Συναντήσαμε τον chef Δημήτρη Νίκαινα, ένα από τους ανερχόμενους Έλληνες chef, στο Blue Jasmine Hotel στη Σκάλα Κεφαλονιάς και μιλήσαμε για τη ζωή του και αυτά που έρχονται.
Κύριε Νίκαινα, που θα σας βρούμε φέτος το Χειμώνα;
Χμ…καλή ερώτηση.
Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις πλέον μπορώ να πω με ένα πολύ γνωστό εστιατόριο στο Μόναχο της Γερμανίας. Υπάρχουν επίσης αρκετές προτάσεις από Ελλάδα, αλλά για κα είμαι ειλικρινής, είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου.
Ποια στοιχεία θέλετε να περνάτε στα πιάτα σας;
Τα πιάτα που δημιουργώ, είναι σαν παιδιά μου. Μου αρέσει η ποιο minimal εκδοχή του στησίματος, αλλά και η ποιο παραδοσιακή εκδοχή του κάθε πιάτου. Θεωρώ ότι πρέπει να βγαίνει και το φαίνεσθε αλλά περισσότερο η γεύση στον πελάτη.
Έχει ο πελάτης πάντα δίκιο;
Μου είχε πει κάποτε ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος, μεγαλοασφαλιστής ο κύριος Παναγιώτης ότι σε μεγάλη εταιρία όταν τον δίδασκε πριν πολλά χρόνια ο κύριος Κοντομηνάς, τους είχε πει την εξής φράση «υπέρ πάντων όλων ο αξιότιμος κύριος πελάτης».
Θα το έχω πάντα χαραγμένο στο μυαλό μου!
Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν έχουν πάντα δίκιο.
Ποια συνταγή κατά τη γνώμη σας αποτυπώνει την χαρά του καλοκαιριού;
Η χωριάτικη σαλάτα! Η χωριάτικη σαλάτα είναι γεμάτη αρώματα, μυρουδιές και καλοκαίρι! Κάθε μπουκιά της είναι και διαφορετική! Ένα αριστούργημα!
Από τι υλικά είναι φτιαγμένος ένας chef;
Εγώ θα σας απαντήσω από τι υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένος ένας chef.
Από ταπεινότητα, αγάπη για την πρώτη ύλη, συνεργασία με τον δίπλα του, από τον λαντζιέρη μέχρι και τον chef όλοι είμαστε το ίδιο χρηστικοί στην κουζίνα και το βασικό συνεπή στη δουλειά του!
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας φαγητό όταν ήσασταν παιδί;
Μακαρόνια με κιμά! Τι άλλο; Χαχαχα!
Ποια ήταν η ποιο δύσκολη στιγμή στη δουλειά σου;
Υπήρχαν και υπάρχουν πολύ δύσκολες στιγμές. Μέσα στην κουζίνα την ώρα του πάσου γίνεται μία μάχη που ξεκινάει και ξεκινάει κάθε μέρα! Συνήθως βγαίνουμε νικητές, αλλά σίγουρα όλοι έχουμε ή είχε με τις δύσκολες στιγμές μας.
Ποιο είναι το μαγειρικό όνειρο σας;
Αρχικά είναι να δίνω καλό και γευστικό φαγητό στον κόσμο. Να ξέρει και να καταλαβαίνει από την γεύση των πρώτων υλών όταν τρώει τα φαγητά μου και της ομάδας μου.
Και φυσικά, θα ήθελα να διεκδικήσω με όπλο μου την Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και το στυλ που μαγειρεύω, τον διακαή πόθο κάθε μάγειρα… ένα αστέρι Michelen!
Ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη
Ελπίζω να σας πάνε όλα καλά φέτος το χειμώνα και να κάνετε να όνειρα σας πραγματικότητα.