Στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε και παντρεύτηκε, «αναπαύονται» οι γονείς της, βασιλιάς Παύλος και βασίλισσα Φρειδερίκη, όπως και ο αγαπημένος της αδερφός βασιλιάς Κωνσταντίνος, φημολογείται ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει η 85χρονη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Οι απίστευτες φήμες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σχετικά με τον τόπο διαμονής της βασιλομήτορος Σοφίας μετά τα σκάνδαλα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις πολλαπλές εξωσυζυγικές σχέσεις στον δύσκολο γάμο της με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος.
Οπως γράφουν πηγές ιβηρικών μέσων προσκείμενων στα ισπανικά ανάκτορα, η Σοφία είναι πιθανόν να εγκαταλείψει την Ισπανία και το παλάτι όπου ζει σήμερα με την αδερφή της Ειρήνη, να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, ύστερα από 61 χρόνια, καθώς ο σύζυγός της από την εξορία του στο Αμπού Ντάμπι των Αραβικών Εμιράτων ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Μαδρίτη.
Αλλωστε, έχει αποκαλύψει ότι θα ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια της στην Ελλάδα και όταν πεθάνει να αποτεφρωθεί, και τις στάχτες της να τις ρίξουν στο αγαπημένο της Αιγαίο, αναφέρουν δίκτυα στην Ισπανία, όπως το elconfidencial και το elnacional.
Η Ελλάδα έχει συμβολική σημασία για τη βασίλισσα Σοφία, καθώς ήταν πολύ συνδεδεμένη με τον αδελφό της, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Ηταν συντετριμμένη στην κηδεία του και ήταν η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που εμφανίστηκε επίσημα στο πλευρό του συζύγου της, τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso» από βασιλικούς κύκλους, το σενάριο να εγκαταλείψει τη Μαδρίτη, τον βασιλιά γιο της, τα παιδιά, τα εγγόνια της, αλλά και την αγάπη που της έχει ο ισπανικός λαός «φαντάζει απίστευτο»!
Η βασιλομήτορ Σοφία ζει τα τελευταία χρόνια στο βασιλικό παλάτι της Ισπανίας «La Zarzuela», στη Μαδρίτη, συντροφιά με τη μικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος. Ταξιδεύουν μαζί για διακοπές στη Μαγιόρκα, αλλά λατρεύουν την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Για αρκετά χρόνια έως το 2018, όταν η πριγκίπισσα Ειρήνη απαρνήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και απέκτησε την ισπανική, ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πλατεία Μαβίλη.
Η Σοφία υπήρξε βασίλισσα της Ισπανίας ως σύζυγος του βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ (1975-2014) και έκτοτε κατέχει τον τίτλο της βασιλομήτορος ως μητέρα του σημερινού βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ της Ισπανίας. Προσφωνείται ακόμη «βασίλισσα». Γεννήθηκε στη λευκή έπαυλη στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Νοεμβρίου 1938, όπου μόλις είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της πρίγκιπας Παύλος και Φρειδερίκη. Ηταν το μεγαλύτερο παιδί του ζεύγους των τότε πριγκίπων της Ελλάδας (ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 1947).
Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία.
Ο υπέρλαμπρος γάμος με τον Χουάν Κάρλος
14 Μαΐου 1962. Η ημέρα ξημερώνει στολισμένη με γιρλάντες, άμαξες, στεφάνια, λουλούδια, στέμματα, κορόνες και σημαίες της Ελλάδας και της Ισπανίας. Ο γάμος της πριγκίπισσας της Ελλάδας Σοφίας, πρωτότοκης κόρης του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, με τον Δον Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων, Ινφάντε της Ισπανίας και τυπικό διάδοχο του ισπανικού θρόνου (καθώς η δικτατορία του Φράνκο είχε ανακόψει τον δρόμο του προς την πολυπόθητη βασιλεία), ήταν αναμφισβήτητα το λαμπρότερο κοσμικό γεγονός της δεκαετίας του ’60.
Το «παρών» στον πριγκιπικό γάμο έδωσαν 142 γαλαζοαίματοι και 3.000 Ισπανοί αριστοκράτες, μέλη του διεθνούς τζετσετ, διπλωμάτες και «κατάσκοποι» του Φράνκο, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα, με chef d’orchestre τον διεθνούς φήμης couturier Jean Desses, κεντούσε επί μήνες την προίκα της πριγκίπισσας. Για τον στολισμό των δύο εκκλησιών (ορθόδοξης και καθολικής) χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 30.000 λευκά τριαντάφυλλα και 80.000 κόκκινα και κίτρινα γαρίφαλα, ισπανικής εισαγωγής, ενώ τη διακόσμηση της γαμήλιας δεξίωσης στο ξενοδοχείο «Μ. Βρεταννία» επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, επίσημη ημερομηνία των αρραβώνων της ερωτευμένης Σοφίας και του Χουάν Κάρλος στα Ανάκτορα του Τατοΐου, έως την ημέρα του γάμου τους πέρασαν οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων, ταξιδιών, εντάσεων, αντικρουόμενων συμφερόντων, προετοιμασιών. Ενα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσει το νεαρό ζευγάρι ήταν το θρησκευτικό ζήτημα, καθώς ο Χουάν Κάρλος ήταν καθολικός και η Σοφία ορθόδοξη.
Τη λύση στο αδιέξοδο και στην παρά λίγο θρησκευτική διαμάχη των δύο βασιλικών οίκων πριν συγγενέψουν έδωσε ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ’ εγκρίνοντας τη διπλή τελετή. Πρώτα το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στον καθολικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ανταλλάσσοντας τις βέρες μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Πρίντεζι, και μετά στον ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών έγινε η τελετή με τα στέφανα και τον χορό του Ησαΐα, χοροστατούντος του Πατριάρχη Χρυσοστόμου.