Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Γονίδης και Αγγελος Διονυσίου απόλαυσαν Κυανό και Καρλάκη και είπαν κι ένα…...

Εχουν μεγάλη ζήτηση και γίνεται συζήτηση γύρω από τα...

Γιώργος Βάλαρης: «Ονειρεύομαι τη σκηνή του Broadway»

Πώς είναι να μοιράζεσαι την ίδια σκηνή με τον...

«Σαρώνει» στο Parfait η Shaya!

Shaya «breaks the code» κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ...

Οι συνομιλίες – ντοκουμέντο ανάμεσα σε ζευγάρι της νύχτας και γνωστό αντιεξουσιαστή...

Καυτή αναφορά της Δίωξης Εκβιαστών, που αποκαλύπτει πρώτη φορά...

«Καμπανάκι» για μεγάλο σεισμός στη χώρα μας μεγέθους έως 8,5 Ρίχτερ κρούουν οι σεισμολόγοι

Πως ο φονικός εγκέλαδος στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ανατολική Μεσόγειο

Τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμό-τέρας στη χώρα μας, μεγέθους έως 8,5 Ρίχτερ, κρούουν οι Ελληνες σεισμολόγοι σχολιάζοντας τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Μία ημέρα μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου ότι «κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», ακόμα τρεις σεισμολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Κώστας Παπαζάχος

Την πιθανότητα να προκληθεί σεισμός 8,5 Ρίχτερ από το ελληνικό τόξο τόνισε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον σεισμό που είχε γίνει στην Κρήτη το 365 μ.Χ., όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης. «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο, της τάξης των 8,5 Ρίχτερ» τόνισε.

Κωνσταντίνος Συνολάκης

Σχολιάζοντας δήλωση Τούρκου σεισμολόγου ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται θαμμένοι τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε πως το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στις πόλεις, καθώς εκεί υπάρχουν πολυώροφες πολυκατοικίες. Εξάλλου, παρατήρησε ότι έως την Τρίτη υπήρχαν περιοχές τις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα. «Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί -και μακάρι- να υπάρξουν εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες οι διασώστες. Ομως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ανοιχτό ενδεχόμενο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν σεισμό-τέρας, όπως τον χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει έναν σεισμό-τέρας στην Ελλάδα» τόνισε, προσθέτοντας πως «οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό».

Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιον σεισμό. Σημείωσε επίσης ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να εκδηλωθεί ξανά.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όμως όταν μιλάμε για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη ύστερα από 100 έως 1.000 χρόνια. Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ. και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικό πλαίσιο, λέμε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα». Σε ό,τι αφορά την αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία». Ωστόσο, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους κτιρίων.

Στο… κάδρο ενός μεγάλου σεισμού έβαλε την Ελλάδα και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Κοντινές περιοχές

«Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στη Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαδόπουλος. Οπως είπε, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα ισχυροί σεισμοί, αντίστοιχοι αυτών που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία.

«Είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διέγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας. Δημοσιεύσεις επιστημονικές απέδειξαν ότι ο σεισμός της Πάρνηθας προκλήθηκε από τον σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά» υπενθύμισε. «Σεισμοί έντασης 6,5 και 7 Ρίχτερ στην περιοχή μας είναι μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν» κατέληξε.

Σοκ! 30 μέτρα υποχώρησε η θάλασσα στο χωριό Κάτω Ασσος Κορινθίας

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Κάτω Ασσου Κορινθίας εξαιτίας του ασυνήθιστου φαινομένου που καταγράφηκε προχθές στην παραλία του χωριού, όπου η θάλασσα υποχώρησε 30 μέτρα, με συνέπεια οι βάρκες να βγουν στη στεριά!

Κάτω Ασσος Κορινθίας

Οι εικόνες από την παραθαλάσσια περιοχή προκαλούν δέος, καθώς τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται στεριά σε επιφάνειες που πριν ήταν καλυμμένες από το νερό. Λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής, αλλά και του πρόσφατου φονικού σεισμού στην Τουρκία, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, κάποιοι στην περιοχή έσπευσαν να συνδέσουν την αισθητή μείωση της στάθμης του νερού με την πιθανότητα σεισμού, θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόδρομο φαινόμενο!

Είναι εξάλλου γνωστό πως η στάθμη της θάλασσας σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλώνει και το νερό αποτραβιέται από την ακτή λίγο προτού χτυπήσει ο Εγκέλαδος. Το πιθανότερο, πάντως, είναι για το σπάνιο φαινόμενο, που άφησε άφωνους τους κατοίκους του Κάτω Ασσου, να ευθύνεται η άμπωτη που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή και είχε αποτέλεσμα τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου να αποτραβηχτούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός, εξηγώντας πως αυτό που συνέβη στο παραθαλάσσιο χωριό της Κορινθίας οφείλεται στους νοτιάδες.

«Πάμε για 50.000 νεκρούς»

Μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να φτάσουν τους 50.000!

Ευθύμιος Λέκκας

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι ο σεισμός στη νότια Τουρκία είναι μία από τις μεγάλες καταστροφές, την οποία δεν έχουμε αποτιμήσει ακόμα. «Δεν θα με εκπλήξει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί, πολύ πιο πάνω από ό,τι ανακοινώνεται, και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε σε κτίρια, αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Παράλληλα τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

«Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5, για να μην πω τα 3/5» εξήγησε. Εν συνεχεία τόνισε: «Οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί απ’ όλο τον κόσμο. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών, και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και την πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».

Αμέσως μετά ο κ. Λέκκας μοιράστηκε και μία εμπειρία του: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μια κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν. Δεν είχε τα κανονικά υλικά, δηλαδή το χαλίκι και το τσιμέντο… Στην Τουρκία είναι ο κανόνας αυτός». Τέλος, αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ λέγοντας: «Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο με -5 βαθμούς, και διακινδυνεύουν συνέχεια. Οταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Το κίνημα «save Μarigona» και ο follower Γεωργιάδης!

Το να είναι ένας υπουργός θαυμαστής μιας σεξοβόμβας δεν...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...