«Πάμε κι όπου βγει». Ετσι ξεκίνησε ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τελικά δεκάδες άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμμια, κάηκαν ζωντανοί ή εξαϋλώθηκαν.
Η μαρτυρία επιβάτη που βρισκόταν μέσα στο τρένο το οποίο εκτροχιάστηκε στα Τέμπη, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία, εγείρει από την αρχή ερωτήματα και προβληματισμούς. «Είχαμε μείνει με καθυστέρηση και άκουσα τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτηρίων και να λέει “πάμε και όπου βγει”. Σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Αυτό ακριβώς άκουσα μέσα από τους ασυρμάτους. “Πάμε και όπου βγει”. Τίποτε άλλο» δήλωσε ο επιβάτης του μοιραίου τρένου.
Ηταν αυτό το «πάμε κι όπου βγει» που στέρησε τη ζωή σε νέους ανθρώπους, φοιτητές που επέστρεφαν στις πόλεις όπου σπουδάζουν μετά το τριήμερο. Επί 12 λεπτά 350 επιβάτες οδηγούνταν στον θάνατο χωρίς να το γνωρίζουν. «Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε επιβάτης της αμαξοστοιχίας τις πρώτες στιγμές.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, από τύχη είναι ζωντανός, καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να τους βοηθήσω να βγουν από το βαγόνι. Ολοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε» περιέγραψε συγκινημένος και συμπλήρωσε: «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος».
«Μύριζα το καμένο»
Επιβάτιδα που βρισκόταν στο τελευταίο βαγόνι του μοιραίου τρένου εξήγησε πως η σύγκρουση ήταν πάρα πολύ δυνατή. «Ενα παιδί που ήταν όρθιο έπεσε πέντε θέσεις πίσω, βγήκαμε κανονικά επειδή είχαμε ρεύμα. Η πρώτη σκηνή που θυμάμαι είναι να μυρίζω το καμένο. Εβγαλα το κεφάλι έξω και είδα φλόγες τεράστιες και άκουγα φωνές από παντού, χωρίς να καταλαβαίνω ποιος λέει τι» δήλωσε.
Λίγες ώρες μετά την τραγωδία, μια μάνα έσμιξε με το παιδί της σε κλίμα συγκίνησης. Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση, αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς, μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη» τόνισε. Η κόρη της έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς χτύπησε στην πλάτη, αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι, ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.
Η Ιωάννα Βουλτσινού ήταν μία από τους επιβάτες που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. «Βρισκόμουν στο βαγόνι πέντε, φορούσα τα ακουστικά μου και κοιτούσα το πάτωμα. Ξαφνικά, βρέθηκα στην μπροστινή θέση και έπεσα κάτω στο πάτωμα. Χτύπησα στο κεφάλι και στο χέρι μου, όχι κάτι σοβαρό» εξήγησε, ενώ, όπως είπε, οι επιβάτες στο βαγόνι της ήταν αρκετοί, και έτσι η ίδια κατάφερε να βγει ζωντανή χάρη στη βοήθειά τους: «Ηταν δύο άνδρες μαζί μου και ήξεραν την έξοδο κίνδυνου. Τράβηξαν έναν μοχλό και άνοιξαν οι πόρτες».
Η σύγκρουση
Τις δραματικές στιγμές της φονικής σύγκρουσης περιέγραψε και ο Παναγιώτης Σταφυλάς, επιβάτης που κατάφερε να βγει σώος έξω. «Την ώρα που έγινε το ατύχημα, εγώ κοιμόμουνα. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση κάτι με ενοχλούσε και ξύπνησα. Ξαφνικά ένιωσα το απότομο φρενάρισμα και πολλοί επιβάτες έπεσαν κάτω. Ηταν πάρα πολύ απότομο, σαν να τρακάραμε με κάτι. Μια κυρία, με το που σηκώθηκα, την είδα με αίματα στο πρόσωπο. Οταν βγήκαμε έξω, είδαμε το πρώτο και το δεύτερο βαγόνι να έχουν εκτροχιαστεί τελείως, είχαν αναποδογυρίσει κιόλας και η φωτιά ήταν αρκετά δυνατή, ακόμα και κομμάτια του τρένου είχαν λιώσει» ανέφερε.
Στον αντίποδα, η Σαββίνα Χατζηφωτίου, ξαδέλφη ενός αγνοουμένου, βιώνει μαρτυρικές στιγμές, αφού δεν γνωρίζει αν το συγγενικό της πρόσωπο βρίσκεται στη ζωή. «Δεν έχουμε κάποιο νέο. Αναμένεται να ανασυρθούν κάποιοι σοροί ακόμη και θα γίνει εξέταση DNA. Δεν υπάρχει πουθενά, έχουν γίνει ήδη οι έλεγχοι» επισήμανε. Ο αγνοούμενος επρόκειτο να ταξιδέψει με το 5ο βαγόνι, αλλά ενδέχεται να άλλαξε το εισιτήριο για το 2ο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο. «Είναι πολλές οι ώρες που δεν έχουμε σημεία ζωής του. Ταξίδευε μόνος του. Είχε έρθει σπίτι μου λόγω των εορτών και επέστρεψε γιατί έπρεπε να γυρίσει στη δουλειά. Ηταν 23 ετών» κατέληξε.
Οι ηγέτες της Ευρώπης στο πλευρό της Ελλάδας
Κύμα συμπαράστασης από τους ηγέτες της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς από νωρίς χθες το πρωί άρχισαν να στέλνουν συλλυπητήρια αλλά και μηνύματα στήριξης στη χώρα μας. «Είμαστε δίπλα σας» ανέφερε στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο μήνυμά της προς τον ελληνικό λαό, προσθέτοντας ότι «μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη». Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε τα συλλυπητήριά του «στους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, καθώς και στον λαό και στην κυβέρνηση της Ελλάδας, και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».
Τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι. Στην Κύπρο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η σκέψη του «είναι στους οικείους του τραγικού δυστυχήματος». «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και στους αγαπημένους τους από το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα» αναφέρει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο.