Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Αποζημίωση 50.000 ευρώ σε πολίτη που κατέφυγε στο δικαστήριο επειδή έπαθε θρόμβωση...

Την πρώτη απόφαση για αποζημίωση πολίτη ο οποίος υποστήριξε...

Ο Γιώργος Παπαδάκης αποκάλυψε πότε αποφάσισε να μας κόψει… την καλημέρα

Πώς έφτασε ο Γιώργος Παπαδάκης να πει το μεγάλο...

Συγκλονίζει ο Μικρούτσικος: «Οταν πέθανε ο Θάνος, δεν είχα ρεύμα, δεν είχα...

Για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στο παρελθόν αλλά...

H Τάμτα και στο BBC Radio London

Η πολυδιάστατη pop star Τάμτα ενθουσίασε το BBC Radio...

Ο μύκητας Candida auris κάνει… πάρτι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων

Αυξημένη ανησυχία για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό !«Αν μπει στο αίμα σου, πεθαίνεις»

Με δεδομένο το γενικευμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, κατά την οποία η πλειονότητα του κόσμου προσπαθούσε να αποφύγει την παραμονή, ακόμα και την επίσκεψη πολλές φορές, στα νοσοκομεία της χώρας, από τον φόβο να κολλήσει κορονοϊό σε αυτά, έρχεται με δραματική αύξηση η επιδημία του πολυανθεκτικού μύκητα Candida auris, που ενδημεί κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκαλώντας τον θάνατο εκατομμυρίων ασθενών ετησίως, να εντείνει ξανά το φαινόμενο αυτό.

Ο Candida auris μπορεί να προσβάλει πολλές ομάδες του πληθυσμού, αλλά θανατηφόρος μπορεί να γίνει μόνο στους ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ποσοστό του πληθυσμού όμως που μόνο μικρό δεν είναι. Οπως οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες, AIDS, μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, διαβητικοί και καρκινοπαθείς. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τα νοσοκομεία, και κυρίως οι ΜΕΘ, αποτελούν εστίες μετάδοσής τους.

Η εκρίζωσή του από τα νοσοκομεία αποδεικνύεται πολύ προβληματική κατάσταση, καθώς πολύ συχνά το μικρόβιο μπορεί να μην καταπολεμηθεί ποτέ, όπως λέει η oμότιμη καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της ΣΤ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» Ελένη Γιαμαρέλλου. «Το κακό με αυτόν τον μύκητα είναι ότι κολλάει στο δέρμα και με κανένα αντισηπτικό δεν μπορείς να απαλλαγείς. Με τίποτα. Μένει εκεί πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό, και άγνωστο αν φεύγει και ποτέ» εξηγεί.

Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, πρόκειται για ένα μικρόβιο που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου, το οποίο κυκλοφορεί κυρίως στις ΜΕΘ: «Ως μύκητας που είναι, προτιμά τα άτομα που δεν δουλεύει καλά το ανοσοποιητικό τους. Κι αν δεν δουλεύει καλά κι αυτός υπάρχει κάπου, εύκολα θα διασπαρεί».

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για την επιδημία του πολυανθεκτικού μύκητα, ο αριθμός των λοιμώξεων από τον Candida auris τριπλασιάστηκε στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2021 (από 1.310 σε 4.041 κρούσματα). Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για την «επείγουσα απειλή» από τον εξαιρετικά μεταδοτικό μύκητα, ο οποίος έχει ποσοστό θανάτου 60% και εξαπλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ.

«Είναι αλήθεια πως αυξάνουν τα περιστατικά διεθνώς» επιβεβαιώνει η κυρία Γιαμαρέλλου. «Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Γιατί ή δεν το πιάνει και δεν το καταστρέφει τίποτα ή το πιάνουν μόνο πολύ λίγα αντιβιοτικά. Το πιο πιθανό είναι να μην το καταστρέφει τίποτα το συγκεκριμένο μικρόβιο. Αν το έχεις στο δέρμα σου, δεν κινδυνεύεις. Αν το έχεις, όμως, στα ούρα σου και κάνεις ουρολοίμωξη και μπει στο αίμα σου, πεθαίνεις. Εχεις μεγάλη πιθανότητα θανάτου» συνεχίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

giatros-2-1021x574

Στις κλινικές όπου εντοπίζεται ο Candida auris η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ο μύκητας επικάθεται παντού: στα σεντόνια, στα πόμολα, στα παράθυρα και στις πόρτες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο Candida auris «μπορεί να παραμένει στο άψυχο νοσοκομειακό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απομονώνεται από επιφάνειες σε θαλάμους νοσηλείας. Και όχι μόνο από υψηλής συχνότητας επαφής με τον ασθενή αντικείμενα, όπως κομοδίνα και κλινοσκεπάσματα, αλλά και από σχετικά απομακρυσμένες από τον ασθενή επιφάνειες, όπως τα παράθυρα. Επίσης, έχει βρεθεί σε επιφάνειες κινητού κοινού εξοπλισμού, όπως σακχαρόμετρα, θερμόμετρα, μηχανήματα υπερήχων, πιεσόμετρα και τροχήλατα νοσηλείας» τονίζουν οι επιστήμονες του οργανισμού.

Η κυρία Γιαμαρέλλου τονίζει σχετικά: «Αν νοσηλεύεσαι και είναι κάποιος δίπλα σου που το έχει, το έχεις αρπάξει κι εσύ. Εχει εντοπιστεί και υπάρχει και στα ελληνικά νοσοκομεία, ούτε συζήτηση. Και σε κάποια μάλιστα πολύ περισσότερο. Κυρίως σε αυτά όπου νοσηλεύονταν πολλά περιστατικά Covid-19 […] όπως επίσης κι εκεί που υπάρχουν πολλοί ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, γιατί το μικρόβιο βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Kαληνύχτα Ελλάδα» με άγριο παρασκήνιο

Mια απρόσμενη έκπληξη περίμενε χθες τους τηλεθεατές του «Καλημέρα,...

Ζευγάρι η Παναγιώταρου με τον νεαρό Α. Λυκούδη

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει τους τελευταίους μήνες η Αλεξάνδρα...

Η Σάττι ακύρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία της

Προγραμματίζει εκ νέου τη διεθνή περιοδεία της η Μαρίνα...

«Κλάρες» στο καρνέ του call girl της ΕΛ.ΑΣ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την αστυνομικίνα-call girl που...

Η εμφάνιση της όλο χαμογελαστής Μαρέβας επισκίασε ακόμα και αυτή της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ

Ηταν ένας νεκρός Πάπας, πενήντα παγκόσμιοι ηγέτες, έντεκα βασιλιάδες,...

Θεοδωροπούλου με μαύρο θηρίο

Ενα μαύρο, θηριώδες Range Rover οδηγεί πλέον η Ζέτα...
spot_img
spot_img