Την εικόνα μιας μητέρας «πρότυπο», που δεν θα έκανε ποτέ κακό στα παιδιά της, αφού «τα είχε πάνω από κάθε άντρα, ακόμη και από τον πατέρα τους», επιχείρησαν να μεταφέρουν χθες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στη δίκη για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, η μητέρα, η αδελφή, ο πατριός και ο θείος της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Οι τέσσερις συγγενείς της κατηγορουμένης, ο ένας μετά τον άλλο, έπλεξαν το εγκώμιό της και άφησαν αιχμές για τη στάση του πατέρα του παιδιού Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος απουσίαζε χθες από τη δικαστική αίθουσα. Ωστόσο, όσα είπαν στις καταθέσεις τους οι συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του δικαστηρίου, η πρόεδρος του οποίου δεν σταμάτησε να τους υποβάλλει διευκρινιστικές ερωτήσεις, υπενθυμίζοντάς τους συνεχώς τον όρκο αληθείας που έδωσαν προτού ανέβουν στο βήμα του μάρτυρα!
«Εχω πικραθεί από όλα αυτά που έχουν συμβεί, έχω χάσει τρία εγγόνια και έχω το παιδί μου στη φυλακή. Ηρθε η Ιριδα να δώσει χαρά και έφυγε μετά και αυτή σαν αγγελούδι» είπε στην κατάθεσή της η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, Ελένη Λεγάτου, χαρακτηρίζοντας την κόρη της «υπόδειγμα μητέρας». «Το παιδί μου ήταν μια μάνα ίσως καλύτερη και από εμένα, πιστεύω στην αθωότητά της και στη δικαίωση της Τζωρτζίνας μας» κατέθεσε η κυρία Λεγάτου, η οποία νωρίτερα είχε ερωτηθεί από την έδρα για την προσωπικότητα της κόρης της, το εργασιακό παρελθόν της και τη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη.
Απαντώντας η μάρτυρας ανέφερε πως η κόρη της ως παιδί ήταν πολύ ήσυχη, μεγάλωσε δίπλα στους παππούδες της και πως δεν εκδήλωνε ποτέ τα συναισθήματά της μπροστά σε τρίτους. Κατέθεσε ακόμη πως η Ρούλα Πισπιρίγκου, έπειτα από φοίτησή της σε ΕΠΑ.Λ., είχε κάνει πρακτική σε κλινική του Νοσοκομείου Ρίου και εκεί έμαθε να δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ασθενείς και να κάνει ΚΑΡΠΑ.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η σκέψη σας για τον γάμο της κόρης σας με τον κ. Δασκαλάκη;
Μάρτυρας: Δεν έχει μόνιμη δουλειά. Ημουν επιφυλακτική, ένιωθα πως ήταν νωρίς για γάμο.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε κάποια περιστατικά με τους παππούδες της κόρης σας;
Μάρτυρας: Η μητέρα του μπαμπά της δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, τον παππού της.
Πρόεδρος: Πώς και δεν καλέσατε ασθενοφόρο;
Μάρτυρας: Από την Πάτρα; Θα έκανε 30 λεπτά να έρθει. Το αυτοκίνητο θα έκανε 20 λεπτά. Αποφασίσαμε να πάνε με το αυτοκίνητο του συζύγου μου, γιατί θα έφταναν πιο γρήγορα.
Πρόεδρος: Εκείνο το διάστημα πώς ήταν η σχέση του ζευγαριού;
Μάρτυρας: Είχαν αποφασίσει να πάνε σε δικηγόρο.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν η κόρη σας επισκέφθηκε καφετζούδες, χαρτορίχτρες και τα συναφή;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Από την εξέταση της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν θα μπορούσαν όμως να λείψουν και οι ερωτήσεις για την περιβόητη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η κόρη της μαζί με τον Μάνο Δασκαλάκη. Νωρίτερα, μάλιστα, η μάρτυρας είχε καταθέσει πως η κόρη της βίωνε μεγάλο πένθος μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, είχε κλειστεί στον εαυτό της και σε καθημερινή βάση πήγαινε στο νεκροταφείο.
Πρόεδρος: Είδατε τη συνέντευξη που έδωσε η κόρη σας με τον κ. Δασκαλάκη; Αυτό είναι στο πλαίσιο του πένθους; Πώς κλείστηκε στον εαυτό της και έδινε συνεντεύξεις;
Μάρτυρας: Ηθελε κάπου να πιαστεί, πίστευε ότι θα πάρει βοήθεια.
Πρόεδρος: Σε τι να βοηθηθεί; Είχε κατηγορηθεί για κάτι;
Είχε προηγηθεί η κατάθεση της αδελφής της κατηγορουμένης Δήμητρας Πισπιρίγκου, η οποία, όπως και η μητέρα της, ανέφερε πως «η Ρούλα είναι αθώα και ποτέ δεν θα έκανε κακό στα παιδιά της, τα οποία λάτρευε». Πέρα όμως από την «ασπίδα» προστασίας που όρθωσε στην αδελφή της, η κυρία Πισπιρίγκου άφησε βαρύτατες αιχμές για τον Μάνο Δασκαλάκη, λέγοντας πως, ενώ το παιδί του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, εκείνος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βγάλει τη βέρα του για να δείχνει… ελεύθερος.
Μάλιστα, με τρεμάμενη φωνή κατέθεσε πως βίωσε πολύ άσχημα τις απώλειες των τριών ανιψιών της. «Τις έζησα πολύ άσχημα όλες. Στην Ιριδα πιο πολύ. Επειδή εγώ θα τη βάφτιζα και επίσης εγώ τη βρήκα στην κούνια. Και με την Τζωρτζίνα ήμουν δεμένη και μου στοίχισε» είπε. Η έδρα ρώτησε την αδελφή της κατηγορουμένης για τη μεταφορά της μικρής Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο και εκείνη κατέθεσε: «Γύρω στις 6.30 τα ξημερώματα με ξύπνησε η αδελφή μου και μου είπε ότι “το παιδί δεν είναι καλά, σε ζητάει”. Είδα το παιδί να έχει ένα τρέμουλο. Τη ρώτησα “τι έχεις;” και μου είπε: “Μια βόμβα στην κοιλιά”. Μου είπε πως την πονούσε και η πλάτη της. (…) Πήγαμε στις 7 και κάτι στο Καραμανδάνειο και έκατσα με το παιδί. Ηρθε και ο κ. Δασκαλάκης και μπήκε στο δωμάτιο και το παιδί του είπε “φύγε”».
Πρόεδρος: Πώς ήταν η κυρία κατηγορούμενη σαν μητέρα;
Μάρτυρας: Για μένα ήταν άψογη, ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά της…
Πρόεδρος: Πώς ήταν η σχέση της με τον κ. Δασκαλάκη;
Μάρτυρας: Μια χαρά μέχρι το 2018, που ο κ. Δασκαλάκης είχε κάνει εξωσυζυγική σχέση. Εκεί χάλασε λίγο η σχέση τους, αλλά η αδελφή μου μετά τον συγχώρεσε.
Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη είχε κάποια εξωσυζυγική σχέση;
Μάρτυρας: Μόνο μία φορά πριν από τον θάνατο της Ιριδας.
Πρόεδρος: Η Τζωρτζίνα πώς βίωσε την απώλεια της Μαλένας;
Μάρτυρας: Μας ρώταγε πού είναι η Μαλένα και η αδελφή μου της είπε: “Είναι αγγελάκι και θα σε χαιρετάει από εκεί ψηλά”. Και όταν έβλεπε η Τζωρτζίνα τον ουρανό, έλεγε «χαιρετάω τη Μαλένα».
Το ίδιο τροπάριο στην αίθουσα και από πατριό και θείο της Ρούλας
Για μια μητέρα «υπόδειγμα», η οποία θα έβαζε τα παιδιά της, και δη την πρωτότοκη κόρη της, την Τζωρτζίνα, πάνω από κάθε άνδρα, «ακόμη και από τον κ. Δασκαλάκη», μίλησε στη δική του κατάθεση στο δικαστήριο ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου, Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος είχε μεταφέρει με το αυτοκίνητό του το κοριτσάκι στο Καραμανδάνειο.
