Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η κοπέλα που επέστρεψε στον πρώην της και ο αναγνώστης που έχει...

Γεια σου, αγαπημένη μου Σούζη. Να ξέρεις ότι σε...

«Η Μάσα και ο Αρκούδος» και σε χειμερινή παράσταση

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα...

Νυχτερινή διασκέδαση μέχρι… τελικής πτώσης με τον Βασίλη Δήμα στη Θεσσαλονίκη

Ο Βασίλης Δήμας «τάραξε τα νερά» της νυχτερινής ζωής...

Ούτε «κιχ» η Χριστοπούλου για το διαζύγιο από την Ηλιάνα

Moυγκή η κατά τα άλλα λαλίστατη Ελενα Χριστοπούλου μετά...

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ ισοπέδωσε Τουρκία και Συρία – Κατέρρευσαν πάνω από 2.834 κτίρια, ενώ ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη της Λίτσας Πατέρα για την «Espresso»

Με τις προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα στην «Espresso Σαββατοκύριακου» να επιβεβαιώνονται, αφού, αναλύοντας την Πανσέληνο της 5ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για σεισμική αλλά και για ηφαιστειακή δραστηριότητα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ο Εγκέλαδος εκτός από συντρίμμια αφήνει πίσω του και εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αγνοουμένους στην Τουρκία και την Συρία!

Το χτύπημα των 7,8 Ρίχτερ του Εγκέλαδου, με επίκεντρο 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς της Τουρκίας και εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ειδικούς είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών και μετακίνησε κατά τρία μέτρα την αραβική τεκτονική πλάκα, ενώ η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο και το Ιράκ, ενώ καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι και στη Γροιλανδία. Το τσουνάμι που προκάλεσε η σεισμική δόνηση ξεπέρασε το 1 μέτρο, όταν έφτασε στην Αμμόχωστο της Κύπρου.

Πόλεις ολόκληρες ισοπεδώθηκαν, καθώς τα κτίρια κατέρρεαν σαν να ήταν χάρτινα, ενώ εκφράζονται και φόβοι για πολλές χιλιάδες νεκρών σε Τουρκία και Συρία. Μόνο στην Τουρκία τα κτίρια που κατέρρευσαν ξεπερνούν τα 2.834, πολλά από τα οποία είναι πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Αδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιαρμπακίρ.

Στη Συρία καταγράφονταν ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα. Την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν με ιλιγγιώδη ρυθμό, η Τουρκία έκανε λόγο χθες το απόγευμα για τουλάχιστον 1.121 νεκρούς και 7.634 τραυματίες, ενώ η Συρία για 783 νεκρούς.

Αναμένεται, δε, να αυξηθούν πολύ περισσότερο μέχρι την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού παγιδευμένων κάτω από τα χαλάσματα. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία. Παράλληλα, στη Συρία έχουν ήδη αναλάβει έργο τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας.

Οι τουρκικές Αρχές έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός, που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν, είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους. Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

Πέταξε για βοήθεια η 1η ΕΜΑΚ

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις 45 χώρες που δήλωσαν έτοιμες να συνδράμουν με προσωπικό και υλικά την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το χάος που προκάλεσε ο σεισμός.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία, που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια» ανέφερε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμεσα η Τουρκία αποδέχθηκε την πρόταση της Ελλάδας και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ήρθαν σε επικοινωνία.

«Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής» έγραψε στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Ετσι άμεσα επιστρατεύτηκαν 21 ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι μαζί με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα θα πέσουν στη μάχη της διάσωσης επιζώντων από τα ερείπια.

Την ομάδα των επιλέκτων της ΕΜΑΚ συνοδεύει αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Επίσης, στην αποστολή συμμετέχουν πέντε γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Κολοβέτσιος: «Ολοι έκλαιγαν και έμπαιναν στα αυτοκίνητα»

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ περιέγραψαν Ελληνες που εργάζονται σε ποδοσφαιρικές ομάδες στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Κουνούσε τόσο πολύ, που δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου» δήλωσε σοκαρισμένος στην ΕΡΤ ο Νίκος Καρύδας, γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γκαζιαντέπ. «Ο σεισμός διήρκεσε τουλάχιστον 1,5 λεπτό. Ηταν πολύ έντονο το κούνημα.

