Ελάχιστες ήταν ως χθες αργά τη νύχτα οι πιθανότητες επιβίωσης για τους πέντε εκκεντρικούς επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου Titan, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαθέσιμο οξυγόνο στην καμπίνα επαρκούσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι και οι ελπίδες των ερευνητικών πλοίων που έχουν εδώ και μέρες βγει προς αναζήτηση του Titan μειώνονταν. Χθες ήχοι από χτυπήματα ανιχνεύτηκαν από σόναρ στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών, όμως ξανά δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί το σκάφος.
Η ανέλκυσή του
«Η αναζήτηση είναι πολύπλοκη για διάφορους λόγους» συνέχισε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Το υποβρύχιο είναι 900 μίλια ανατολικά και 400 μίλια νότια από την περιοχή St John’s». «Εάν εντοπιστεί το υποβρύχιο, θα εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για την ανέλκυσή του». Από την άλλη πλευρά, το σενάριο να μην εντοπιστούν εγκαίρως ή και ποτέ το σκάφος και οι επιβάτες του είναι εξαιρετικά πιθανό.
Τα σενάρια, επίσης, που επικρατούσαν ως χθες ήταν το λιγότερο απαισιόδοξα. Ισως το υποβρύχιο να έχει εκραγεί, καθώς και το παραμικρό συμβάν σε τέτοια βάθη μπορεί να αποβεί μοιραίο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να επέζησαν οι πέντε επιβαίνοντες. Ισως να έχει παγιδευτεί στο κουφάρι του Τιτανικού. Ισως, πάλι, να έχει χάσει το υποβρύχιο την επαφή με το μητρικό πλοίο, που παρέμεινε στην επιφάνεια του ωκεανού, προκειμένου να ενημερώνεται για τη θέση του. Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι σχεδόν εντελώς απίθανο, αφού ένα υποβρύχιο διαθέτει πολλαπλά μέσα επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τον Αλαστερ Γκρεγκ, καθηγητή Ναυτιλιακής Μηχανικής στο University College του Λονδίνου, στην περίπτωση που το υποβρύχιο βρίσκεται στον βυθό του ωκεανού και αδυνατεί να ανέλθει με ίδια μέσα στην επιφάνεια, «οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Πολύ λίγα σκάφη μπορούν να καταδυθούν τόσο βαθιά και σίγουρα όχι δύτες».
Οι υποβρύχιες έρευνες με σόναρ είναι, επίσης, πολύ αβέβαιο να έχουν αποτελέσματα, αφού «για να λειτουργήσουν τα σόναρ, το σκάφος θα πρέπει είτε να συνεχίσει να κινείται είτε να μην είναι κολλημένο στη λάσπη στον βυθό» εξήγησε αξιωματικός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Στο μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία ανθρώπου που έχει επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο υποβρύχιο και δήλωσε ότι προτού μπεις σε αυτό υπογράφεις ένα έγγραφο, με το οποίο λαμβάνεις την ευθύνη του ταξιδιού σου. Αυτό που τονίζει είναι ότι μόνο στην πρώτη σελίδα αναφέρεται τρεις φορές η λέξη «θάνατος». «Υπογράφεις μια τεράστια δήλωση που απαριθμεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι» δήλωσε ο Μάικ Ράις στο BBC.
«Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σου». Ο Ρις έκανε ένα ταξίδι με το υποβρύχιο Titan, της OceanGate Expeditions, το 2022, και δήλωσε την Τρίτη: «Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο, αυτή ήταν η σκέψη μου: “Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος”».