Το ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο και το (ιδιαίτερα) «ψυχρό» κλίμα που διαμορφώθηκε
Δεν γνωρίζουμε αν η πέμπτη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ θα είναι και η… φαρμακερή, το βέβαιο όμως είναι ότι οι Γερμανοί έχουν φροντίσει με κάθε τρόπο να «κόψουν» τα φτερά της Αθήνας. Ενα 24ωρο πριν από τη συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι τόσο ψυχρό, που η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλά τον πήχη, ώστε να μην την πάθει όπως και στο Παρίσι.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχοντας πάρει το μήνυμα δεν σκοπεύει να ξεκινήσει εκείνος τις κουβέντες για τα θέματα που «καίνε», όπως το χρέος, μια και ήδη έχει διαμηνυθεί ότι ακόμη και αν το θέσει, δεν πρόκειται να πάρει καμία απάντηση. Και αυτό διότι, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ: «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το Βερολίνο όχι μόνο δεν συζητεί για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά εμφανίζεται αρνητικό ακόμη και στο σχέδιο που επιδιώκει η Ελλάδα μιλώντας για επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης του χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων!
Από τη μεριά του, ο κ. Σαμαράς θα πάει στο Βερολίνο έχοντας μαζί του «διαφάνειες» και «οικονομικά στοιχεία», τα οποία θα παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου του προγράμματος, ότι έχουν επιτευχθεί και με το παραπάνω οι στόχοι του και ότι οι ελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει δεν αποτελούν πισωγύρισμα της Ελλάδας σε άλλες εποχές. Ο πρωθυπουργός θα έχει ως προτεραιότητά του το θέμα της κατάργησης της τρόικας και του Μνημονίου, αλλά κι εκεί το Βερολίνο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί η τρόικα προτού ολοκληρωθεί η αποστολή της. Οσο για το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνογνωσία που αυτό παρέχει.
Το μόνο πολιτικό επιχείρημα που ενδέχεται να πιάσει είναι ο φόβος της πολιτικής αστάθειας και μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθούν μέσα σε αυτό το κλίμα οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα, αν το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν έχει πρόβλημα στο ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι κάτι που μόνο η κυρία Μέρκελ το γνωρίζει.