Ανήσυχοι είναι οι Ελληνες σεισμολόγοι μετά τον προχθεσινό νέο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Τουρκία, καθώς είναι δυνατή η σύνδεση τριών ρηγμάτων που μπορεί να φέρουν νέους ισχυρούς σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024, αλλά ακόμα και στην Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο τριπλής σύνδεσης ρηγμάτων και νέων δονήσεων στην ευρύτερη περιοχή επεσήμανε χθες με δηλώσεις του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά και τους νέους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας. «Και νέους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία μπορεί να φέρει η τριπλή σύνδεση ρηγμάτων, ενώ το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρατήρησε ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ μπορεί να είναι ένας σεισμός ο οποίος διεγέρθηκε από αυτόν των 7,8 Ρίχτερ στο σημείο όπου συνδέονται τα τρία ρήγματα.
Τάσεις ενέργειας
«Μετέφερε τάσεις, μετέφερε δηλαδή πιέσεις, ενέργεια. Γι’ αυτό, αυτή η προς τον Νότο μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας -με σημαντικό μέγεθος, το 6,4- δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και, κυρίως, στα μεγάλα ρήγματα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως υπάρχει έντονη σεισμικότητα στην Τουρκία, στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.
«Σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο έχουμε ανεβασμένη σεισμικότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα – με μικρότερα μεγέθη, όμως. (…) Οι κάτοικοι στην Κύπρο θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, διότι αυτά που λέμε είναι εν δυνάμει. Δεν είναι βεβαιότητες. Δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα, όπως και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ. Σε αυτή τη χώρα έχουμε πάρα πολλές σεισμικές πηγές, πάρα πολλά σεισμικά ενεργά ρήγματα. Εάν κάθε 10, 20, 30 χρόνια ενδεχομένως να συμβεί ένας σεισμός αλλοδαπός (ετερόχθων, που έρχεται, δηλαδή, από έξω από τη χώρα) είναι ένας ακόμα σεισμός» τόνισε.
Μετακίνηση της πλάκας
Ερωτηθείς για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και για φόβους που υπάρχουν για έναν μεγάλο σεισμό, άφησε να εννοηθεί πως θα σημάνει συναγερμό και στην Ελλάδα. «Ναι, είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Δεν είναι βέβαιο το χρονικό διάστημα μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει. Ολη η πλάκα της Ανατολίας σταδιακά κινείται προς το Αιγαίο, προς τα δυτικά. Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα μεγαλύτερα μεγέθη έχουν συμβεί εδώ» ανέφερε.
Ως προς το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου των διαδοχικών σεισμών, όπως είχαν σημειωθεί το 1999, με διαφορά τριών εβδομάδων στην Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε: «Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που έχουμε έναν μεγάλο σεισμό θα έχουμε και έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να συντρέξουν και άλλες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Ο σεισμός της Πάρνηθας θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα από μόνος του. Επισπεύσθηκε, επιταχύνθηκε η γένεση του σεισμού αυτού λόγω του μεγάλου σεισμού στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας τρεις εβδομάδες πριν» κατέληξε.
Ενα βήμα παρακάτω προχώρησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος, αναφερόμενος στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι «οι σεισμολόγοι διεθνώς περιμένουν να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2024 και να δώσει ισχυρό σεισμό», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως και το 1999.
«Οταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα εκτιμηθεί και μετά θα δούμε πως μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα. Πάντως, στη χώρα μας έχουν ήδη δρομολογηθεί 10 άμεσες δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι των κτιρίων. Ο δράσεις αυτές θα αναπτυχθούν άμεσα και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.