Ηταν τρομακτικό, ένιωθα ότι θα πέσει το κτίριο» συμπλήρωσε. Ο ποδοσφαιριστής της Καϊσερισπόρ στην Καισαρεία Δημήτρης Κολοβέτσιος, που βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από το επίκεντρο του σεισμού, συμπλήρωσε: «Εγώ ήμουν στο κρεβάτι και μόλις σηκώθηκα δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου. Η διάρκεια ήταν περίπου στο 1,5 λεπτό, αλλά είχε πολλούς μετασεισμούς. Ολοι έκλαιγαν, έμπαιναν σε αυτοκίνητα.

Επικράτησε ταραχή». Ενας τρίτος Ελληνας, ο κύριος Αλέξης που βρέθηκε στο Ισκεντερούν για δουλειά, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διηγήθηκε πώς έζησε τον σεισμό. «Εγώ έμενα σε ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων. Δύο κτίρια έπεσαν στο δικό μας. Ευτυχώς, το δικό μας έμεινε όρθιο και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί έχει ζημιές το κτίριο. Το ένα διπλανό κτίριο είχε γίνει μια άμορφη μάζα, το άλλο είχε πέσει πάνω στο δικό μας. Σπασμένα τζάμια, ρωγμές, και το έδαφος έχει υποχωρήσει σε πάρα πολλά σημεία. Ο δρόμος έχει κάνει ρωγμές γύρω γύρω. Οι βάσεις των κτιρίων έχουν καθίζηση» περιέγραψε.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Δεν ανησυχούν οι Ελληνες σεισμολόγοι για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία στη χώρα μας, αλλά προβληματίζονται για το κυπριακό τόξο. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός δεν θα επηρεάσει τη σεισμικότητα στην Ελλάδα. «Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί το κυπριακό τόξο από τον σεισμό στην Τουρκία.

Κώστας Παπαζάχος

«Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μια ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία» παρατήρησε ο καθηγητής. Ως προς το μέγεθος των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία 100 χρόνια στην Τουρκία, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ρήγμα, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ανατολίας. Είναι το ρήγμα της Ανατολίας, που φθάνει μέχρι τη Συρία. Και στο παρελθόν έχει δώσει παρόμοιους σεισμούς. Είναι τέτοια η δυναμική του, που δίνει άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ σεισμούς» τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Την εκτίμηση ότι θα είναι πολλαπλάσια τα θύματα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων, που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ» επισήμανε.

«Παρότι φαίνονται σύγχρονοι οι κανονισμοί, στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή, χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα, με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ευθύμιος Λέκκας

Ως προς τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα στον Αρχάγγελο της Ρόδου, την ώρα του χτυπήματος του Εγκέλαδου στην Τουρκία, ο καθηγητής Γεωλογίας τόνισε ότι «δεν συνδέονται οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί». Οπως είπε, «δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...

Λίτσα Πατέρα: Είναι πιθανές κάποιες μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές και στο τραπεζικό σύστημα

Η αποψινή πανσέληνος πραγματοποιείται στον άξονα Ταύρου (σταθερό ζώδιο...

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Η άφαντη Δήμητρα Παπανδρέου πήγε σε γκαλερί για να απολαύσει την έκθεση του Γ. Μετζικώφ!

Δεν εμφανίστηκε στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά επανεμφανίστηκε, ύστερα...

Θεατρικός κόσμος με χαμόγελα σε πρεμιέρες και δακρυσμένους αποχαιρετισμούς

«Βροχή» από πρεμιέρες το βράδυ της Τρίτης στα θέατρα...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Και σε εμπόριο βρεφών;

Σφίγγει ο κλοιός για την Ειρήνη Μουρτζούκου και την...