Έπειτα από 12 χρόνια καθήλωσης σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος ποδηλάτης περπάτησε ξανά χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία με τη βοήθεια εμφυτευμάτων διάβασε τη σκέψη του και ενεργοποίησε τους μυς των ποδιών του.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο 40χρονος Γκερτ-Ζον Οσκαμ από την Ολλανδία, σύμφωνα με τους «New York Times», είχε ατύχημα με το ποδήλατό του στην Κίνα το 2011, κατά το οποίο έσπασε τη σπονδυλική του στήλη στο ύψος του λαιμού, και έμεινε παράλυτος.
Μέχρι που ανέλαβαν δράση ερευνητές του École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) της Ελβετίας με επικεφαλής τη νευροχειρουργό Ζοσλίν Μπλοχ. Οπως εξηγούν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature», το πρόβλημα του Οσκαμ ήταν ότι από το ατύχημα διακόπηκε η επικοινωνία του εγκεφάλου με τους μυες. Η επικοινωνία αυτή γινόταν μέσω των νεύρων του νωτιαίου μυελού που βρίσκονται μέσα στη σπονδυλική στήλη.
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να δημιουργήσουν μια «γέφυρα» που να συνδέει τα κύτταρα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την κίνηση των ποδιών (αισθητικοκινητικός φλοιός) με τα νεύρα του νωτιαίου μυελού που κάνουν τα πόδια να κινούνται. Για να το πετύχουν τοποθέτησαν δύο ηλεκτρικά εμφυτεύματα στον αισθητικοκινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Αυτά συνέλεγαν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου για την κίνηση των ποδιών, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν τη σκέψη που κάνει κάποιος όταν θέλει να περπατήσει. Στη συνέχεια μετέδιδαν ασύρματα τα δεδομένα σε μια συσκευή στην πλάτη του Οσκαμ, η οποία χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη μετέφραζε τα ηλεκτρικά σήματα-σκέψη και τα μετέτρεπε σε ηλεκτρικούς παλμούς.
Οι παλμοί στέλνονταν ασύρματα σε ηλεκτρικό εμφύτευμα στον νωτιαίο μυελό. Εκεί με τη βοήθεια 16 ηλεκτροδίων ενεργοποιούσαν τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών, επιτρέποντας στον ασθενή να σταθεί όρθιος, να περπατήσει και να ανέβει σκάλες.