Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Λατινοπούλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη woke ατζέντα στα...

«Υπάρχει ο άνδρας και η γυναίκα, ο πατέρας και...

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος κάνει πρόβες για… ζεϊμπεκιά σε...

Ζεϊμπέκικο στο Ηρώδειο; Κι όμως, ναι, θα το απολαύσουμε...

Το σχέδιο «βομβητές του Ισραήλ σε μέλη της Χεζμπολάχ»

Ενώ σήμερα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ...

Χάθηκαν οι ελπίδες – Τέλειωσε το μεσημέρι το οξυγόνο για τους επιβάτες υποβρυχίου Titan

Τέλος χρόνου

Ελάχιστες ήταν ως χθες αργά τη νύχτα οι πιθανότητες επιβίωσης για τους πέντε εκκεντρικούς επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου Titan, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Χάμις Χάρντινγκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαθέσιμο οξυγόνο στην καμπίνα επαρκούσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι και οι ελπίδες των ερευνητικών πλοίων που έχουν εδώ και μέρες βγει προς αναζήτηση του Titan μειώνονταν. Χθες ήχοι από χτυπήματα ανιχνεύτηκαν από σόναρ στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών, όμως ξανά δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί το σκάφος.

Ειδικοί που προσέγγισε το BBC εξηγούν ότι οι θόρυβοι αυτοί, σύντομης διάρκειας, οξείς και σε υψηλή συχνότητα, θα μπορούσαν να είναι από την κρούση του κέλυφους με κάποιο άλλο μεταλλικό ή βαρύ αντικείμενο μέσα στο βαθυσκάφος. Όπως εξηγούν οι ειδικοί πάντως, τα ερευνητικά πλοία φαίνεται να αναζητούν μια σταγόνα στον ωκεανό, ενώ η αμερικανική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει ερευνηθεί μια περιοχή 76.000 εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων, έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του υποβρυχίου.

Ο Στόκτον Ρας

Η ανέλκυσή του

«Η αναζήτηση είναι πολύπλοκη για διάφορους λόγους» συνέχισε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Το υποβρύχιο είναι 900 μίλια ανατολικά και 400 μίλια νότια από την περιοχή St John’s». «Εάν εντοπιστεί το υποβρύχιο, θα εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για την ανέλκυσή του». Από την άλλη πλευρά, το σενάριο να μην εντοπιστούν εγκαίρως ή και ποτέ το σκάφος και οι επιβάτες του είναι εξαιρετικά πιθανό.

«Το μεγάλο βάθος των 4.000 μ., όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το υποβρύχιο, μειώνει δραστικά τις δυνατότητες διάσωσης», αφού, όπως εξηγεί ο έμπειρος δύτης Αλέξις Ρόζενφελντ, που μετέχει σε ωκεάνιες αποστολές, η πίεση στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού φτάνει τα 380 bar, δηλαδή πάνω από 380 κιλά πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Φανταστείτε την πίεση που ασκείται στο Titan» λέει, σημειώνοντας ότι λιγότερα από 12 βαθυσκάφη στον πλανήτη μπορούν να φθάσουν σε τέτοια βάθη.

Ο Σαχζάντα Νταούντ

Τα σενάρια, επίσης, που επικρατούσαν ως χθες ήταν το λιγότερο απαισιόδοξα. Ισως το υποβρύχιο να έχει εκραγεί, καθώς και το παραμικρό συμβάν σε τέτοια βάθη μπορεί να αποβεί μοιραίο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να επέζησαν οι πέντε επιβαίνοντες. Ισως να έχει παγιδευτεί στο κουφάρι του Τιτανικού. Ισως, πάλι, να έχει χάσει το υποβρύχιο την επαφή με το μητρικό πλοίο, που παρέμεινε στην επιφάνεια του ωκεανού, προκειμένου να ενημερώνεται για τη θέση του. Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι σχεδόν εντελώς απίθανο, αφού ένα υποβρύχιο διαθέτει πολλαπλά μέσα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τον Αλαστερ Γκρεγκ, καθηγητή Ναυτιλιακής Μηχανικής στο University College του Λονδίνου, στην περίπτωση που το υποβρύχιο βρίσκεται στον βυθό του ωκεανού και αδυνατεί να ανέλθει με ίδια μέσα στην επιφάνεια, «οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Πολύ λίγα σκάφη μπορούν να καταδυθούν τόσο βαθιά και σίγουρα όχι δύτες».

Οι υποβρύχιες έρευνες με σόναρ είναι, επίσης, πολύ αβέβαιο να έχουν αποτελέσματα, αφού «για να λειτουργήσουν τα σόναρ, το σκάφος θα πρέπει είτε να συνεχίσει να κινείται είτε να μην είναι κολλημένο στη λάσπη στον βυθό» εξήγησε αξιωματικός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ

Στο μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία ανθρώπου που έχει επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο υποβρύχιο και δήλωσε ότι προτού μπεις σε αυτό υπογράφεις ένα έγγραφο, με το οποίο λαμβάνεις την ευθύνη του ταξιδιού σου. Αυτό που τονίζει είναι ότι μόνο στην πρώτη σελίδα αναφέρεται τρεις φορές η λέξη «θάνατος». «Υπογράφεις μια τεράστια δήλωση που απαριθμεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι» δήλωσε ο Μάικ Ράις στο BBC.

«Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σου». Ο Ρις έκανε ένα ταξίδι με το υποβρύχιο Titan, της OceanGate Expeditions, το 2022, και δήλωσε την Τρίτη: «Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο, αυτή ήταν η σκέψη μου: “Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος”».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαρίνα (πρώην κυρία Πατούλη) πούλησε το πατρικό της στην Πεύκη!

Την ώρα που ο Γιώργος Πατούλης περιμένει να κρατήσει...

Τα δάκρυα του Ξαρχάκου μπροστά σε πρώην και νυν

Ανάμεσα στη γυναίκα του Ηρώ Σαΐα και την πρώην...

Νίκος Παππάς: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε από την «Τζέσικα Ράμπιτ» του Open!

Η λαϊκή φράση «καρδιά αγκινάρα» ταιριάζει απόλυτα στον Νίκο...

Τα τελευταία λόγια του Ντίνου Καρύδη που προμήνυαν τον θάνατό του!

«Τελειώνω. Δεν υπάρχει χρόνος πια για τέτοια». Αυτή είναι...

Ο Χρήστος Χολίδης μετά της συζύγου στο κέντρο της Αθήνας

Σχεδόν τρία χρόνια μετράει η σχέση του Χρήστου Χολίδη...

Ο Γιαννιώτης «χρηματιστής» που «δάγκωσε» από Κατερίνα Λέχου μέχρι Σκλεναρίκοβα!

Γιαννιώτης μεγαλοαπατεώνας καταχράστηκε περιουσίες ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ και...

Καλημέρα με μαμάδες, λουλούδια και κοιλίτσες – Απ’ όλα είχαν οι… αδιάφορες πρεμιέρες των πρωινών εκπομπών

Πρεμιέρες με συντρόφους, μαμάδες, εγκυμοσύνες κι... έναν Στέφανο Κασσελάκη...