Μπορεί να ανατραπεί η γήρανση; «Ναι» απαντά η Μαργαρίτα Παπανδρέου, που πρωτοπορεί βαδίζοντας στα χνάρια του επίσης πρωτοπόρου παππού της. Μπορεί ο δρόμος της να μην είναι πολιτικός ακόμη, είναι όμως επιστημονικός και μάλιστα πετυχημένος. Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εγγονή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ως μοριακή βιολόγος σε επιστημονική ομάδα γενετικής, ανακάλυψε μοριακό μηχανισμό σχετιζόμενο με την αναπαραγωγική γονιμότητα.
Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Aging», ρίχνει πρώτη φορά φως σε έναν θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας. Αυτό το κατάφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας Mαργαρίτα Ελενα Παπανδρέου και Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Οι τρεις τους ανακάλυψαν έναν νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, ο οποίος ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση. Βρήκαν τρόπο δηλαδή να κρατηθεί όσο γίνεται αλώβητος ο πυρήνας του κυττάρου, ο οποίος προοδευτικά εκφυλίζεται με τη γήρανση και καθίσταται ευάλωτος στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Η διατήρηση της ακεραιότητας του πυρήνα και του πυρηνίσκου έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία και με παρεμβάσεις που παρατείνουν τη ζωή σε πειραματόζωα. Η μελέτη αποκαλύπτει έναν κομβικό μηχανισμό ρύθμισης της πυρηνοφαγίας, που ευθύνεται για νευροεκφυλιστικές ασθένειες και πολλά αλλά αρνητικά που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα με τη γήρανση.
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου με τη διαδρομή και την επιστημοσύνη της έκανε τον πατέρα της Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον θείο της Νίκο Παπανδρέου περήφανους.
Μάλιστα, ο θείος της πέρσι τον Μάιο, όταν η ίδια η Μαργαρίτα παρουσίασε τη συγκεκριμένη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρέθηκε κοντά της και ύστερα έγραψε στην προσωπική του σελίδα: «Περήφανος και συγκινημένος για την ανιψιά μου, Μαργαρίτα, που παρουσίασε τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Νεκτάριο Ταβερναράκη. Ο επίσημος τίτλος της διατριβής της ήταν “Η ομοιόσταση του πυρήνα στη γήρανση και τον νευροεκφυλισμό: Μηχανισμοί νουκλεοφαγίας και επιδιόρθωσης DNA”. Η ίδια βρήκε συγκεκριμένα DNA που σχετίζονται με τη γήρανση και έτσι ανέλυσε πώς μπορεί αυτή να ανατραπεί».