«Οταν πηγαίναμε στο νοσοκομείο κόρναρα και η Τζωρτζίνα μού είπε: “Παππού, γιατί κορνάρεις; Εχει γάμο;” Ηταν η τελευταία φορά που την άκουσα ζωντανή. Την αγαπούσα, ήταν σαν βιολογικό μου εγγόνι» ανέφερε ο μάρτυρας για να εκθειάσει εκ νέου την προσωπικότητα της κατηγορούμενης μητέρας του κοριτσιού. «Η προσωπικότητα της Ρούλας είναι δυνατή. Είναι αξιοπρεπής και ειλικρινής. Για εμένα είναι μια μάνα-πρότυπο, και αυτό δεν ξέρω αν το έβλεπε ο σύζυγός της, ο οποίος εμένα μου έλεγε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος».
Πρόεδρος: «Δηλαδή, πώς είναι το πρότυπο συζύγου και μάνας για εσάς;»
Μάρτυρας: «Εβλεπα να φροντίζει και να προσέχει τα παιδιά της – εγώ δεν το έζησα αυτό και το θαύμαζα».
Ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου κατηγόρησε μάλιστα τον αναισθησιολόγο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Ιωάννη Χασαπόπουλο (πρόκειται για τον γιατρό που κράτησε στη ζωή το παιδί μετά την πρώτη ανακοπή, έπειτα από ΚΑΡΠΑ διάρκειας 50 περίπου λεπτών) για αργοπορία. «Εγώ δεν μπορώ να κρίνω, αλλά άκουσα και από τον κ. Δασκαλάκη ότι ο γιατρός άργησε και πως ήρθε δέκα λεπτά μετά από αυτόν. Ισως, αν δεν αργούσε, το παιδί μπορεί να ζούσε, δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον όμως. Το παιδί μπορεί να πέθανε λόγω των θεμάτων που είχε στον οργανισμό του».
Πρόεδρος: «Πώς, ενώ ήταν επείγουσα κατάσταση και τρέξατε στο νοσοκομείο, η κατηγορουμένη πήγε μετά στο σπίτι για να πάρει δικά της πράγματα; Είναι φυσιολογικό για εσάς;»
Μάρτυρας: «Αν οι γιατροί έλεγαν ότι το παιδί μπορούσε να κάτσει μέσα το Σαββατοκύριακο, πώς θα έμενε χωρίς μια αλλαξιά;»
Πρόεδρος: «Ηταν Πέμπτη, όχι Σάββατο».
Πρόεδρος: «Θυμάστε την κυρία κατηγορουμένη να διαμαρτύρεται για κάποιον γιατρό;»
Μάρτυρας: «Οχι, δεν θυμάμαι. Θυμάμαι μόνο μια έντονη συζήτηση με γιατρό, γιατί ήθελε η Τζωρτζίνα να πάει στη ΜΕΘ».
Τέλος, ο θείος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Ιωάννης Λεγάτος, στη δική του κατάθεση ανέφερε πως η ανιψιά του είχε ηθική και αξίες. «Ηταν ένα κορίτσι που ήθελε πάντα να εργαστεί, να είναι φιλική προς όλους και χαρούμενη. Δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κάποιο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: «Εχετε εικόνα για τη σχέση του ζευγαριού;»
Μάρτυρας: «Δεν ήμουν μέσα στη σχέση τους, είχα όμως εικόνα. Οταν παντρεύτηκαν ήμουν αρνητικός σε αυτόν τον γάμο, γιατί έγινε πολύ γρήγορα».
Εισαγγελέας: «Σε ποια ηλικία η Τζωρτζίνα άρχισε να ασχολείται με το τάμπλετ;»
Μάρτυρας: «Εκεί, στη Β΄ Δημοτικού, έβλεπε περισσότερο τα παιχνίδια, έβλεπε ταινίες του Σεφερλή και κινούμενα σχέδια».
Εισαγγελέας: «Κάτι άλλο έκανε αυτό το παιδί εκτός από το τάμπλετ;»
Μάρτυρας: «Πήγαινε στον παιδικό σταθμό μαζί με τη Μαλένα».
Υπεράσπιση: «Πιστεύετε ότι η κατηγορουμένη δημιουργούσε τα επεισόδια στο παιδί;»
Μάρτυρας: «Η Τζωρτζίνα είχε προβλήματα. Στα επεισόδια αυτά ήταν άλλωστε και ο πατέρας της μπροστά».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.