αυτό δεν έχει έρθει σήμερα ο Φιλιππίδης – έχει καταρρεύσει. Προσπαθούν να σας επηρεάσουν.
Είναι ψυχολογικό μπούλινγκ. Το καταθέτουμε. Το μπούλινγκ έχει και όρια. Ο Φιλιππίδης μού έδωσε εντολή να σας μεταφέρω ότι αισθάνεται πως ο Μπιμπίλας τον θέλει νεκρό» ανέφερε ο συνήγορος του ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, με την πρόεδρο να απαντά πως το δικαστήριο δεν επηρεάζεται, ούτε εκφοβίζεται.
Στη δίκη κατέθεσε η ψυχολόγος που παρακολουθεί τη δεύτερη καταγγέλλουσα και είναι εξειδικευμένη σε ζητήματα έμφυλης βίας. «Μπορώ να σας πω τις ψυχολογικές επιπτώσεις των γυναικών. Έχουν απίστευτο φόβο, πανικό, είναι τραυματισμένες. Υπόκεινται σε μετατραυματικό στρες», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία του δικαστηρίου είναι επανατραυματοποίηση.
Ενορκος: «Ποιος είναι ο κύριος λόγος που δεν έρχονται αμέσως να μιλήσουν σε σας;»
Μάρτυρας: «Φοβούνται, ντρέπονται, νιώθουν ενοχές. Η κοινωνία ενοχοποιεί τις γυναίκες. Και αυτό οι γυναίκες το έχουν ενσωματώσει».
Ενορκος: «Ακούμε πολλές φορές τη φράση “τώρα το θυμήθηκε”. Η δική σας επιστημονική άποψη ποια είναι;»
Μάρτυρας: «Δεν το ξεχνούν ποτέ. Το τραύμα μένει. Απλά δεν μπορούν να καταγγείλουν. Η ίδια η γυναίκα σκέφτεται ότι θα της πουν “τώρα το θυμήθηκες;”».
Σύνεδρος: «Μια γυναίκα που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά μπορεί να ξεχάσει λεπτομέρειες;»
Μάρτυρας: «Πολλά μπορεί να ξεχάσει. Η μνήμη αποσυνδέεται. Οταν τραυματίζει σε τέτοιον βαθμό, η προτεραιότητα είναι η επιβίωση. Εκείνη τη στιγμή κοιτάει να ξεφύγει, να επιβιώσει. Πολλές φορές τις αποφάσεις τις παίρνει αυτόματα ο οργανισμός».
Σύνεδρος: «Μπορεί, δηλαδή, να τα θυμηθεί μετά από χρόνια;»
Μάρτυρας: «Ναι, αμέ. Εχω τέτοιο περιστατικό που θυμήθηκε μετά από χρόνια ότι την κλότσαγε ο άντρας της. Ο εγκέφαλός της αυτόματα το απώθησε, γιατί αυτός ήταν ο τρόπος να προστατευτεί».
Ακολούθησε η κατάθεση ηθοποιού και φίλου της τρίτης καταγγέλλουσας, η οποία του εκμυστηρεύτηκε όσα έγιναν το 2017.
«Είχαμε χαθεί, αλλά με αφορμή μια ταινία για τον ΠΑΟ, επειδή ήξερα την αγάπη της για την ομάδα, την κάλεσα. Είπαμε τα νέα μας και με κάποια αφορμή άρχισε να μου λέει για το περιστατικό με τον Φιλιππίδη. Μου είπε ότι συναντήθηκαν σε δημόσιο χώρο στο Ψυχικό, σε καφέ, για να του δώσει βιογραφικό. Ο Φιλιππίδης προσφέρθηκε να την πάει με το αμάξι» είπε ο μάρτυρας και περιέγραψε όσα του είχε μεταφέρει η καταγγέλλουσα για το περιστατικό.
«Μου τα ‘λέγε βουρκωμένη. Έβλεπα μια πληγή. Εγώ ταράχτηκα, δεν μπορούσα να της κάνω κάτι, της είπα να προχωρήσει. Εγώ δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί του. Πριν την καταγγέλλουσα, μου είχε πει και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου να μείνω μακριά από τον Φιλιππίδη. “Δεν είναι καλός άνθρωπος, μείνε μακριά του” μου είχε πει» ανέφερε ο μάρτυρας.