Έντονο χρώμα Ελλάδας θα έχει η στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου, καθώς ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ επιθυμεί διακαώς να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του πρίγκιπα Φιλίππου αλλά και την ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
Οπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά, έπειτα από επίμονο αίτημα του νέου μονάρχη, θα ακουστούν ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες στη λειτουργία της στέψης του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, που θα εκτελέσει το Byzantine Chant Ensemble. Η πρωτοβουλία αποτελεί μια κίνηση του Καρόλου προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής πατέρα του, δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου, ενώ και ο ίδιος ο Κάρολος είναι γνωστό ότι είναι λάτρης της χώρας μας και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα τόνισε ότι στις φλέβες του κυλάει ελληνικό αίμα.
Ελληνικό άρωμα έχει και η επιλογή του 74χρονου βασιλιά να διατηρήσει στο τελετουργικό το χρίσμα με αφιερωμένο λάδι, όπως είχε γίνει στη στέψη της μητέρας του, πριν από 70 χρόνια. Αυτό, διότι το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο βασιλιάς και η βασίλισσα και θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού, καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο.
Η τελετή
Μπορεί ο αριθμός των προσκεκλημένων στη στέψη να είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς ο Κάρολος επιθυμεί η τελετή να είναι πολύ πιο λιτή από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, όμως ανάμεσα στους μόλις 2.000 καλεσμένους, που αντιστοιχούν στο 1/4 των προσκεκλημένων της Ελισάβετ, θα υπάρχει έντονη ελληνική παρουσία. Το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», θα δώσουν η τέως βασίλισσα της Ελλάδας Αννα Μαρία στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της μετά το πένθος της απώλειας του συζύγου της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στο πλευρό της θα βρίσκονται ο πρωτότοκος γιος της πρίγκιπας Παύλος μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.
Να καταφθάνουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ με τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα δει τον βασιλιά Κάρολο με τη βασίλισσα Καμίλα και το ελληνικής καταγωγής πριγκιπικό ζευγάρι της Σερβίας. Ο τέως πρίγκιπας, διάδοχος Αλέξανδρος, μητέρα του οποίου ήταν η πριγκίπισσα της Ελλάδας Αλεξάνδρα, κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ της Ελλάδας και της Ασπασίας Μάνου, θα συνοδεύεται από τη γεννημένη στην Αθήνα σύζυγό του, πριγκίπισσα Αικατερίνη, το γένος Μπατή.
Μαζί με τους ελληνικής καταγωγής γαλαζοαίματους θα παρακολουθήσουν το βασιλικό ζευγάρι της Βρετανίας να αποχωρεί μετά τη στέψη με την τεσσάρων τόνων άμαξα του Γκολντ Στέιτ, ηλικίας 260 ετών, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Ολλανδίας και η σύζυγός του, και η βασιλομήτωρ της χώρας, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, όπως και οι βασιλικές οικογένειες Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας, καθώς και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.