Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με πάνω από 500 επιβαίνοντες στα διεθνή ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.
Το ψαροκάικο, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.
Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε όνομα, προκειμένου να μην ταυτοποιηθεί ο πλοιοκτήτης, ο οποίος έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες στην Ευρώπη, αλλά τους οδήγησε στον «υγρό τάφο», σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αποκαλούμενη «Τάφρο της Μεσογείου», όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.269 μέτρα.
Σε διεθνή ύδατα
Το σκάφος «φάντασμα» παρακολουθούνταν προχθές διακριτικά από τις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα. Μάλιστα, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex είχαν ρωτήσει μέσω ασυρμάτου αν χρειάζονται κάτι, αλλά το πλήρωμα απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, το πλήρωμα φορτηγού πλοίου προσέγγισε το αλιευτικό, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα εφόδια. Λίγες ώρες μετά έγινε το κακό, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αλιευτικό ανατράπηκε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια.
Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό Σώμα, όταν ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο. Η ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλησιέστερη από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας και για τον λόγο αυτό αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων.
Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, οκτώ παραπλέοντα πλοία, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Super Puma, που περισυνέλεξε τέσσερις ναυαγούς που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.
Οι υπόλοιποι 100 διασωθέντες περισυνελέγησαν από θαλαμηγό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από αυτούς, οι 25 διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή τους.
Εκτός από τους 104 διασωθέντες, τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τις σορούς 79 ανθρώπων που πνίγηκαν στο μοιραίο ταξίδι με το ψαροκάικο. Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, από το Λιμενικό ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση λήψη DNA και την ταυτοποίηση των δεκάδων πτωμάτων.
Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι νεκροί είναι άντρες. Οπως είπαν διασωθέντες στους λιμενικούς, τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου και δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, οι λιμενικοί άρχισαν έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των μεταφορέων. Ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών εξετάζονται τέσσερις από τους 104 διασωθέντες.
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τους 300! Αυτή είναι η εκτίμηση λιμενικών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει κατά την προχθεσινή διακριτική παρακολούθηση πως το 30 μέτρων αλιευτικό ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Τη στιγμή του ναυαγίου αλλά και τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ. Όμως, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των εκατοντάδων αγνοουμένων.