Τα συμπτώματα της διαταραχής και η πλάνη χωρικών για τους νεκρούς!
Πώς γέννησε η φαντασία πλάσματα που έχουν πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη οθόνη και έχουν στοιχειώσει τα όνειρά μας; Από την ελλιπή γνώση αλλά και τις ανεδαφικές φήμες που αφορούσαν ασθένειες, σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό ιατροδικαστή.
Για παράδειγμα, η εμφάνιση και η συμπεριφορά του Δράκουλα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της πορφύρας, διαταραχής που επηρεάζει την επιδερμίδα και το νευρικό σύστημα και έχει συμπτώματα όπως η φωτοευαισθησία, η αϋπνία, αλλά και η κοκκινίλα στο δέρμα.
«Τον 10ο και τον 11ο αιώνα οι Ρουμάνοι δεν έθαβαν τους νεκρούς τους σε πολύ βαθείς τάφους» εξηγεί ο Γκρεγκ Μακ Ντόναλντ, διευθυντής ιατροδικαστικής ιατρικής στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στη Φιλαδέλφεια. «Φανταστείτε λοιπόν να είσαι χωρικός και να βλέπεις ένα σώμα που είναι χλωμό και μοιάζει σαν να έχει αίμα γύρω από το στόμα του. Αυτό που θα σκεφτόσουν είναι ότι τριγυρνούσε και ρουφούσε το αίμα του κόσμου» προσθέτει. Με αυτόν τον τρόπο η πορφύρα βοήθησε στη δημιουργία του μύθου, ο οποίος έλαβε τεράστιες διαστάσεις από τις διηγήσεις από στόμα σε στόμα και αποτέλεσε την έμπνευση για τον Μπραμ Στόκερ, που έγραψε το βιβλίο «Δράκουλας» το 1897.
Με τον ίδιο τρόπο μια άλλη ασθένεια που πήρε… χολιγουντιανές διαστάσεις είναι η λύσσα. Τα συμπτώματά της, όπως οι αφροί στο στόμα και το λαχάνιασμα, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του λυκανθρώπου, άλλης μορφής που αποτελεί αποκύημα της φαντασίας.